Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.Join the forum, it's quick and easy

Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.

Agro Forum za agrar i selo
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Plugovi

+9
Dubravac
Krumpironja
bajki
tomo522
Tomo Vinković Požega
TomoVinkovic420
tomotraktor
Admin
iwanho 1
13 posters

Stranica 1 / 6. 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Plugovi                         Empty Plugovi

Postaj by iwanho 1 28.12.14 11:49

Nisam uspio pronaći adekvatnu temu pa sam otvoril novu. Ako sam slučajno napravil previd i može se spojiti s nekom drugom temom, lijepo molim Admina da to učini.

Već neko vrijeme tražim ravljeni plug okretač. Meni bi sigurno, a vjerujem i drugima, kod izbora pomoglo kad bi na jenom mjestu mogel pročitati mišljenja o nekim plugovima i tko preferira koju marku pluga.

S obzirom da postoji bezbroj proizvođača, predlažem da se ograničimo na one poznatije, odnosno prisutnije na tržištu Hrvatske i Slovenije.

Marke koje bi komentirali su slijedeće (uz moguću dopunu ako ima još koja zanimljiva:
Vogelnoot, Regent, Rabewerk, Kuhn, Pottinger, Krone, Lemken, Niemeyer, Geo, Landsberg, Kvernerland.

Molim Vas da ih za početak po svojem nahođenju razvrstate od najboljeg prema najslabijem tako da se dobiju 2 liste s obzirom na:
1. kvalitetu zaoravanja (okretanja brazde) ako je prethodna kultura prije oranja malčirana,
2. koji se lakše vuče

Za oranje u teškoj zemlji.
Ako Vam je neki plug nepoznat i ne znate kamo bi ga smjestili, izostavite ga s popisa.

Unaprijed zahvaljujem.
lp


Zadnja promjena: Admin; 25.10.18 3:13; ukupno mijenjano 4 put/a. (Reason for editing : Dodao sam Landsberg i Kvernerland)

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 20.01.15 17:52

Vidim da nema zainteresiranih za diskusiju pa bum probal s konkretnim upitom.
Lijepo molim Vaše mišljenje o ova tri pluga. Regent - ručno okretanje, Niemeyer - automatsko okretanje, Vogel - okretanje s dvosmjernim cilindrom.
Zna li netko približnu težinu za neki od ta tri pluga? Koji je primjeren za dupljaka 50 KS i 2 tone?
Molim pomoć što prije.

http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/plug-regent-oglas-14121048

http://www.bolha.com/kmetijstvo-gozdarstvo/kmetijstvo/traktorski-prikljucki/plugi-brane/plug-vogelnoot-12-14-col-1294429938.html?aclct=1419231689

http://www.bolha.com/kmetijstvo-gozdarstvo/kmetijstvo/traktorski-prikljucki/plugi-brane/plug-niemeyer-vollymat-1296492666.html?aclct=1420024770

Primijetio sam da linkovi nisu radili. Popravljeno!


Zadnja promjena: iwanho 1; 21.01.15 0:10; ukupno mijenjano 1 put.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by Admin 20.01.15 20:25

Pozdrav

Kverneland plugovi su top model od plugova,  Vogel  Noot plugovi također odlični mislim samo na dvobrazne okretaće ,obične  tri brazde dolaze u više modela plužnih dasaka, za teško tlo plitke daske ili podrezane po homemade kako se to kod nas radi, a kod njih dobiš original takvu dasku.

Već sam htio odgovoriti nisam stigao sory, imaš tu link sa raznim daskama pa odabereš koja bi tebi bila naj za tvoje područje.

Budem napisao post kasnije ili sutra sad sam sa posla.

