Malčer rotacioni domaće izrade
+8
serafian
grabrovec
Tomo Vinković Požega
fireman.peter
reider 1
Admin
iwanho 1
tony5
12 posters
Stranica 5 / 6.
Stranica 5 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Malčer rotacioni domaće izrade
Ssucur,
nabavi duže noževe i primijeni Adminov prijedlog. Neka se nož sakrije u disk kad na nekaj naleti. Duži i samim time teži nož bu bolje rezal, a gotovo bu nemoguće nekaj potrgati.
nabavi duže noževe i primijeni Adminov prijedlog. Neka se nož sakrije u disk kad na nekaj naleti. Duži i samim time teži nož bu bolje rezal, a gotovo bu nemoguće nekaj potrgati.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Ne trebam košenje već malčiranje, moja greška malo sam pretjerao sa testiranjem. Imam dva reduktora velika što bi rekao Grof moram malo kemijati, jedan prebrz drugi prespor=1/3,5 i 4/1-ma snaći ću se ja.
Pozdrav
Za izradu roto malčera za Tomo Vinković 100 cm dimenzija malčera. Ovo ljeto malo po metalnim otpadima ( ili otkup sekundarnih sirovina ) gledao limove debljine 5.mm i tanje 3.mm , po otpadima sva roba metalna i limovi po kilogramu 3.kune u trgovini ili kod bravarskih i limarskih obrtnika lim 5. mm 10 kuna po kilogramu. Na otpadu limova koliko želiš ali ne režu na 120x100 cm ili neku drugu mjeru pošto su otpad kompletnu ploču moraš kupiti ili ako se naleti nešto približnih dimenzija.
Dakle 100x100 cm limena ploča od 5.mm iznosi 39. Kg ili teoretska težina cca. kg/m2, limena ploča 100x100 cm od 3.mm iznosi 23,40 kg ili teoretska težina cca. kg/m2. Cijena na otpadu za limenu ploču od 5.mm dimenzije 100x100 cm iznosi 117,00 kuna, cijena na otpadu za limenu ploču od 3.mm dimenzije 100x100 cm iznosi 70. Kuna.
Kod bravarskog limarskog obrtnika koji i savija lim na mjeru na stroj, cijena iznosi 10. kuna po kg za limenu ploču 100x100 cm od 5. mm što bi bilo 390,00 kuna zaokružimo 400,00 kuna plus usluga savijanja lima, za izradu malčera u stvari treba ako se savija lim na mjeru kod limara ili bravara cca 120x100 jer tih 20.cm (ili neka druga dimenzija) ide na bočne pasove malčera lijevi i desni po 10. cm na koje dođu skije, 8.cm do 10. cm bočne pasove svi imaju različito u cm.
Kutni reduktor sam pronašao ispravan za 400 kuna ( nisam ga kupio ) od Mercedesa 124 linije sad koji je omjer zaboravio i njih ima različitih omjera ali i svi odgovaraju za prijenos, sve u svemu koliko vidim sama konstrukcija malčera je jeftina 117,00 kuna lim 100x100 cm od 5.mm plus savijanje lima i rezanje rupe na sredini za kutni reduktor kod limara na stroj, poprečni profili da se ne uvija malčer, cijena je vrlo vrlo povoljna. I da se kupi original reduktor Talijanski opet je cijena povoljna, još ako to sami po malo radimo ispadne vrlo povoljno. Kolike su cijene po oglasnicima vidjet čete kod pregledavanja raznih oglasa.
Za izradu roto malčera za Tomo Vinković 100 cm dimenzija malčera. Ovo ljeto malo po metalnim otpadima ( ili otkup sekundarnih sirovina ) gledao limove debljine 5.mm i tanje 3.mm , po otpadima sva roba metalna i limovi po kilogramu 3.kune u trgovini ili kod bravarskih i limarskih obrtnika lim 5. mm 10 kuna po kilogramu. Na otpadu limova koliko želiš ali ne režu na 120x100 cm ili neku drugu mjeru pošto su otpad kompletnu ploču moraš kupiti ili ako se naleti nešto približnih dimenzija.
Dakle 100x100 cm limena ploča od 5.mm iznosi 39. Kg ili teoretska težina cca. kg/m2, limena ploča 100x100 cm od 3.mm iznosi 23,40 kg ili teoretska težina cca. kg/m2. Cijena na otpadu za limenu ploču od 5.mm dimenzije 100x100 cm iznosi 117,00 kuna, cijena na otpadu za limenu ploču od 3.mm dimenzije 100x100 cm iznosi 70. Kuna.
