Malčer rotacioni domaće izrade
+8
serafian
grabrovec
Tomo Vinković Požega
fireman.peter
reider 1
Admin
iwanho 1
tony5
12 posters
Stranica 6 / 6.
Stranica 6 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Malčer rotacioni domaće izrade
Zamakni osovine po dužini da dobiješ dobro preklapanje noževa. Malčer je samo malo duži, ali nema nepokošenog u sredini.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Zamaknuto je. Ne vidi se na slikama. Napravio sam dva komada letvica dužine noža i zabio sam ih na jednu dugačku letvu i postavio u koso kako bi odredio gdje trebaju biti osovine kako bi se preklapale.
serafian- član
- Broj postova : 116
malčer napreduje.
danas bila proba. kardan je malo prikračen da paše. vrti se.
ali bilo je i problema. ovaj reduktor je od samoutovarne prikolice. on na sebi ima polugu koja služi za promjenu smjera i za ugasiti reduktor ako negdje zašteka.
ta polugica preskače. tj stalno gasi reduktor. ja neznam kako to izgleda unutra pa ako bi netko imao ideju na koji način to gasi redukciju kad zašteka? ima li unutra neki klinić ili nešto slično što se moglo poderati pa da preskače i na malom opterećenju? jer opterećenje nije veliko, ja bez problema rukom vrtim kardan i onda ne preskače. ali čim se kardan zavrti na traktor počne preskakati.
danas bila proba. kardan je malo prikračen da paše. vrti se.
ali bilo je i problema. ovaj reduktor je od samoutovarne prikolice. on na sebi ima polugu koja služi za promjenu smjera i za ugasiti reduktor ako negdje zašteka.
ta polugica preskače. tj stalno gasi reduktor. ja neznam kako to izgleda unutra pa ako bi netko imao ideju na koji način to gasi redukciju kad zašteka? ima li unutra neki klinić ili nešto slično što se moglo poderati pa da preskače i na malom opterećenju? jer opterećenje nije veliko, ja bez problema rukom vrtim kardan i onda ne preskače. ali čim se kardan zavrti na traktor počne preskakati.
serafian- član
Znači kolega na durom jednom forumu mi je predložio da probam vrtiti kardan u drugu stranu što je riješilo stvar.
ali sad opet imam dva pitanja...
Zašto je dupla inverzija za tomo vinković nova u masivi jeftinija od onih na njuskalu?
Dupla inverzija ima dva kardana. Jedan se vrti u lijevo a drugi u desno?
ali sad opet imam dva pitanja...
Zašto je dupla inverzija za tomo vinković nova u masivi jeftinija od onih na njuskalu?
Dupla inverzija ima dva kardana. Jedan se vrti u lijevo a drugi u desno?
serafian- član
Dodano još nešto. Sad treba samo lim.
serafian- član
Pozdrav
Dali je bolje s valjkom ili bez valjka.
Dali je bolje s valjkom ili bez valjka.
probao sam bez valjka ali je ovako bolje jer mi je onako zapinjao za pod. ove lance koji drže malčer u nekom vodoravnom položaju nisam mogao nikako nariktati da se to ne događa. imao sam valjak doma pa sam ga stavio i sad je puno bolje. još treba lim pa ću probati snimiti kako radi.
serafian- član
Malo po malo...
Radi dobro, lijepo počisti ali ima zamjerki kao i kod svega. Problem je što su ove osovine na kojima su noževi malo kratke pa kad je gusta trava malo ostane. Kad bi bile duže mislim da nebi ostajalo ništa.
Ali takve sam imao doma. Ako nabavim negdje duže za nešto sitno kn onda će se promijeniti. do tada je i ovako dobro.
Radi dobro, lijepo počisti ali ima zamjerki kao i kod svega. Problem je što su ove osovine na kojima su noževi malo kratke pa kad je gusta trava malo ostane. Kad bi bile duže mislim da nebi ostajalo ništa.
Ali takve sam imao doma. Ako nabavim negdje duže za nešto sitno kn onda će se promijeniti. do tada je i ovako dobro.
serafian- član
Pozdrav
Umjesto stražnjeg valjka bočne skije kao na fotki ili slično nebitno, po potrebi malčer na skijama spustimo ili podignemo prije malčiranja kako nam treba. Ima tu iskusnijih meštra pa što oni misle.
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/malcer-rotacioni-srmk-130-oglas-3880686
Umjesto stražnjeg valjka bočne skije kao na fotki ili slično nebitno, po potrebi malčer na skijama spustimo ili podignemo prije malčiranja kako nam treba. Ima tu iskusnijih meštra pa što oni misle.
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/malcer-rotacioni-srmk-130-oglas-3880686
Po meni je najbolje imati kombinaciju skija i valjka. Onda su najbolje pokrivene neravnine u svim smjerovima (poprečne i uzdužne).
Pozdrav prijatelji, moyda nije mesto za pitanje ali ipak cu pitati. Da li je neko pokusao da napravi malcer cekicar ya tomu vinkovica... Hvala unapred.
