Plug za krompir domaća izrada
+7
ssucur
bajki
Tomo Vinković Požega
Dubravac
iwanho 1
tomotraktor
TomoVinkovic420
11 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Plug za krompir domaća izrada
Valjda sam potrefio temu, koristit ce se za krompir.
Zna li neko koje dimenzije bi trebali biti plugovi od brazdaca za krompir?
Zna li neko koje dimenzije bi trebali biti plugovi od brazdaca za krompir?
TomoVinkovic420- član
- Broj postova : 457
Brazdač za krompir
Brazdača ima raznih i raznih dimenzija. Svak pravi kako njemu odgovara: Kod mene je dvoredni, kačenje u tri točke, širina između brazdi je podesiva ovisno, ali ja koristim jedan razmak kako sam namontirao, i to je čini mi se sredina brazde od brazde je nekih 75 cm, i čini mi se idealnom ali 5,10 cm ne igra nikakvu ulogu opet vidi. Ja novi red idem pored proorane brazde i to mi dođe tu negdje, da je razmak između svih brazdi približno jednak.
tomotraktor- član
- Broj postova : 208
Re: Plug za krompir domaća izrada
Evo skiciro sam ovaj "plug", pa sta mislite hoce li biti dobro. Ovaj desni dio, veliki ce se moci micati (suziti i siriti)
TomoVinkovic420- član
Meni se za ogrtanje ipak vise zdopadaju tanjuri od tanjurace,,,
Gost- Gost
Dobro za ogrtanje su super tanjuri, ali ja hocu da pravim redove sa ovim
TomoVinkovic420- član
Pa razika je sto ja necu ogrtat krompir, nego samo da pravim redove u koje ce se sijati krompir
TomoVinkovic420- član
Pa mozda bi i mogla, ali trenutno u mojoj okolini nema nijedne tanjurace, a pogotovo viska diskova. Tako da se snalazim.
TomoVinkovic420- član
Ma kod mene nabave sve sto ne treba
TomoVinkovic420- član
Gledam bas neki dan kod ovog "mog" kod kojeg sam uzeo rastepav za umjetno i kzk prskalicu, ima nekih 20 tanjura izlozenih,,,
mislio sam si da uzmem koji ako znam da bi me se skwo odrekla istog momenta,,,
ove godine sam stavrno pun kufer toga s njim kompenzirao ili kupio,,,
mislio sam si da uzmem koji ako znam da bi me se skwo odrekla istog momenta,,,
ove godine sam stavrno pun kufer toga s njim kompenzirao ili kupio,,,
Gost- Gost
Evo pocelo se pomalo. Sklopio sam jedan "plug", drugi je izrezan i ceka na sklapanje.
TomoVinkovic420- član
Evo zavrsio sam nosac i oba pluga. Sad cekam kovaca da mi savije 2 cijevi 4x2 da zavarim za plugove i postavim i farbanje.
TomoVinkovic420- član
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Tako bih i napravio da imam frezu
TomoVinkovic420- član
Evo kovac mi je savio cijevi, sve je povareno, dodati jos po jedan kao trokutic da bude jace.
Sutra imam jos samo da ofarbam. Najvjerovatnije cu sa kompresorom da ofarbam da to lici na nesto
Ova zadnja slika nije nesto, skoro se nista ne vidi, jbg zaboravio ukljuciti blic. Uglavnom ovako bi trebalo biti, samo sto je ovo okrenuto naopako radi lakseg postavljanja plugova.
Sutra imam jos samo da ofarbam. Najvjerovatnije cu sa kompresorom da ofarbam da to lici na nesto
Ova zadnja slika nije nesto, skoro se nista ne vidi, jbg zaboravio ukljuciti blic. Uglavnom ovako bi trebalo biti, samo sto je ovo okrenuto naopako radi lakseg postavljanja plugova.
TomoVinkovic420- član
Nadam se da neko gleda ovo to postavim Evo napokon nasao vremena da sklopim plug. Sirira izmedju redova je oko 60 cm. Sutra ide u zemlju
LP
LP
TomoVinkovic420- član
Idi širinu redova koliko tomo može obakročiti da možeš kasnije ogrtati krompir sa istim alatom.
Dubravac- uvaženi član
- Broj postova : 526
To cu napraviti sutra kad pocnem raditi
TomoVinkovic420- član
Inače, sa Tomom je teško napraviti redove u koje on poslije može ući, a posebno sa velikim Tomom. Standardna širina redova za krumpir, kukuruz itd. je 70 cm. U takvim redovima mali Tomo može imati ispod sebe jedan red, a vanjskim rubovima kotača prolaziti blizu prvog i trećeg reda. Sa velikim Tomom (serija 700) nikako ne možeš naštimati da ulazi u redove standardne širine, kako god uđeš, negdje gazi. Nisam probao mjenjati širinu redova za krumpir i pronaći onu širinu koja odgovara Tomi, krumpir sadim jednorednom sadilicom pomaknutom u stranu i uvijek idem u istom smjeru, nazad se vratim prazan negdje okolo.
TomoVinkovic420, ako uspiješ pronaći širinu koja odgovara tvom Tomi, podijeli to s nama.
Inače, plug ti je odličan, a mislim kad bi imao frezu da bi možda mogao istovremeno frezati i praviti redove, ne mogu sa slike procijenit dali ti je gornji uzdužni nosač dovoljno dugačak, tj. duži od freze. Ja sam sa svojim bivšim TV420 transportirao frezu i plug Batuje 223 istovremeno tako što sam frezu uobičajeno zakvačio, plug isto zakvačio na njegovo mjesto na šinju iznad freze, ali sam ga zakrenuo za 90 stupnjeva (dasku prema gore).
TomoVinkovic420, ako uspiješ pronaći širinu koja odgovara tvom Tomi, podijeli to s nama.
Inače, plug ti je odličan, a mislim kad bi imao frezu da bi možda mogao istovremeno frezati i praviti redove, ne mogu sa slike procijenit dali ti je gornji uzdužni nosač dovoljno dugačak, tj. duži od freze. Ja sam sa svojim bivšim TV420 transportirao frezu i plug Batuje 223 istovremeno tako što sam frezu uobičajeno zakvačio, plug isto zakvačio na njegovo mjesto na šinju iznad freze, ali sam ga zakrenuo za 90 stupnjeva (dasku prema gore).
Tomo Vinković Požega- član
- Broj postova : 464
Ako imaš dovoljno zemlje idi šire redove ja tako radim da sebi olakšam.
Dubravac- uvaženi član
- Broj postova : 526
Mi isto u sadnji krompira idemo na šire redove zbog tomine širine.
bajki- član
- Broj postova : 95
Imaju širi redovi svojih prednosti i nedostataka.
Osim slabijeg iskorištenja zemlje, najveći nedostatak je da cima jako kasno prekrije zemlju ili je uopće ne prekrije pa lakše napreduju korovi.
Osim olakšane obrade zbog prilagodbe širine stroju koji se posjeduje, u rijeđem sklopu je manja opasnost od pojave plamenjače.
Osim slabijeg iskorištenja zemlje, najveći nedostatak je da cima jako kasno prekrije zemlju ili je uopće ne prekrije pa lakše napreduju korovi.
Osim olakšane obrade zbog prilagodbe širine stroju koji se posjeduje, u rijeđem sklopu je manja opasnost od pojave plamenjače.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.