Tomo Vinkovič PE 15 & 18 opća tema
+21
joskorak123
Avaks21
tomica pe-18
ingvarsson
kukrosava
G.Vrbica
TV-319k-vlado
darko123
Tomo Vinković Požega
tomo522
darko.m
vica022
reider 1
Neco Tv-418
iwanho 1
serafian
Dubravac
ssucur
tony5
ExtermoIvan
fireman.peter
25 posters
Stranica 5 / 13.
Stranica 5 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13
Re: Tomo Vinkovič PE 15 & 18 opća tema
Pozdrav
Stvara tlak u karteru motora kako si to utvrdio i na koji način, na čepu gdje se nalijeva ulje tu je ujedno i odušak motora, tu ide uljna para van, može je biti mnogo kad je motor vruč, onda je motor slabiji što opet ne znači da ne može još neko duže vrijeme tako raditi, malo uljne pare koje izlaze na odušak motora to je standard pomoču tih uljnih para podmazuju se klackalice i ventili u glavi cilindra.
Dali na odušak motora masti crno da bude glava cilindra crna i masna, bude li crnih sitnih kapljica po glavi cilindra i okolo, tako i odušak motora, puše li na odušak motora dok vućeš uže za paljenje, troši li ulje motor, dali je što rađeno na motoru u zadnje vrijeme,podešavanje ventila i slično.
Isčupa ti iz ruke uže jer nije zaljuljan dobro i nemaš oslonac dobar, zaljuljaj zamašnjak i nogom se upri u motor ili nosač haube, tamo dolje onaj nosač gdje su panti haube, kad ga zaljuljaš napred nazak nekoliko puta i kad si spreman tek onda snažno povuci dok si nogom uprt za nosač haube, tu treba samo tehnika i smirenost ništa više.
PVP pumpa
Najprije bi trebalo napraviti slijedeće glede dizel goriva napred već navedeno od strane Moderatora pošto je to jeftino,jednostavno.Promijeniti filter dizel goriva koji se nalazi u samom rezervoaru goriva kako je rećeno već, filter nije vidljiv izvana pa mnogi misle da ga i nema uopće, tako da se i po desetak godina ne nijenja filter goriva bude trul i hrđav nakon toliko godina.
Kad se skida filter dizel goriva ima jedan poklopac ajmo reći i gumena brtva, to se nalazi ispod rezervara i to drži filter dizel goriva to je komplet. Na tom poklopcu se zna pojest utor gdje sjeda ta gumena brtva da dizel ne istjeće van pa treba i njega kupiti ako se pojeo utor, brtva gumena se posebno kupuje u temi Tomo Vinković serija 400/500 mehanika zadnji post kod Reidera 1 vidi se taj poklopac na njega ide cijev za dizel gorivo imaju dvije opcija prihvata cijevi za dizel gorivo.
Može se još i na drugi naćin prekontrolirati dali dizel ide iz rezervara prema PVP na naćin da na PVP skinemo cijev dizel goriva koja dolazi iz rezervara ako curi gorivo onda je u redu. Imam fotografija kako treba i kojom količinom istjecati dizel gorivo slobodnim padom prema PVP bile su iznad par postova ali album više ne radi pa su obrisane mogu ih tek sutra kasno navećer ponovo par postati.
Ako je to sve u redu i mijenjao se filter goriva ili se mijenjao u u dogledno prošlo vrijeme i sipa se čisto gorivo, tada se prebacuješ na PVP skinuti cijev visokog pritiska sa brizgaljke ili dizne te namotati uže za startanje motora na remenicu zamašnjaka povlačiti uže napred nazad kao da hočemo upaliti traktor ali nečemo nego da vidimo ide li dizel gorivo na cijev visokog pritiska i dali konstantno istječe u određenoj količini na cijev visokog pritiska dizel gorivo. Čisto da se uvjerimo dali PVP pumpa dize gorivo. Objasnio si puno ali opet nedovoljno da se iz toga može odgonetnuti kvar, treba ići redom i tako doći do kvara.