Napravili su i to ali Česi
Centrálno skladište za Srbiju
Svetozar Miletič, Sombor
Tel: +381658409622, 062 170-0128
Email : tamasstefko@gmail.com
https://www.dabaki.cz/sr/kontakt/
Predstavnik za Hrvatsku i Sloveniju
Trgovini - Johi, Bisiljevo, Hrvatska
Tel : +38547811272+38547811272
Email : svornik.1868@gmail.com
https://www.dabaki.cz/sr/nabidka/picniny-a-travni-porosty/mulcovace-s-vertikalni-rotaci-nozu/serie-ef/
Ima video, klikni na video Tarup Dabaki EF - Arilje
Centrálno skladište za Srbiju
Svetozar Miletič, Sombor
Tel: +381658409622, 062 170-0128
Email : tamasstefko@gmail.com
Predstavnik za Hrvatsku i Sloveniju
Trgovini - Johi, Bisiljevo, Hrvatska
Tel : +38547811272+38547811272
Email : svornik.1868@gmail.com
https://www.dabaki.cz/sr/nabidka/picniny-a-travni-porosty/mulcovace-s-vertikalni-rotaci-nozu/serie-ef/
Ima video, klikni na video Tarup Dabaki EF - Arilje
Listajući ovu temu našao sam par dobrih savjeta pa sam se i sam odlučio na samogradnnu malog rotacionog malčera od metalnoh dijelova koje sam imao oko kuće.
Jedina stvar koju sam kupio je reduktor, a to iz razloga jer je cijenom bio pristupačan (čak i u odnosu na diferencijale od raznih automobila)
Komad čelične ploče debljine 7 mm.
Ploča je od neke drobilice, vrlo čvrsta i nije bilo potrebe je uopće ojačavati jer nema šanse da se savine.
Ojačanje jedino oko reduktora za svaki slučaj i za to sam koristio 2 diska od škode octavie (jedan ide sa gornje, a drugi s donje strane ploče. Taman pašu.
Stvar dobiva konture i pozicioniram cijevi za spajanje toplinga.
(izgledaju poddimenzionirane) ali obzirom na masu malčera mislim da su i više nego dovoljne.
Ako pak se pokaže da ne budu zadovoljavale lako ih se zamjeni obzirom da je sve spojeno vijcima.
Savinute su i cijevi za skije.
Provjera kako bude to pasalo.
Provjera na traktoru bude li što gdje smetalo prije konačnog spajanja svega.
Sve je pobrušeno, očišćeno te je lagano nitro temeljnom zaštićeno da ne zahrđa dok se vrijeme vani ne stabilizira.
Evo prvi topliji dan bez vjetra pa sam ga iskoristio da bacim malo boje na to sve.
Kao i sve ostalo tako i nosači za cijev budu od stvari koje se nađu na dvorištu.
U ovom slučaju "žabice" za građevinsku skelu su i više nego odlične.
Sklapanje.
I finalan proizvod!
Da sad još objasnim što i kako sam riješio "ono ispod".
Iskoristio sam centralni dio (odnosno 3 njih) od prije spomenutih kočionih diskova.
Fino paše centralna rupa na prirubnicu i lijepo se vari.
Računam da ukoliko je dovoljno čvrst materijal za zaustavljanje auta, onda bude dovoljan i za težinu (odnosno vlačne sile lanca kod vrtnje).
sve je spojeno vijcima visoke čvrstoće.
Ovo je sve privareno, sklopljeno i čak je bila proba, ali nemam prave snimke pošto je već pao mrak, a i trava je neka trula polegnuta.
I također finalni proizvod.
Kad malo poraste trava budem probao pa vidim da li budu 2 lanca dosta ili smontiram još 2 (ima na disku još rupa i nije problem).
Čak mislim da nebi bio problem smontorati (skrojiti i vijcima pritegnuti na tu glavu i nosač noževa, tako da su sve opcije otvorene trenutno ukoliko se pokaže prilika za time).
Malčer je radnog zahvata 100 cm,glava sa lancima je lakše mase pa sam zaključio da nema potrebe za kardanom sa sklopkom.
Pošto su lanci u pitanju nema straha ni od loma reduktora kod naleta na nešto tvrđe.
Iako imam samo 2 parcele koje su redovito košene i nema nikakvih iznenađenja na njima.
Hvala svima koji su pisali ranije u ovoj temi te mi time pomogli oko nekih nedoumica u izradi.
Jedina stvar koju sam kupio je reduktor, a to iz razloga jer je cijenom bio pristupačan (čak i u odnosu na diferencijale od raznih automobila)
Komad čelične ploče debljine 7 mm.
Ploča je od neke drobilice, vrlo čvrsta i nije bilo potrebe je uopće ojačavati jer nema šanse da se savine.
Ojačanje jedino oko reduktora za svaki slučaj i za to sam koristio 2 diska od škode octavie (jedan ide sa gornje, a drugi s donje strane ploče. Taman pašu.
Stvar dobiva konture i pozicioniram cijevi za spajanje toplinga.
(izgledaju poddimenzionirane) ali obzirom na masu malčera mislim da su i više nego dovoljne.
Ako pak se pokaže da ne budu zadovoljavale lako ih se zamjeni obzirom da je sve spojeno vijcima.