Link:   https://app.box.com/s/5g5nb4o6z2zpv6rvfsyzy84o7sxhw4sc

Link:   https://app.box.com/s/i42kdtd1aa9anev7efo0gogjgcrj6joz

Ovi sa zadnjeg linka su preveliki za tvoj stroj  macina Goldoni ali imaš modele dasaka na izbor da imaš neki orijentir odabira, stim da za tvoj stroj ja bi ostao kod ona gore prva dva pluga još bolje Vogel jer je jeftiniji puno i radi se i u Srbiji pa su dijelovi daleko povoljniji.

Eto nešto na brzaka no to je samo moje mišljenje,

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com

Sign by Danasoft - Get Your Sign

Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3737
Join date : 11.12.2013

https://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 21.01.15 0:21

Pozdrav!

Admine zahvaljujem na linkovima i mišljenju. Nažalost osuđen sam birati među rabljenima, novi možda u nekom drugom životu ako buju tam trebali.
Točno, svi osim Niemeyera su preveliki. Bila je jedna slika od Niemeyera s pločicom i pisalo je model 2-250, ali je maknuta iz oglasa. To tumačim kao 2x10".
Vogel bi sa 14"suzil za 43 mm prebacivanjem zadnjh glava na drugu stranu prihvata. Regent je sada 33 cm i pretpostavljam da bi se isto dal suziti pomicanjem zadnje glave za oko 3 cm. Onda bi bili dobri za normalnu zemlju, a na onoj mojoj jako paprenoj njivi bi oral samo s prvom glavom.
Inače najrađe bi kupil jednobrazdni okretač 12 ili 14 cola, ali ga nažalost nema u oglasima. A novi GRPH35 je cjenovno malo skuplji od ovog Vogela, a baš ne ulijeva povjerenje.
lp

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by Admin 21.01.15 17:11

Pozdrav

Ima  jedna narodna izreka nema loših plugova ima samo loših orača  no to je samo izreka  nisu svi plugovi za ista zemljišta to jest plužne daske na njima, a mogu  čak i biti ako ih ima tko vući no često to nije tako te se podrezuju da budu pliće i onda je ok, otpor je puno manji i dobro zaorava i ore.  Sa plugovima je teško ima raznih tipova  zemljišta , pa još agrotehnički  uvjeti vrlo loši i loši  i oranje ide teško i nikako stim da ako  imamo i još neadekvatan plug to jest plužne daske općenito za naše područje, muka i rovanje a ne oranje.

Mnogi spominju Alkar plug, vrlo vrlo  dobro zaorava i dobro se vuče VK,    bitno je  vrlo  da traktor može vući plug bez muke neke.

Imt plugovi su kopija Kvernelanda  prvi modeli još od davno prije za bivše ex YU države , sad se to već izgubilo tu se još spominje kopiranje nekih dijelova  Vogel  Noot  plugova  no to je samo mišljenje nisam ja stručnjak za plugove toliki   ima se tu  oko  njih kaj  učiti, uglavnom ti su plugovi vrlo vrlo  dobri za naša područja ide lagano u zemlju i šteta velika što ne rade okretače-obtače-obračalnik.

Leopard plugovi se odlično vuku lakše nego Imt plugovi, zaoravaju  jako dobro i još bolje nego Imt plugovi, lemeži moraju biti pravilno iskovani, malo su osjetljiviji na to više nego Imt plugovi koji su po mojem grubljih linija.

Lemind plugove baš i ne obožavaju, u teškim glinastim,  ilovastim  zemljama tu nemaju neku reputaciju, dali je svuda tako  ili kraj do  kraja nebih znao  to, loše preokreče brazdu ali zato jako dobro ga traktor podnosi , lako ga vuče i nepoderiv plug, a i ko sve iz prijašnjeg sistema što je rađeno glomazno i čvrsto.

Ima dosta krivotvorina plugova Imt  tako se priča po selu, ja nebih znao o tom ništa tako sam samo čuo priču na kavi, obratit pozornost tko to zna prepoznat.