Nepoznanica ostaje od kuda se dolazi i tako dalje, nije obveza ali poradi bolje suradnje sa članovima/korisnicima Foruma bilo bi poželjno ne treba se sramit ništa i nikoga tu smo da se družimo i pomažemo ućimo.
https://agro.forumhr.com/t442-uputstvo-za-rad-na-forumu
Stvara tlak u karteru motora kako si to utvrdio i na koji način, na čepu gdje se nalijeva ulje tu je ujedno i odušak motora, tu ide uljna para van, može je biti mnogo kad je motor vruč, onda je motor slabiji što opet ne znači da ne može još neko duže vrijeme tako raditi, malo uljne pare koje izlaze na odušak motora to je standard pomoču tih uljnih para podmazuju se klackalice i ventili u glavi cilindra.
Dali na odušak motora masti crno da bude glava cilindra crna i masna, bude li crnih sitnih kapljica po glavi cilindra i okolo, tako i odušak motora, puše li na odušak motora dok vućeš uže za paljenje, troši li ulje motor, dali je što rađeno na motoru u zadnje vrijeme,podešavanje ventila i slično.
Isčupa ti iz ruke uže jer nije zaljuljan dobro i nemaš oslonac dobar, zaljuljaj zamašnjak i nogom se upri u motor ili nosač haube, tamo dolje onaj nosač gdje su panti haube, kad ga zaljuljaš napred nazak nekoliko puta i kad si spreman tek onda snažno povuci dok si nogom uprt za nosač haube, tu treba samo tehnika i smirenost ništa više.
PVP pumpa
Najprije bi trebalo napraviti slijedeće glede dizel goriva napred već navedeno od strane Moderatora pošto je to jeftino,jednostavno.Promijeniti filter dizel goriva koji se nalazi u samom rezervoaru goriva kako je rećeno već, filter nije vidljiv izvana pa mnogi misle da ga i nema uopće, tako da se i po desetak godina ne nijenja filter goriva bude trul i hrđav nakon toliko godina.
Kad se skida filter dizel goriva ima jedan poklopac ajmo reći i gumena brtva, to se nalazi ispod rezervara i to drži filter dizel goriva to je komplet. Na tom poklopcu se zna pojest utor gdje sjeda ta gumena brtva da dizel ne istjeće van pa treba i njega kupiti ako se pojeo utor, brtva gumena se posebno kupuje u temi Tomo Vinković serija 400/500 mehanika zadnji post kod Reidera 1 vidi se taj poklopac na njega ide cijev za dizel gorivo imaju dvije opcija prihvata cijevi za dizel gorivo.
Može se još i na drugi naćin prekontrolirati dali dizel ide iz rezervara prema PVP na naćin da na PVP skinemo cijev dizel goriva koja dolazi iz rezervara ako curi gorivo onda je u redu. Imam fotografija kako treba i kojom količinom istjecati dizel gorivo slobodnim padom prema PVP bile su iznad par postova ali album više ne radi pa su obrisane mogu ih tek sutra kasno navećer ponovo par postati.
Ako je to sve u redu i mijenjao se filter goriva ili se mijenjao u u dogledno prošlo vrijeme i sipa se čisto gorivo, tada se prebacuješ na PVP skinuti cijev visokog pritiska sa brizgaljke ili dizne te namotati uže za startanje motora na remenicu zamašnjaka povlačiti uže napred nazad kao da hočemo upaliti traktor ali nečemo nego da vidimo ide li dizel gorivo na cijev visokog pritiska i dali konstantno istječe u određenoj količini na cijev visokog pritiska dizel gorivo. Čisto da se uvjerimo dali PVP pumpa dize gorivo. Objasnio si puno ali opet nedovoljno da se iz toga može odgonetnuti kvar, treba ići redom i tako doći do kvara.
