Izrada ogrijevnog drva
+14
reider 1
Tomo Vinković Požega
Krumpironja
tony5
batek
Dubravac
darko123
iwanho 1
tomotraktor
TomoVinkovic420
fireman.peter
ssucur
abarth
Admin
18 posters
Stranica 6 / 24.
Stranica 6 / 24. • 1 ... 5, 6, 7 ... 15 ... 24
Re: Izrada ogrijevnog drva
Možeš probati ali mislim da je flašencug bolja opcija jer je naminjen za takve stvari, za vuču. Gurtne imaju kratak hod a tebi treba nesto duži hod vuče pored toga flasencug povuče bar tonu ili više, zavisi kakvog imaš a gurtna nema takve sile.
Da ti je vitla pri ruci to je daleko najbolja opcija jer možeš cimati ili vući sa dugim hodom kolko ga god treba. Pored toga vitlo moźe popustiti kad prestaneš vući i kad pada drvo a ove sprave ne ali vidim da kod tebe ta opcija ne dolazi u obzir.
Da ti je vitla pri ruci to je daleko najbolja opcija jer možeš cimati ili vući sa dugim hodom kolko ga god treba. Pored toga vitlo moźe popustiti kad prestaneš vući i kad pada drvo a ove sprave ne ali vidim da kod tebe ta opcija ne dolazi u obzir.
Proba s gurtama me ne bu nekaj koštala, a i gurta nije skupa (nabavljene za 9 E/kom) ako je slučajno uništim.
Jasno da je flašencug bolja opcija, samo njega moram posuditi kaj i nije neki problem jer ga ima šurjak (ženin brat). Veći problem je to kaj je sajla samo 3 m duga, a bojim se da su lanci s karikama od Ø7 mm slabiji od gurte.
Možda bi trebal sajlu produžiti s nekoliko usporednih lanaca.
Jasno da je flašencug bolja opcija, samo njega moram posuditi kaj i nije neki problem jer ga ima šurjak (ženin brat). Veći problem je to kaj je sajla samo 3 m duga, a bojim se da su lanci s karikama od Ø7 mm slabiji od gurte.
Možda bi trebal sajlu produžiti s nekoliko usporednih lanaca.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Ja bi na tvom mjestu zapilio dole na samom kraju drva ko da ga rušim na rastuć i mislim da bi trebo past dole ubiti šta god se desi je bolja situacija nego sad..evo i kod mene se malo pililo vjerovatno zadnji put ove godine
Zadnja promjena: fireman.peter; 15.03.15 10:04; ukupno mijenjano 3 put/a. (Reason for editing : uređivanje slike)
Krumpironja- uvaženi član
- Broj postova : 718
Je li to hrast? Čini mi se da je bilo glatkog trupca oko 5 m. Nije to šteta za ogrjev?
Danas sam otišel po ostatak vrbe i imal više sreće nego pameti. Vrhunac od vrbe je pal u trnje.
Da ne bi daleko išel u trnje zamijenil sam ruke na motorki kaj sam rezal s lijeve strane. U jednom trenutku sam se malo splel u trnje i lanac potegnul po hlačama. Srećom samo je malo zahvatil kožu iznad koljena tak da sam lagano zaustavil ono malo krvi. A hlače buju od danas kratke.
Poslije toga sam još otišel u obližnju šumu i srušil nekoliko sitnijih svinutih ili suhih drva. Malo čišćenja šume i uz ovo složeno doma bude dosta za još jednu zimu.
Drva od vrbe sam smo složil uz ona skalana.
Danas sam otišel po ostatak vrbe i imal više sreće nego pameti. Vrhunac od vrbe je pal u trnje.
Da ne bi daleko išel u trnje zamijenil sam ruke na motorki kaj sam rezal s lijeve strane. U jednom trenutku sam se malo splel u trnje i lanac potegnul po hlačama. Srećom samo je malo zahvatil kožu iznad koljena tak da sam lagano zaustavil ono malo krvi. A hlače buju od danas kratke.
Poslije toga sam još otišel u obližnju šumu i srušil nekoliko sitnijih svinutih ili suhih drva. Malo čišćenja šume i uz ovo složeno doma bude dosta za još jednu zimu.
Drva od vrbe sam smo složil uz ona skalana.
Ljepo ti to sve pospraviš Krompironja, vidim da ništa ne ostaje nego sve ide u koristne namjere.
A joj Iwanho 1 imao si sreće, još dobro da je tako. Mozda budeš sad razmislil o kupnji protiv ureznih hlača koje štite dobro. Ja jih imam i bile su tad nekih 60€, nije malo ali koža je skuplja. Istina i to da su deblje od običnih i da se lahlakše radi sa običnima ali...
A joj Iwanho 1 imao si sreće, još dobro da je tako. Mozda budeš sad razmislil o kupnji protiv ureznih hlača koje štite dobro. Ja jih imam i bile su tad nekih 60€, nije malo ali koža je skuplja. Istina i to da su deblje od običnih i da se lahlakše radi sa običnima ali...