Oltovi plugovi su kopirani  po Ferguson plugovima ( dali svi ili  samo pojedini neznam ima svih priča o tome pravu povijest neznm ),  davnih vremena naravno za bivše države ex Yu, i odlični su plugovi dobro zaoravaju, dobro oru, dobro se vuku, kod nas je popularan slavonac odličan plug, te mali  Pto 2x 25 zato što vrlo dobro zaorava biljne ostatke i stajsko gnojivo jer ima spiralne plužne daske, i čest je gost na 533-539 odlična kombinacija na srednje teškim i lakšim zemljištima.  

Naši plugovi sa ovih prostora  su kopija nekih plugova stranih, moje je mišljenje da su   tadašnji inžinjeri i ostalo školovano osoblje,  tih raznih poljoprivrednih-proizvodnih  poduzeća    posječivali  po Europi poljoprivredne sajmove i prezentacije, te svoja  žapažanja bilježili i  vješto to svoje žapažanje iskoristili, u tadašnjonj domaćoj industriji poljoprivredne mehanizacije, bar u tim početnim dalekim proizvodnim godinama bivše ex Yu države,   to su  sa godinama proizvodnje malo izmijenili,doradili,inovirali modernizirali nešto,  no puno toga  je i ostalo u tim pelenima davnih godinama proizvodnje,  da ih je pratila zdrava  konkurencija proizvodnje poljoprivredne mehanizacije  tih godina, siguran sa da bi napravili čuda od poljoprivredne mehanizacije,  jer zdrava konkurencija je siguran i napredan inovativan opstanak proizvodnje poljoprivredne mehanizacije.

Strani plugovi su odlični i odličan izbor pet plus nema prigovora,  uz pravilan odabir plužne daske, za teška glinasta-ilovasta zemljišta,  te za lagana i srednja teška zemljišta, na izbor ima raznovrsnih plužnih dasaka, crtala, pretplužnjaka   što ti srce poželi, za razliku od naših domačih proizvođača  no često i skoro uvijek tu veliku ulogu ima novac, pogotovo ako se radi o malim proizvođačima za osobne potrebe,  pa to skupo ulaganje nema povrata  u nekoj budučnosti  onda to i nema neke svrhe, možda uvoz no opet dobar plug košta i uvijek če koštati makar i polovni bio. Ili oštečen plug kupiti ( često su samo povijeni što i je najgore )  pa smo znalci plugova i sami ga repariramo kako treba,  ako imamo kovača u kraju  jer tu bez kovača,  kovačke vatre,   kovačkog nakovanja nebu niš.

Moje je mišljenje plugovi  okretači  Vogel Noot  naravno dvobrazni  u originalu  dva se skinu plužna tijela pa se dobije jednobrazni okretač,  to je mišljenje konkuriraju sa cijenom i kvalitetom što je vrlo bitno  polovni  za manja nekomercijalna  gospodarstva odlični i naravno  dostupni samo mišljenje možda to nekom ne odgovara, plugovi su opća povijest nema kraja.

Plugovi  Imt,  Vogel  Noot Srbija,   Olt  Osijek  nemaju jednobrazne i dvobrazne okretače, ali su plugovi više no nego odlični  za naša zemljišta , Leopard Nova Mehanika Kozarska Dubica BiH ima dvobrazni okretač  rešetkaste daske,  

Za naš novčanik i za mala naša nekomercijalna gospodarstva  još  najpovoljniji plugovi sa ovih prostora, štujem i poštujem originale ali trenutno u ovoj krizi preskupi su i polovni originali za nekomercijalna naša  gospodarstva  eto mišljenje samo ništa više, znam uvoz je velik i plugova koliko te volja zato treba dobro razlučit, izbor pluga  bi sami trebali donijeti po nekim osobnim iskustvima, osobnoj praksi iz oranja prijašnjih,  iskustvima naših susjeda, prijatelja, pisanjima po svim forumima i ostalim  raznim  saznanjima.