Nepoznanica ostaje od kuda se dolazi i tako dalje, nije obveza ali poradi bolje suradnje sa članovima/korisnicima Foruma bilo bi poželjno ne treba se sramit ništa i nikoga tu smo da se družimo i pomažemo ućimo.
https://agro.forumhr.com/t442-uputstvo-za-rad-na-forumu
Ranije sam pisao da treba uzeti materijal za produžetak 4mm ali to treba uraditi sa istom debljinom kao što je i odsečeni deo a to je oko 6mm. Ovde gde bi trebao seći brusilicom je debljina ovog kosog dela oko 6mm. Evo nekog sličnog profila koi bi se dodao;" />
Odseći i zavariti produžetak se može brzo obaviti. Oko kardana ima malo više posla. Treba ga polako prilagoditi. Odsecanjem krajeva sa starog i varenjem na novi. Ja te kardane prepravljam sam po potrebi. Trebaš staviti obavezno dupli kao što je i bio. Evo jedan sličan koi mi služi za pumpu." />
Evo i kardan slikan odozdo na traktoru. Vidi se i mesto produžetka kardana odnosno mesto gde je zavaren ovaj deblji za stari tanji deo koi naleže na osovinu.
Odseći i zavariti produžetak se može brzo obaviti. Oko kardana ima malo više posla. Treba ga polako prilagoditi. Odsecanjem krajeva sa starog i varenjem na novi. Ja te kardane prepravljam sam po potrebi. Trebaš staviti obavezno dupli kao što je i bio. Evo jedan sličan koi mi služi za pumpu." />
Evo i kardan slikan odozdo na traktoru. Vidi se i mesto produžetka kardana odnosno mesto gde je zavaren ovaj deblji za stari tanji deo koi naleže na osovinu.
Gost- Gost
Kako misliš zamjenit križ kardana kad ti ode
tomo522- član
- Broj postova : 237
Ne razumem pitanje. Kardan se ovde skida samo izbijanjem ovog klina što se vidi da je savijen na slici levo. A ako misliš što je ovde jedan deo krsta zavaren. To je neko uradio sa krstom(križom) pre mene odnosno pre 5 godina. Ako i bude potrebno može se odraditi brušenjem vara. Nakon toga ponovo zavariti. Naravno ovo nije maistorski odradjeno ali služi.
Gost- Gost
Evo još jednog problema kod ovih traktora. Možda niste ni primetili da je debljina zida kod stuba koi drži zupčanik volana svega 3mm. Meni je volan dobio luft pa sam ga morao srediti. Donja biksna ispod koje se nalazi mali zupčanik volana je bila skroz pojedena i oblika elipse. Ona je fabrički okrugla ali se posle godina korišćenja ona skroz izobliči. Nisam je slikao kako je pre izgledala ali evo je popravljene i poboljšane. Spolja ove cevi sam navukao čeličnu biksnu jer cev deluje slabašno i počela se raspadati. Iznutra sam ugradio novu bronzanu biksnu.
Na slici je crvenim strelicama obeležena debljina fabričkog dela sve preko sam ja dodao.
Na slici je crvenim strelicama obeležena debljina fabričkog dela sve preko sam ja dodao.
Gost- Gost
Pozdrav
Nije komplicirano skinuti kardan dolje i promijeniti potrebne dijelove na kardanu.
-Izbijemo zatik na prednjem dijelu kardana, prednji dio traktora. (ovdje je to ovaj klin na fotki ).
Traktor smotamo full u jednu stranu koja nam odgovara.
-Kardan povučemo prema nazad, prema zadnjem dijelu traktora i vadimo ga van cijelog.
- Isti postupak montiranja obrnutim redom malo igranja oko vračanja kardana i to je to.
Nije komplicirano skinuti kardan dolje i promijeniti potrebne dijelove na kardanu.
-Izbijemo zatik na prednjem dijelu kardana, prednji dio traktora. (ovdje je to ovaj klin na fotki ).
Traktor smotamo full u jednu stranu koja nam odgovara.
-Kardan povučemo prema nazad, prema zadnjem dijelu traktora i vadimo ga van cijelog.
