Izrada ogrijevnog drva
+14
reider 1
Tomo Vinković Požega
Krumpironja
tony5
batek
Dubravac
darko123
iwanho 1
tomotraktor
TomoVinkovic420
fireman.peter
ssucur
abarth
Admin
18 posters
Stranica 17 / 24.
Stranica 17 / 24. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 20 ... 24
Re: Izrada ogrijevnog drva
Kad bi imal štitnik za pilu, ovakav tip cirkulara je najsigurniji za rad. Ovak je jako opasan.
Izgleda da je vjetar puhal u pogrešnom smjeru pa je nosil sitnu piljevinu na traktor. Bu se to ispuhalo ili opralo.
Idući put si možeš staviti improvizirani paravan od najlona iza zadnjih kotača pa bu puno bolje.
Izgleda da je vjetar puhal u pogrešnom smjeru pa je nosil sitnu piljevinu na traktor. Bu se to ispuhalo ili opralo.
Idući put si možeš staviti improvizirani paravan od najlona iza zadnjih kotača pa bu puno bolje.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
PA upravo zato mi se nikad nije nešto ovakvog sviđalo, al prašina sijedava se i kod baliranja. Kod kuče imam osovino sa remenico, za izrado pogona pile na traktor, al nisam se nekako još do sad odlučijo namontirati.
Možda je bučna, jer ima previše okretaja list pile?? U nekve lude okretaje po mome ne treba je terati. Gledajuč na omijer vrtnje na pili, predpostavljam, da ti je dovoljno ju terati u sporohodnom kardanu!
I prijašnji vlasnik mog traktora nešto trebao je sličnog raditi sa traktorom, jer na motoru bilo je svuda osušeno i prilimano puno pilovine. Izgleda, da je pilijo mokra drva, pa se to zasušilo na vručom motoru. TAko, da sam ove dijelove trebao obrisati sa krpo namočeno u benzin i jedva išlo dole.
Možda je bučna, jer ima previše okretaja list pile?? U nekve lude okretaje po mome ne treba je terati. Gledajuč na omijer vrtnje na pili, predpostavljam, da ti je dovoljno ju terati u sporohodnom kardanu!
I prijašnji vlasnik mog traktora nešto trebao je sličnog raditi sa traktorom, jer na motoru bilo je svuda osušeno i prilimano puno pilovine. Izgleda, da je pilijo mokra drva, pa se to zasušilo na vručom motoru. TAko, da sam ove dijelove trebao obrisati sa krpo namočeno u benzin i jedva išlo dole.
reider 1- super uvaženi član
- Broj postova : 3089
Ja imam takav cirkular i to mi je najdrazi dio kod izrade drva hehe a to da je prljav se u potpunosti slazem, godisnje pilim oko 100m3 i vjeruj ac bude sav prljav, filter svako malo čistim, al ima i prljavijih poslova, frezanje ili malčiranje po ljeti...vjerovatno ti se prebrzo vrti list zato i je bučan, ja imam na svom traktoru napravljeno da kad motor ima 1000 okretaja list ima 3000...izmjerio sam sa brojacem okretaja a to i tebi preporučam da se nebi desilo neko sranje, inače i ja koristim slišalice, veće je zadovoljstvo ne isplati se patit
Krumpironja- uvaženi član
- Broj postova : 718
Fino, ima drva. Ja cekam sumara da mi doznaci pa da se bacam u akciju
TomoVinkovic420- član
- Broj postova : 457
Nije li to malo kasno za narednu zimu? Jel se budu dosta prosušila do početka loženja?
Ja uvijek napravim malo više. Bolje da koji metar ostane nego da u ožujku zmanjka.
Ja uvijek napravim malo više. Bolje da koji metar ostane nego da u ožujku zmanjka.
Pa tu ti se moče drva?
Krumpironja- uvaženi član
- Broj postova : 718
Ma ne može sfaliti drva. Ima jih onda u Bauhausu na paletama pakirano ili po 1 kubik il 1,8 kubika heh. Inače ni mi sfalilo nikad, al uskoro sfalilo napilenih. Imam cepanice, pa bi jih trebalo tada napiliti, ak sfali napilenih. Cijepanic nije mi sfalilo nikad. No priznajem,da nikome usrijed zime nije za piliti cijepanic, al ak bi trebalo, pronađe se koj ljepi dan, bez ledenog vijetra...
Krumpi,
samo toliko koliko dođe po vjetru, ali to se odmah osuši. Već sam razmišljal da na ovom zabatu u visini vodoravnih nosača napravim nadstrešnicu bez stupova. Samo kozolni nosači i pokriveno limom. Ali onda bi taj prostor bilo šteta koristiti za drva.
Ovakva ideja.
samo toliko koliko dođe po vjetru, ali to se odmah osuši. Već sam razmišljal da na ovom zabatu u visini vodoravnih nosača napravim nadstrešnicu bez stupova. Samo kozolni nosači i pokriveno limom. Ali onda bi taj prostor bilo šteta koristiti za drva.
Ovakva ideja.
Hhehe, Ivanhoo ne može još uvijek sa svog životnog posla tehničkog crtara- uvije ktočna slika sa mijerama.
JA bi ti svetovao ovaj projekt, jer imam ja isto napraveno, pa funkcionira. Al sam se zaj.., blok kovicama punktirao lim na nosače, pa kapa voda tamo na kovicama. Upotrebi polkrugle vijke sa brtvenim podložkama!.
JA bi ti svetovao ovaj projekt, jer imam ja isto napraveno, pa funkcionira. Al sam se zaj.., blok kovicama punktirao lim na nosače, pa kapa voda tamo na kovicama. Upotrebi polkrugle vijke sa brtvenim podložkama!.
darko123- član
- Broj postova : 274
Phuuu. Maček če naj...