( PS Iwanho Regent plug sa linka ako se mogu skinuti dva plužna tijela imaš jednobrazni okretač jake konstrukcije za teška žemljišta, ali se Regent plug  općenito teže vuče mislim da tvoja KS odgovara upravo toj kombinaciji Regent jednobrazni okretač samo mišljenje iznosim ništa više srdačan pozdrav ).

Ovu temu bi mogli pretvorit u Opća tema pluga  vaše mišljenje.

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com

Sign by Danasoft - Get Your Sign

Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3737
Join date : 11.12.2013

https://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 21.01.15 20:56

Pozdrav Admine!

Jako si puno korisnih informacija napisal, zahvaljujem.  cheers
Jako si dobro primijetil da bi za mene bil najbolji jednobrazni okretač, ali takvi se jaaaako rijetko nađu. Još uvijek tražim jednobrazni, ali u igri je i kombinacija sa skidanjem druge brazde u teškoj zemlji. Ipak je to samo jedanput na godinu.  
Danas sam malo provjeril na traktoru koliko bi digel plug koji ima bolcne za priključak 57 cm od tla, kao ovaj regent iz oglasnika. Ispalo je da bi špica lemeša na prvoj brazdi kod potpuno dignutog pluga, bila u najboljem slučaju najviše 25 cm udaljena od tla. Ako je jedan kotač u grabi ili je toplink zakopčan u drugu rupu, onda bi se moglo dogoditi da to bude oko 10 cm. Čini mi se da je to premalo za okretanje pluga. Bojim se da se daska ne zadene u zemlju kod okretanja.

lp

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by Admin 23.01.15 22:36

Pozdrav

Kod niskih traktora to je tako općenito da je plug nisko a  stim da je colaža pluga veća, te kod okretanja traktora ako je   kotač zadnji   još  u brazdi  površinski pogrebe brazdu izoranu. Ili manja colaža pluga  ili dvobrazni obični, isto dođe radiš sa jednobraznim ili dvobraznim ako si me skužio, budem slike sutra navečer  postavio o tome moram ih tražit među hrpom  albuma,  sad trenutno  imam posla tu na forumu pa se ispričavam  zbog toga lijepi  pozdrav želim...

PS: ako  imaš kakvu fotku sa plugom prikopčanim i podignutim  postaj.

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com

Sign by Danasoft - Get Your Sign

Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3737
Join date : 11.12.2013

https://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Moj jednobrazni plug

Postaj by tomotraktor 25.01.15 14:34

Dobar plug, vidi se po uzoranom mada je vrijeme već rasulo brazdu. Ali vidi se da plug ima dosta mogućnosti za podešavanja. Blizina traktoru dobra, što se ogleda u kvaliteti oranja. Kačenje što god bliže traktoru, pogotuvu našim zglobnim ljepše za oči i kvalitetnije oranje. Dobra crtala ne kupe na sebe travu i dr. ostatke, i naravno točak za dubinu.  U svakom slučaju kvalitetno preuređen plug za svoje potrebe. Wink
tomotraktor
tomotraktor
član
član

Broj postova : 208
Join date : 13.01.2014
Age : 51
Lokacija : Kreševo, BiH

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by TomoVinkovic420 25.01.15 16:17

Veoma lijep plug i veoma lijepo uradjen Very Happy
TomoVinkovic420
TomoVinkovic420
član
član

Broj postova : 457
Join date : 04.06.2014
Age : 26
Lokacija : Bosna i Hercegovina

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 25.01.15 17:20

Poštovani forumski kolega @Bobić,
ovo si stvarno lijepo sredio. Ja sam danas dogovorio jedan rabljeni dvobrazni Regent. Dostava je planirana sredinom tjedna. Ako bu trebalo nekaj doraditi za moj traktor, toplo se preporučam. S obzirom na to da nismo baš preblizu, dobro bu došla i pomoć preko foruma.
lp

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by Admin 31.01.15 23:07

Pozdrav

Znači plug Regent  već kupljen, što  odvagnu toj odluci  renomirano ime ili nešto drugo posrijedi, upravo što je dvobrazni okretni  pa se može  demontirati u jednoobraznog okretnog pluga.Kakav je opći dojam pluga pošto ti plugovi i nisu česti zbog inih razloga, slika ako ima koja hvala.