- Isti postupak montiranja obrnutim redom malo igranja oko vračanja kardana i to je to.
Vilamet naravno mali traktorčič, mali dijelovi Al istina što kažeš, malo bi bar tu moglo iti deblije. A onda bi dijelovi na večno izdržali, pa tvornice ne bi mogle prodavati dijelova. Tako ja to predpostavljam. A i inženeri se zmotijo, i onda na drugom modelu, novijem to poboljšajo, jer ni oni nisu nezmotljivi.
reider 1- super uvaženi član
- Broj postova : 3089
Kad bi se masine iz delova sklapale kostale bi bar 5 puta skuplje. Bitno je prodati masinu a za delove nemisle jer tu im je uvek masna zarada. To se sad tek vidi na novim tipovima svega koliko je slabije uradjeno da bi pre otkazivali delovi. Ovi stari su jos dobri jer nemoze se ni ocekivati od masine da 20god radi a nista se nepohaba.
vica022- Moderator
- Broj postova : 483
Pozdrav
Dao piksirati gornji dio volana još davno, sada imam fufta u volanu malo mrvicu kod zupčanika nisam ni gledao, treba to pregledati dobar podsjetnik je Vilamet 2012 ..
Dao piksirati gornji dio volana još davno, sada imam fufta u volanu malo mrvicu kod zupčanika nisam ni gledao, treba to pregledati dobar podsjetnik je Vilamet 2012 ..
Tako je Vica. Zato je ponekad dobro gledati prije nabavke stroja, gdje može se dobiti dijelovi, jel su dostupačni i za kakve pare gledajuč na konkurencijo. Kad uzmeš u obzir, da za novije taljane dođe uljni filter i po 115 EUR, servis-popravak na elektroniki pa 850 EUR, onda ti sve jasno. Na ne bude tvornička masna zarada upravo na mojim leđima.
He he ja zato moj i filter ulja operem i teraj dalje. Centrifugalni je a bolje preciscava od bilo kojeg dokazano.Zato sam najvise i kupio ovo sokocalo jer delova svud i jeftini a mnoge stvari i amater moze da odradi
vica022- Moderator
Evo još malo prepravki koje možda nisam pomenuo. Možda nekom nešto od svega pomogne ili delimično olakša posao sa ovom matorom mašinicom. Prva slika je prepravljeno bravljenje hidraulike. Obadve kuke su povezane zajedno tako da se dizanjem jedne diže i druga. A takodje se vidi i dodato gornje kačenje za nošenje prskalice.
Druga i treća slika, u toku su radovi na instaliranju prednje hidraulike. Postaviću i sliku kad mi stignu hidraulične cevi.
Druga i treća slika, u toku su radovi na instaliranju prednje hidraulike. Postaviću i sliku kad mi stignu hidraulične cevi.
Gost- Gost
Slike i objasnjenja za frezu cu staviti u odgovarajucu temu. Medjutim sad nastaje problem, ladno hidraulika nece da podigne frezu. Pumpa je prebacena napred stavljena mala remenica i to je funkcionisalo. Tek kad par puta dodam i zatim smanjim gas kad podignem rucicu od razvodnika ona pomalo podize. Pumpu smo remontovali ali razvodnik nismo. Novo ulje ociscen sistem ali ipak nece da podigne.
Gledao sam slike tvoje freze, napisao sam post u temi. Ja bi rekao da nije problem u hidraulici nego je ona malo premasivno napravljena za njega. Nisam shvatio sistem kvačenja, ajde opiši u temi, možda je i u tome problem.