Hehe sve sve tanje meni deblje za prodaju, sve je to hrast i bit ce to odlicna drva kod mene ti nema pilana a ni potrebe za njima tako da nema steta a sta se tice hlaca obavezno nabavi ja imam vec dve godine i tople su i udobne ja stavim jos trenerku isood nitko ti ne garantirana da se sa time neces do koze posjec ali sigurno ce bit blaze nego bez njih
Hvala na savjetima za hlače obojici. Nisam ni znal da postoje.
Koža još i nije neki problem, ali kad zareže meso ili nedaj bože kost ......
Danas sam obavil planiranu šetnju u šumu. Ima jedno izvaljeno drvo na susjedovom (ove bukve su tik uz među) na svega 5 m od bukvi. Osim korijenove žile koja se vidjela na prijašnjim slikama s lijeve strane, ima još jedna jača s desne strane. Prvo bi trebalo nju odrezati ili presječi, a onda onu s lijeve strane. Nakon toga bi se možda dalo sve skupa potegnuti u desno da padne s kamena.
Drvo na susjedovom.
Korijenova žila s desne strane.
Također sam malo bolje pogledal ova tri drveta na koje su se bukve naslonile. U biti su bukve 90% naslonjene na jedno, a samo 10% na drugo, dok je treće slobodno, ali je u smjeru padanja bukvi. Od ta tri drveta treće (samac) se može srušiti bez problema i bez opasnosti, na drugom ima suhih grana pa su one opasne da se ne odlome kod piljenja. Dakle dva bi se mogla srušiti, a prvoga na kojeg su većinom bukve naslonjene samo zarezati i ostaviti da ga sruši vjetar i težina naslonjenih bukvi.
Pogled na krošnje.
Drva na koja su bukve naslonjene. Hrastovi ili desno hrast a lijevo cer?
Treće drvo je cer.
Ako bi nakon srušena dva drva potegnul gurtama ili flašencugom bukve s kamena vjerojatno bi se zbog rotacije oslobodile i pale na zemlju.
Treća varijanta je barem za mene najsigurnija iako je pitanje kaj bi rekel onaj tko dođe s vitlom. Vitlo s dodatnom sajlom zavezati za gornju bukvu i lagano napeti a zatim bukvu odrezati uzimajući kajle da ne zacvika pilu. Nije prevelika i ne bi bilo udara na traktor pa bi je moral moći potegnuti na vrh. Pri tome bi drva na koja su se bukve naslonile ostala dalje rasti.
Koža još i nije neki problem, ali kad zareže meso ili nedaj bože kost ......
Danas sam obavil planiranu šetnju u šumu. Ima jedno izvaljeno drvo na susjedovom (ove bukve su tik uz među) na svega 5 m od bukvi. Osim korijenove žile koja se vidjela na prijašnjim slikama s lijeve strane, ima još jedna jača s desne strane. Prvo bi trebalo nju odrezati ili presječi, a onda onu s lijeve strane. Nakon toga bi se možda dalo sve skupa potegnuti u desno da padne s kamena.
Drvo na susjedovom.
Korijenova žila s desne strane.
Također sam malo bolje pogledal ova tri drveta na koje su se bukve naslonile. U biti su bukve 90% naslonjene na jedno, a samo 10% na drugo, dok je treće slobodno, ali je u smjeru padanja bukvi. Od ta tri drveta treće (samac) se može srušiti bez problema i bez opasnosti, na drugom ima suhih grana pa su one opasne da se ne odlome kod piljenja. Dakle dva bi se mogla srušiti, a prvoga na kojeg su većinom bukve naslonjene samo zarezati i ostaviti da ga sruši vjetar i težina naslonjenih bukvi.
Pogled na krošnje.
Drva na koja su bukve naslonjene. Hrastovi ili desno hrast a lijevo cer?
Treće drvo je cer.
Ako bi nakon srušena dva drva potegnul gurtama ili flašencugom bukve s kamena vjerojatno bi se zbog rotacije oslobodile i pale na zemlju.
Treća varijanta je barem za mene najsigurnija iako je pitanje kaj bi rekel onaj tko dođe s vitlom. Vitlo s dodatnom sajlom zavezati za gornju bukvu i lagano napeti a zatim bukvu odrezati uzimajući kajle da ne zacvika pilu. Nije prevelika i ne bi bilo udara na traktor pa bi je moral moći potegnuti na vrh. Pri tome bi drva na koja su se bukve naslonile ostala dalje rasti.
Ovako iz slika je težko točno ustvariti sliku u svojoj glavi pa reći nesto više što i kako. Mislim da si ti već dosta dobro prestudirao situaciju pa budeš riješio na najbolji mogući način samo imaj opreza na svakom koraku jer ovakve zafrkancije su najopasnije.
Evo mojih drva sta sam nasjeko kroz zimu,tocnije kroz božicne praznike, 4 kamiona oko 36 kubika mozda i malo vise, u petak dopeljano na teren i moram oriznat da uživo izgleda veći kup hehe
Zadnja promjena: fireman.peter; 10.04.15 22:53; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : uređivanje slike)
Uduljila zima mi smo juče imali pripunu, jedan grab, jasen i jedan hrast
Dubravac- uvaženi član
- Broj postova : 526
Krumpi,
lijepa hrpa.
koliko ti treba da to presortiraš za prodaju?