Srdačan pozdrav

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com

Sign by Danasoft - Get Your Sign

Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3737
Join date : 11.12.2013

https://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 01.02.15 19:13

Pozdrav

Plug je dopremljen jučer predvečer, a danas je dan Gospodnji. Samo sam ga pospremil i čekam da uhvatim malo vremena da ga preštelam za moj traktor.
Pa odvagnulo je više stvari.

1. sad je 2 x 13", a premještanjem zadnje daske dobil bum sa sadašnjom širinom traktora (82 cm između kotača) prvu brazdu 27 do 28 cm, a drugu 29 cm. Znači ne trebam širiti traktor. Inače mi je želja bila jednobrazni okretač pod 180°, visoki klirens, ali to je nemoguća misija kod rabljenih.

2. ima duge spiralne daske i pretplužnike.

3. cijena u koju je bila ukljućena dostava.

4. takav model, samo s hidrauličnim okretanjem sam vidjel kod Čakovca. Vukel ga je Štore 402 s utezima na kotačima i naprijed. Vlasnik je rekel da se ne vuče teško, ali to bum vidjel na proljeće kad probam.

Da ne bu sve tak ružičasto ima i nekoliko problema:

1. teži je nego sam očekival za cca 50 do 100 kg (moja procjena kod dizanja)

2. ručica za okretanje prilikom okretanja prođe tik uz hidraulične ditributere. Ako bu se traktor dobro ponašal s njim ka probam orati, vjerojatno bum ugradil hidraulični dvosmjerni cilindar (dodatna investicija), a ako bu traktor preslab za njega, onda u oglasnik. Nema druge.

lp

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by reider 1 05.02.15 20:38


Evo ovaj plug Ivanhoo bio bi dobar isto,ali pogledaj-okretanje ima isto kao tvoj!No ovaj lik na snimku jako brzo i bez ikakvih muka ore,a to zato ,jer samo prebacuje neko prašino lagano,ali zbog jako uzkog razdalje između kotača kod prve brazde ništa ne uzima.Obadvije brazde ne uzimajo za 13"koliko izgleda.Plug mi izgleda jak olagani.Više nego tvoj.
No vuče u 2 brzoj,jer ima isti mjenjač kao moj.Na oko se vidi.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 06.02.15 11:22

Okretanje je na ovom plugu poluautomatsko. Znači on samo oslobodi osigurač. U ovakvoj zemlji koja se rasipa to super funkcionira. Samo kaj bi se dogodilo da na daskama ostanu gromade masne ljepljive zemlje? Bi li onda težina pluga na drugoj strani bila dosta velika da se pokrene okretanje?
Izgleda da je taj plug predviđen za šire traktore. Vjerojatno ga ne može pomaknuti više prema sredini i zato je prva brazda jako uska. Plug je lagani, jedino kaj nema pretplužnjake ni crtala pa je zaoravanje malo slabije i radzgen ne ostane čisti. Koliko je km/h može postići u 2. brzoj kod punog gasa?
Ja sam u takvoj laganoj zemlji sa starim plugom oral u 1. brzoj (max 7,6 km/h ili polovički 1. brze ( max 5,7 km/h) s tim da ne orem na max 2600 okretaja motora nego na 1600 do 1800 (pol gasa), a kak bu išlo s novo kupljenim, bum videl na proljeće.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by reider 1 06.02.15 12:31

Zastajanje zemlje na deskama je problem po moje za sve plugove,koji nemaju hidravlike za okretanje.To več poznajem iz Batuje okretnog TV pluga,zato je za oračem hodao čovijek,koji imao je "otiko"alat za čiščenje daske i očistijo dasko prije okretanja.