Tomo Vinković Požega- član
- Broj postova : 464
Moze se desiti jedna smesna stvar a to je da se zbog hladnoce ulje zguslo pa hidraulika nece da reaguje dok se ulje malo nerazbije -zagreje. Mozda bi bilo dobro ubaciti redje ulje pa ako nece proveriti spojeve ili pumpu. Ako negde povlaci vazduh ili pumpa mulja nema funkcije. Ali ostavi kad je hladno uvek da malo odradi pumpa pa onda tek u rad. Desava se i kod mene na vladimircu da kad je hladno teze podize ispocetka jer ide sae 30-40 ulje u hidrauliku
vica022- Moderator
Može biti i do razvodnika.Ja sam imao slične probleme.Nekad nije htio dignut a bilo ljeto a nekad opet sporo ide dole.Nikad dočekat da spusti.Majstor zamjenio razvodnik i sad diže odlično a dole ide brzo kako i treba biti
tomo522- član
- Broj postova : 237
Pozdrav, posto smo kompletan sistem hidraulike rastavili u delove i sve spakovali. Dosli smo do zakljucka da nas je mucila najobicnija glupost koja je moguca. Remen tj kais je bio los i tanak i kad se pumpa optereti on prokliza. Mi to nikad nismo proveravali. Promenili smo kais i sad radi perfektno. Podize frezu bez ikakvih problema.
Nekad najobicnija sitnica ume da napravi takav problem da se raspametis. Remen uopste i na automobilima neretko ume da pravi probleme sto se tice pogona pumpe pogotovu ako malo se pokvasi a iole labaviji. hidraulicna pumpa trazi dobar pogon da bi pod opterecenjem radila jer ipak treba stvoriti pritisak od preko 130 bar za normalan rad pa kod nekih i dosta vise
vica022- Moderator
Bok svima.
Prvo pitanje.
Koje ulje ide u prednji i zadnji trap PE15? (piše u priručniku ali su ono stare oznake a takve se više ne upotrebljavaju.)
Vilamet je napravio kočnicu kakva je na Rusu t-25. Stisneš i pomakneš klin, kad stisneš ponovo sama se otpusti.
A ona čegrtaljka je postojala na gumenjacima, ja imam takav gumenjak... budem poslikao to...
Prvo pitanje.
Koje ulje ide u prednji i zadnji trap PE15? (piše u priručniku ali su ono stare oznake a takve se više ne upotrebljavaju.)
Vilamet je napravio kočnicu kakva je na Rusu t-25. Stisneš i pomakneš klin, kad stisneš ponovo sama se otpusti.
A ona čegrtaljka je postojala na gumenjacima, ja imam takav gumenjak... budem poslikao to...
serafian- član
- Broj postova : 116
Extermo Ivan, vidim da postrojenje još je uvijek u starom brojilu, da se strojni park nije ništa promijenijo. Preša, TV, prskalica itd. Sada mene zanima, što predstavlja onaj arnij? Dal češ kakav krov namontirati dodatno ovdje gore?
Vilamet, ovo bude pumpa hidravlike za neodvisan rad pumpe od kardana?
Vilamet, ovo bude pumpa hidravlike za neodvisan rad pumpe od kardana?
Da ovo je pumpa za nezavistan rad od kardana. Možda sam već napisao, ovo je pumpa od servo uredjaja od Daewoo Nubira. Isprobao sam i radi odlično. Zakačio frezu i neke tegove još odozgo da bih je opteretio i diže odlično. Probaću da je opteretim maksimalno da vidim koliki teret može dići. Sigurno je slabija pumpa nego što je bila postojeća ali meni jača nije potrebna. Sa ovakvom prepravkom ne bih ga menjao ni za kakav drugi traktor.
Gost- Gost
serafian- član
- Broj postova : 116
Iste masine zasad, planiram ove godine da kupim jos jednog Tomicu. Gore planiram da stavim krov, a ispod muziku i ozvucenje. Samo nikako da uhvatim vremena da to namontiram.
Stranica 5 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Tomo Vinković 700 serija opća tema
» Tomo Vinković Damper 600 D opća tema
» Tomo Vinković 400 & 500 serija opća tema
» Tomo Vinković Transporter opća tema
» Tomo Vinković 800 serija opća tema
» Tomo Vinković Damper 600 D opća tema
» Tomo Vinković 400 & 500 serija opća tema
» Tomo Vinković Transporter opća tema
» Tomo Vinković 800 serija opća tema
Stranica 5 / 13.