Savinute su i cijevi za skije.
Provjera kako bude to pasalo.
Provjera na traktoru bude li što gdje smetalo prije konačnog spajanja svega.
Sve je pobrušeno, očišćeno te je lagano nitro temeljnom zaštićeno da ne zahrđa dok se vrijeme vani ne stabilizira.
Evo prvi topliji dan bez vjetra pa sam ga iskoristio da bacim malo boje na to sve.
Kao i sve ostalo tako i nosači za cijev budu od stvari koje se nađu na dvorištu.
U ovom slučaju "žabice" za građevinsku skelu su i više nego odlične.
Sklapanje.
I finalan proizvod!
Da sad još objasnim što i kako sam riješio "ono ispod".
Iskoristio sam centralni dio (odnosno 3 njih) od prije spomenutih kočionih diskova.
Fino paše centralna rupa na prirubnicu i lijepo se vari.
Računam da ukoliko je dovoljno čvrst materijal za zaustavljanje auta, onda bude dovoljan i za težinu (odnosno vlačne sile lanca kod vrtnje).
sve je spojeno vijcima visoke čvrstoće.
Ovo je sve privareno, sklopljeno i čak je bila proba, ali nemam prave snimke pošto je već pao mrak, a i trava je neka trula polegnuta.
I također finalni proizvod.
Kad malo poraste trava budem probao pa vidim da li budu 2 lanca dosta ili smontiram još 2 (ima na disku još rupa i nije problem).
Čak mislim da nebi bio problem smontorati (skrojiti i vijcima pritegnuti na tu glavu i nosač noževa, tako da su sve opcije otvorene trenutno ukoliko se pokaže prilika za time).
Malčer je radnog zahvata 100 cm,glava sa lancima je lakše mase pa sam zaključio da nema potrebe za kardanom sa sklopkom.
Pošto su lanci u pitanju nema straha ni od loma reduktora kod naleta na nešto tvrđe.
Iako imam samo 2 parcele koje su redovito košene i nema nikakvih iznenađenja na njima.
Hvala svima koji su pisali ranije u ovoj temi te mi time pomogli oko nekih nedoumica u izradi.
Zadnja promjena: kataklinker; 13.03.20 23:19; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : zatipak :D)
kataklinker- novi član
- Broj postova : 4
Jučer sam po susjednoj parceli koja je nekoliko godina zapuštena malo probao
kako radi:
Video nije neki, ali...
Nisam ni očekivao da će tako dobro žvakati samo sa 2 lanca i malom glavom bez neke mase.
Kad zaustavim kardan gotovo trenutno staju i lanci pa nema straha da će smetati pogonu traktora jer nemam čegrtaljku na kardanu.
A opet, pošto je širina svega jedan metar mali ursus nema potrebe imati "potpomognutu" snagu masom glave ili noževa ako uđe u kakav busen ili nešto već ima dovoljno snage to očistiti pred sobom.
Čak sad nakon probe vidim da nebi bilo na odmet barem još 10 cm širine, jer metar je ipak samo metar pa treba puno prolaza.
Ali i taj metar je jako puno kad samo sjediš i držiš se za volan, a iza tebe sve čisto.
Evo i jedne fotografije jedne moje parcele nakon malčiranja koja prošle godine nije bila košena i sad je već na mjestima bila potjerala gusta busenasta trava.
Uglavnom kočioni diskovi i komad lanca za vuču drva su se pokazali kao jefino i solidno rješenje, uz minimalno ulaganje novaca i vremena kod eventualne promjene dotrajalog jednog od tih dijelova.
kako radi:
Video nije neki, ali...
Nisam ni očekivao da će tako dobro žvakati samo sa 2 lanca i malom glavom bez neke mase.
Kad zaustavim kardan gotovo trenutno staju i lanci pa nema straha da će smetati pogonu traktora jer nemam čegrtaljku na kardanu.
A opet, pošto je širina svega jedan metar mali ursus nema potrebe imati "potpomognutu" snagu masom glave ili noževa ako uđe u kakav busen ili nešto već ima dovoljno snage to očistiti pred sobom.
Čak sad nakon probe vidim da nebi bilo na odmet barem još 10 cm širine, jer metar je ipak samo metar pa treba puno prolaza.
Ali i taj metar je jako puno kad samo sjediš i držiš se za volan, a iza tebe sve čisto.
Evo i jedne fotografije jedne moje parcele nakon malčiranja koja prošle godine nije bila košena i sad je već na mjestima bila potjerala gusta busenasta trava.
Uglavnom kočioni diskovi i komad lanca za vuču drva su se pokazali kao jefino i solidno rješenje, uz minimalno ulaganje novaca i vremena kod eventualne promjene dotrajalog jednog od tih dijelova.
kataklinker- novi član
- Broj postova : 4
Stranica 6 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Traktorski cirkular domaće izrade
» Spremanje domaće zimnice
» Domaće kokoši i domaća jaja
» Freze ručne izrade (homemade freze)
» Spremanje domaće zimnice
» Domaće kokoši i domaća jaja
» Freze ručne izrade (homemade freze)