Hja ne može pomicati pluga ili ga neče,jer si ga izposodil samo možda,pa ne budeš ti sad čovijeku sve razmrdao.No neznam,nisam to tako detajlno gledal tog pluga,ali padnuo mi je u oku snimak.

Ak je zaista kretanje tog modela isto brzo tog Countrija kao kot tog mog Tigroneja onda ide 2 brza oko 9km/sat.Ali 1 brza 6,7.A između tih dvih brzina nema druge i zato silovan,da upotrebi koju od tih dvih.No zamene je brzina kretanja 7,5 kod oranja kao od večeg TV-ja 2 brza najbolji izbor za oranje,ali ga žao AC sa tim menjačima nema.
No tu ima brzinsko rupo.ZAto ti se čini,da taj traktor ili se lazi ko zmija po tlu sporo ili ljeti sa plugovima kao da je na autoputu.
Inače ljep je ovaj plug sa snimka,ali trebal obi se za ozbiljan rad malo poštelati širino prve daske da,kako več veliš.
U ovome pjesku lejpo izgleda oranica straga,ali kad bilo bi masno oranje bio bi to užasno gledati.Po moje...
Lp
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 06.02.15 16:37

Da, vidi se na snimku da ide jako brzo. Vjerojatno su brzine isto raspoređene kao kod tvojega. može biti samo mala razlika u gumama, ali ta razlika obično ne nije veća od 5%.
Ako plug nema rupe za premaknuti bliže sredini, širu prvu brazdu može dobiti jedino proširenjem traktora. E sad, ako je plug posuđen, onda malo pretrpiš i izoreš tak kak je poštelan. Ako pak je kupil takav plug za svoj traktor, onda je moral imati neke druge jake razloge, kao što je niska cijena, da se odlučil za njega. Ja sam od Vogela iz Tišine odustal upravo zato jer nisam imal pouzdane informacije da se može premaknuti dovoljno prema sredini za moj uski traktor.

Nemam video, ali evo slika oranja za pšeničnu sjetvu sa mojim malim plugom 2x9 cola. Orano bez crtala.

Plugovi                         Slika001-1


Meni se to čini solidno. doduše na tom dijelu njive sam prije oranja pokupil zmalčiranu kuruznicu jer je trebam za štraju. Ali i na drugom dijelu njive gdje je ostala kuruznica, nije ostajalo toliko nezaorane kao kod ovog na videu. Možda je uzrok tome prevelika brzina za taj plug.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by reider 1 06.02.15 22:51

Ljepo zaorano i lahka zemlja jako.Sve za 5.
Ali dobar plug vidi se u težkoj zemlji tako jaz sumnjam.U pjesku sve ore,pa maka da se freza heh.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 07.02.15 11:10

Evo slika s istim plugom prošle jeseni u teškoj zemlji. Na ovom mjestu je dubina svega 15 cm, pa dobro frče brazde. Čim je dubima oko 20 cm već se brazda hoće vratiti natrag.
Plugovi                         Slika006i video od 2010. s iste njive, isti plug, ali drugi traktor.
Plugovi                         Th_14102010006

Obrati pažnju na smjer prvog lijevog kotača. Plug nema koljenastu osovinu i ne može se podešavati vučna točka pa stvara moment na traktor. Cijelo vrijeme treba držati volan malo u lijevo.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by reider 1 07.02.15 21:35

Hja ovaj moment,o kojom pričaš stvara se malo i zbog toga,jer bacaš brazde na dole.Virojatno,kad si gore išao nazad ,nije ga trebalo "španati"na gore,ali?.
Dobar ste to tad traktorčič kupili .Šteta do neba samo,da nije TV ni jednoga modela napravijo fiksnog.
Da svakako ovaj plug nije predviđen za globoko oranje težke zemlje da.
Za mene je bez urijeđanja taj plug prema OLT 2x10",koje sam ja imao magla.Siguran sam ja ,da bi išao OLD dostabolje u ovoj situaciji.Pozdrav!
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 08.02.15 14:43