Dobro, da palo na van, a ne na Goldonija
Dobro, da palo na van, a ne na Goldonija
Evo malo i ja bio u sumi
Tomo ni da zaslajdra Ne moze slika docarat koliki je nagib, al pofino je
Tomo ni da zaslajdra Ne moze slika docarat koliki je nagib, al pofino je
TomoVinkovic420- član
Malo je mekan teren, ali nije prestrašno kad se nije nalovilo na gume.
Jel to za nadolazeću zimu ili za onu slijedeću?
Jel to za nadolazeću zimu ili za onu slijedeću?
Ma ovo je nista kako je znalo biti prosle godine. Mi uvijek radimo drva za nadolazecu zimu, tako svi rade.
TomoVinkovic420- član
Nije li sad već malo prekasno. Ne budu se stigla osušiti i bude puno bijelog dima kod loženja. Ako se ne budu trebala prije proljeća, onda je još OK, ali za početak zime ne budu dovoljno suha.
Pa ne znam sta da kazem, tako radi cijelo selo i ljudi koje znam sjeku u ovo vrijeme za nadolazecu zimu. Neko lozi odmah, neko saceka ako ima jos drva od lani.
TomoVinkovic420- član
Nevijerojatno. I čistao sam, da dva poletja nek se mokra- sveža drva suše prije paljenja!. No, ja pilim na kraju ove zime za palbo nadolazeče, ili ponekad i za još naslednjo sledeču, što je najbolje, ali...
No Krompiju na buri može se slobodno u jedni godini osušiti- znači skroz jedno poletje, al kod nas druga je priča.
No Krompiju na buri može se slobodno u jedni godini osušiti- znači skroz jedno poletje, al kod nas druga je priča.
Tomo,
pokušaj barem jedanput pred kraj zime ili rano na proljeće, naravno, ako imaš mogućnosti, pripremiti drva za zimu. Budeš vidjel koliko više topline daju suha drva. U nedovoljno suhim se dobar dio topline potroši na isparavanje vlage iz drva.
pokušaj barem jedanput pred kraj zime ili rano na proljeće, naravno, ako imaš mogućnosti, pripremiti drva za zimu. Budeš vidjel koliko više topline daju suha drva. U nedovoljno suhim se dobar dio topline potroši na isparavanje vlage iz drva.
Ja sam prošle zime prvi puta u životu imao bukvu koja je srušena godinu dana ranije, i iscjepana, znači kada sam ju ložio bila je više od godinu dana skladištena. Mogu reći da sam ostao zapanjen koliko takvo drvo bolje grije i koliko se takvih drva manje potroši nego ovih koja se sada ruše i koriste ove zime. Imam osjećaj da jedna tako osušena cjepanica grije bolje nego dvije polusuhe.
Tomo Vinković Požega- član
- Broj postova : 464
Sada kada vidim ove savjete onda cu od sljedece godine praktikovati tako. Ove nmg jer nemam dovoljno novca.
TomoVinkovic420- član
U zimi se znojiš praveći drva za iduću zimu, najkasnije u rano proljeće, ali po mome bolje godinu unaprijed. I jako je bitno precijepiti takva drva odmah, posebno ako imaš bukvu, grab ili sl. Iskoristivost je puno bolja.
I još jedan savjetić-ako praviš drva na vrijeme da se dobro osuše, ne treba ih previše usitnjavati cijepanjem, bolje je da su krupniji komadi. Kod sirovih ili polusuhih je obrnuto, moraš sitnije cijepati da bi uopće gorila. Ja ih uvijek ostavim malo krupnije, pa ako treba koji komad precijepiti prije stavljanja u peć, nije problem. A ako iscjepaš presitno, spojiti ih ne možeš, a suha sitna samo "planu".
I još jedan savjetić-ako praviš drva na vrijeme da se dobro osuše, ne treba ih previše usitnjavati cijepanjem, bolje je da su krupniji komadi. Kod sirovih ili polusuhih je obrnuto, moraš sitnije cijepati da bi uopće gorila. Ja ih uvijek ostavim malo krupnije, pa ako treba koji komad precijepiti prije stavljanja u peć, nije problem. A ako iscjepaš presitno, spojiti ih ne možeš, a suha sitna samo "planu".
Tomo Vinković Požega- član
- Broj postova : 464
Sa drvima se grijemo tri puta.
1. rušenje - sječa,
2. doprema i usitnjavanje,
3. loženje u peći.
Zato je sve tri operacije povoljno raditi kod nižih temperatura.
1. rušenje - sječa,
2. doprema i usitnjavanje,
3. loženje u peći.
Zato je sve tri operacije povoljno raditi kod nižih temperatura.
Ma ja najradije siječnjo radim kraj zime, jer tad sam odmoren dovoljno skroz zimo. Skroz ljeto najviše puta ima drugih obaveza i rekreacija. A piljenje na male dijelove i vožnja u drvarno u kuči najviše puta dođe na red malo prije zime, da majka počinje raditi paniko, da nas če dohvatiti mraz i snijeg heh. JEr i u početku zime drugi poslovi jesu po večini dokrajčeni pa ima vrijemena.
Stranica 17 / 24. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 20 ... 24
Similar topics
» Izrada drvenih skulptura motornom pilom
» Izrada secke za grijanje i usitnjavanje granja
» Kako utovariti drva u šumi bez velike muke i malo novca ?
» Plug za krompir domaća izrada
» Cjepači - kalači drva
» Izrada secke za grijanje i usitnjavanje granja
» Kako utovariti drva u šumi bez velike muke i malo novca ?
» Plug za krompir domaća izrada
» Cjepači - kalači drva
Stranica 17 / 24.