Dubravac,
pokušaj napraviti drva da ti barem metar ostane kad je zima jača. Puno je bolje iskorištenje. Drva koja sad srušiš su najbolja za ložiti u sezoni 2016/2017.
lijepa hrpa.
koliko ti treba da to presortiraš za prodaju?
Dubravac,
pokušaj napraviti drva da ti barem metar ostane kad je zima jača. Puno je bolje iskorištenje. Drva koja sad srušiš su najbolja za ložiti u sezoni 2016/2017.
Hehe a zavisi kojim tempom radim, zna se desit da pilim i pred samu prodaju hehe
Vidim lijepi grab si bacio dole hhe..istina je bolje grije drvo kad odstoji ali kad zima stegne ne pita ove godine je i meni nesto prodaja bolje isla bas sad pred kraj hehe zato se ja i ne bunim neka stegne jos malo imam jos prikolicu dve za prodat pa neka zgrije hehe
Vidim lijepi grab si bacio dole hhe..istina je bolje grije drvo kad odstoji ali kad zima stegne ne pita ove godine je i meni nesto prodaja bolje isla bas sad pred kraj hehe zato se ja i ne bunim neka stegne jos malo imam jos prikolicu dve za prodat pa neka zgrije hehe
Kolega iwanho kod nas bi ta drva bila samo za potpalu za iduću sezonu.
Takva je klima kod nas, drva se pilaju na mjesec pred loženje inače su ko papir do na jesen.
Oko ovog datuma kada je normalna godina već bi se prestajalo ložiti, ali ove godine evo snijega svuda okolo.
Pogotovo kada se pilaju u kamenjaru (mala vlažnost zraka ,bura,sunce).
Takva je klima kod nas, drva se pilaju na mjesec pred loženje inače su ko papir do na jesen.
Oko ovog datuma kada je normalna godina već bi se prestajalo ložiti, ali ove godine evo snijega svuda okolo.
Pogotovo kada se pilaju u kamenjaru (mala vlažnost zraka ,bura,sunce).
Dubravac- uvaženi član
Sad mi je jasno tko je "zaslužan" za ovo hladno vrijeme. No, bolje da su mrazevi sad nego u svibnju.
Dubravac, poštivam tvoj način rada jer tebi tek najbolje odgovara. Točno je da suha drva brže izgore nego friška. Međutim, suha drva pri tome daju više toplinske energije nego svježa jer se kod svježih dio energije potroši za isušivanje vlage.
Sad u prelaznom periodu ujutro i navečer koristimo suha drva u kombinaciji s friškima, a kroz dan za podržavanje vatre samo friška. Od friških je puno više pepela i dima.
Dubravac, poštivam tvoj način rada jer tebi tek najbolje odgovara. Točno je da suha drva brže izgore nego friška. Međutim, suha drva pri tome daju više toplinske energije nego svježa jer se kod svježih dio energije potroši za isušivanje vlage.
Sad u prelaznom periodu ujutro i navečer koristimo suha drva u kombinaciji s friškima, a kroz dan za podržavanje vatre samo friška. Od friških je puno više pepela i dima.
Sada da napilam drva za iduću sezonu trebalo bi mi 30m umjesto deset, a uvjek imam suhih od starih voćaka.
Dubravac- uvaženi član
Ako su presuha i preveč griju, staviš kantu s vodom pored peći.
Ama ja sam ti iz Hercegovine nema vode samo kamena.
Dubravac- uvaženi član
Evo malo bio u sumi. Jos uvjek sakupljam besplatna drva
TomoVinkovic420- član
- Broj postova : 457
Pozdrav
Ajde pa vi sad recite...
Srdačan pozdrav
Ajde pa vi sad recite...
Srdačan pozdrav
Da ima jedno 100 konja i 5 tona možda bi ovako izvuko na ovu dužinu lanca.
I onda kaže nešto mu se čuje u zadnjem kraju.
I onda kaže nešto mu se čuje u zadnjem kraju.
Dubravac- uvaženi član
Pametniji popušta.
Ovom treba oduzeti traktor, podhitno. Samo sam cekao kad ce se raspolovit.
TomoVinkovic420- član
- Broj postova : 457
ajde ajd sta ste napali jadnog covjka,nije traktor od secera služi da se radi njime a ne da ga se gleda i licka,ako se nešto pokvari se popravi i idemo dalje radit,bolje da on pati nego ja!
Stranica 6 / 24. • 1 ... 5, 6, 7 ... 15 ... 24
Similar topics
» Izrada drvenih skulptura motornom pilom
» Izrada secke za grijanje i usitnjavanje granja
» Kako utovariti drva u šumi bez velike muke i malo novca ?
» Plug za krompir domaća izrada
» Cjepači - kalači drva
» Izrada secke za grijanje i usitnjavanje granja
» Kako utovariti drva u šumi bez velike muke i malo novca ?
» Plug za krompir domaća izrada
» Cjepači - kalači drva
Stranica 6 / 24.