Da, OLT je za takvo oranje puno bolji. Ali postoji kvaka. Probal je moj šuro tu njivu orati s OLT-om 2x10" i Fergijem. Iako onda zemlja nije bila tak teška za oranje kao prošle jeseni nije se mogel ni pomaknuti. Zabadava i špera.
Ovaj plugec se dosta lakše vuće od OLT-a jer ima kratke daske, ali mu za dobro okretanje brazde treba veća brzina. Slično kao i IMT plugovi.
Sve u svemu, slažemo se da nije prikladan za ovakvu zemlju.

Moment zakretanja traktora se javlja i u drugu stranu samo nije tak izražen jer traktor visi na lijevu stranu i sam po sebi hoće skrenuti na lijevo pa se moment djelomično neutralizira.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by reider 1 08.02.15 19:29

Hehe Fergi i ona tvoja težka njiva -ovo ne ide skupaj.Pogotovo ne dvobrazdnjak.Onaj paskuali  ot bratiča je fiksan i zato nema obterečenja osječati na volanskem krugu i orati je lakše nego zglobaša bez hidravlike.Ali sveeno čini mi se to prelagani traktor za takav plug.E da bi onom seriji TV700 napravili fiksan model,bio bi traktorčič da plačeš(za mojo oceno).Tad ni hidro volana ne bi trebao ,a orati bilo bi super.No a više puta došli smo do zaključka,da dobro poštelan plug ne radi opterečenja na volan i zato opet nema to veze.Ali malo koj ima tako naštelano.No na 418 bilo je super,jer bio plug zanjega ali 826 i onaj Batuje-užas.Pustijo ga klizati u brazdi na gasu i ja popizdijo i ljegnuo na travo i psovao pored njive,ali on skakao na mjestu.Majka počela vikati,da ču uništiti traktor i nek pustim i ne saterem svega,jer bi ona radije tada kad kupila traktor kupila si auto.Šteta,da nije taj pasquali sa stražnjom šperom.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 08.02.15 20:52

Batuje jednobrazdni okretač je bil napravljen za TV418. Prilagođena širina pluga i traktora. ali imal ga je dosa Tomo za vući. Moji susjedi su nabavili neke poljske takve male okretaće. Odmah se moglo orati u brzini više.
Dobar je taj Pasqalli. Doduše mene je smetalo kaj ima mjenjač 9+3 pri čemu su prve tri tak spore da da se uopće ne koriste, a između 8. i 9. tak velika rupa da bi između dobro došle još dvije brzine, a ne samo jedna.
Zadnja špera mi nije bila toliki nedostatak. Uglavnom se koristila prva, a kad nije bila dovoljna onda nakratko, ali stvarno samo nakratko, prikočim zadnji kotač koji se proklizava.
Taj Pasqualli je naknadno proširen za 16 cm. Original je bil širine kao 418, a šire gume su doprinesle tome da je s plugom za 418 oral ljepše nek sam 418. Samo nam se nije dalo stalno traktor sužavati i širiti pa smo prepravili plug. Iskoristili smo samo sklop daski s lemešima.

Moj šuro je izgleda i na svojim njivama imal određene probleme kod oranja s fergijem i 2x10" OLT-om. Skužil sam to kad sam videl da je plug skratil za cca 15 cm da mu dela veći pritisak na zadnje kotače.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by reider 1 08.02.15 21:43

Ja sam orao sa mojim Oltom prije više od 8 godina.Ili 10 godina.Tako mi spomin malo oslabil se.A znam,da je u dobrim i srednje težkim uslovima išao ljepše ko neznam koji.Da to kazala i moja stara majka onda se zna,da super orao.
No priča došla kraju,kad počele biti sabijene težke zemlje u dolini.Tada smo davali kamene gore ili  išli jako sporo,da ga nije izbacivalo.No poslje toga mi unac poklonijo taj Posavec i onog nisam nikad više prikačijo,jer sa Posavcom moglo se je lakše orati,ak bi došao na teren sabijene zemlje.Prodao ga.I poslje toga dobijo u dar još jednog takvog istog,kao zahvalo za neko pomoč kod nekog čovjeka.i još njega prodao.
Davao sam i Posavec u oglase i izbrisal oglas odmah kad zvao prvi kupac hehe.Htijo sam tražiti okretača,išao več po jednoga u posodo,da pokušam kakav je rad sa njim,ali hvala bogu odustao,jer mi stvarno ne treba.

problem sabijenih zemlja izgleda uvijek veči je problem,jer tamo gdje su orale krave,več svaki traktori ne mogu orati.Plugovi se savijajo(najviše na nosaču daske ili na vertikalnom nosaču plužnog tjela) i dosta ljudi dava uslužno orati drugime sa težkimi i jakimi mašinami.Pričam o slučaju,kad smo mi kod unaca na sabijeni njivi savili dvije plugova iste godine proizvođača iz nekadašnje JUge.Al spasijo nas onda Regent 2x14"Vk.Došao je i seljak sa Torpedom 75 i 3 brazdnim krajnikom Yu proizvodnje i samo je mrdao prašino ali plug unutra nikako.Sa njive vozili su kamioni siloz i njiva bila poslje toga ubijena.
Da kad dođe do nekog kračenja plugova onda se zna da problemi na vidiku.Da niso normalni uslovi.Al oni mali fergo za težke zemlje itak samo sa 1 brazdnjakom dođe u poštev.A ljudi silovali i silovali.Vidijo sam ja slične kod mene.Puštali gume za veči grip ,orali sa zaletom(istina ali vidijo sam to) i na kraju odšraufavali jedno plužno tjelo.
Ursus c 360 orao samo jednom daskom po naših dolinama.A da ne nabrojavam-Torpedo 48  stojijo u šupama ali oredu jim drugi...Dogodilo se,da imao čovijek  ušupi Štore 504 sa Olt pugom,a ja mu došao orati sa NH TL 90 i Lenkenom3x14",a ja samo orao na dole.gore kao da bi ga zaakčijo za panj hehe.Ona njiva mi se sela u spomin kao njiva sa najlošijim uvijetima,a da bi bila moja bogami ne bi je obrađivao nikako.

E Ivan onda od TV pluga nije ostalo ništa original več samo plužno tjelo kako te razumjem hehe.Pa možeš pokazati kakvu sliko od te preprave?
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by iwanho 1 11.02.15 18:46

Reider,

plug je kod brata. Danas sam bil kod njega, ali sam nažalost zaboravil poslikati stari plug. Sad
Valjda se bum jedanput sjetil. Molim te uvaži moju ispriku.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by Admin 19.02.15 19:05

Pozdrav

U lakoj rahloj zemlji,pjeskovitoj takozvane pljeskuje, ili zemlje uz rijeke poput Kupe,Save, Drave tlo je mekano, i tu  će svaki plug raditi relativno dobro ma kakav bio.

I kod mene nije teška zemlja, a  nije ni lagana ali je daleko od teške, a ima na jednoj njivi dvije vrste tla mekano sipko bijela zemlja, i crna masna tvrda na malenoj parceli,  oranje uvijek bude dovoljno dobro bez obzira na plug i podešenost, ako je sipka i mekana zemlja kao i agro uvijeti povoljni, a nekada i nebude tako...

Da ljudi imaju  drugačija i vrlo različita  iskustva kod oranja  na svojim zemljištima slična i ista našima, imaju itekako i bit će ih uvijek,  nekad što je nama moguća misija kod drugih je nemoguća misija, sve je to individualno to jest različito nije uvijek i svugdje isto...

Srdačan pozdrav

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com

Sign by Danasoft - Get Your Sign

Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3737
Join date : 11.12.2013

https://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Plugovi                         Empty Re: Plugovi

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 6. 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.