Kod bravarskog limarskog obrtnika koji i savija lim na mjeru na stroj, cijena iznosi 10. kuna po kg za limenu ploču 100x100 cm od 5. mm što bi bilo 390,00 kuna zaokružimo 400,00 kuna plus usluga savijanja lima, za izradu malčera u stvari treba ako se savija lim na mjeru kod limara ili bravara cca 120x100 jer tih 20.cm (ili neka druga dimenzija) ide na bočne pasove malčera lijevi i desni po 10. cm na koje dođu skije, 8.cm do 10. cm bočne pasove svi imaju različito u cm.
Kutni reduktor sam pronašao ispravan za 400 kuna ( nisam ga kupio ) od Mercedesa 124 linije sad koji je omjer zaboravio i njih ima različitih omjera ali i svi odgovaraju za prijenos, sve u svemu koliko vidim sama konstrukcija malčera je jeftina 117,00 kuna lim 100x100 cm od 5.mm plus savijanje lima i rezanje rupe na sredini za kutni reduktor kod limara na stroj, poprečni profili da se ne uvija malčer, cijena je vrlo vrlo povoljna. I da se kupi original reduktor Talijanski opet je cijena povoljna, još ako to sami po malo radimo ispadne vrlo povoljno. Kolike su cijene po oglasnicima vidjet čete kod pregledavanja raznih oglasa.
Admin je napisao/la:...gledao limove debljine 5.mm i tanje 3.mm...
Mislim da je bolji izbor 3 mm, ili čak 2 mm pa konstrukciju pojačati flahom na kant ili cijevima tamo gdje je potrebno, da ne bi ispao pretežak. Moj malčer je od 4 mm lima, pa kad ga transportiram po asfaltu sa TV 420, zna dobro zaljuljati cijeli traktor. TV 731 nema problema sa transportom istog malčera. Svaki nepotrebni kilogram treba pokušati izbjeći, posebno kod malčera sa jednim nožem jer su dosta dugački iza traktora.
Tomo Vinković Požega- član
- Broj postova : 464
ssucur je napisao/la:Ne trebam košenje već malčiranje, moja greška malo sam pretjerao sa testiranjem. Imam dva reduktora velika što bi rekao Grof moram malo kemijati, jedan prebrz drugi prespor=1/3,5 i 4/1-ma snaći ću se ja.
Zakaj misliš da buš dužim i težim nožem dobil košnju umjesto malčiranja. Kaj nije glavni razlog malčiranja duže zadržavanje mase pa je noževi prije izlaska više put pogode?
iwanho 1 Yesterday at 21:07
Ssucur,
Ako se nož skrije u disk to je već košnja-trava ostaje na disku tako da je noževi ne stignu usitniti. Opet kažem da sam prezadovoljan radom i da sam ja kriv za reduktor MALO sam pretjerao.
Ssucur,
Ako se nož skrije u disk to je već košnja-trava ostaje na disku tako da je noževi ne stignu usitniti. Opet kažem da sam prezadovoljan radom i da sam ja kriv za reduktor MALO sam pretjerao.
Nož se skrije samo u trenutku naleta na prepreku koju ne može odrezati, a centrifugalna sila ga odmah zatim vrati van. Ako disk naleti na tu prepreku, malčer bu se zbog oblika diska podignul i prešel iznad prepreke bez oštećenja.
Teško ide riječima pa bum pokušal sa slikom. Na tvojo sliki sam na desnoj strani docrtal nož onako kak bi ga ja ugradil. Nosači noža ne bi virili van od diska, nego samo nož. Ako naoštriš nož toliko koliko su sad dugački noževi, ništa se u smislu rezanja-malčiranja trave ne mijenja u odnosu na dosadašnje stanje. Položaj okretišta prilagodi tako da se nož može čim više zarotirati kod nailaska na prepreku (otprilike pola širine noža udaljeno od ruba diska).
Sve mi je jasno, kad sam postavio kontra vrtenje da se obe glave vrte u sredinu ne malčira mi nego kosi travu-izbacuje cijelu travu po sredini, a ako bi stavio noževe u disk tada bi bila čista košnja trave.....
Normalno je da trava samo izleti ako se obje glave vrte u sredinu. Kad bi se vrtjele obje prema van, ako nije preveliki prostor između vrha noža i bočnog lima fino bi malčiralo. No za to prvo moraš zatvoriti bočne strane.
Inače i dalje tvrdim da bi moje rješenje jednako kvalitetno malčiralo kao i tvoje. ako sve ostalo zadržiš jednako. Čak i bolje ako osiguraš isti smjer vrtnje na obje glave, zatvoriš bočne strane (ili postaviš fiksni kontra nož) i nabrusiš noževe do diskova. Bolje je da se vrti samo veći nož izvan diska (veća masa na dužem kraku daje jaču udarnu silu nego manji nož i dio nosač noža koji je izvan diska. Manji lagani nož teško svladava (reže) gustu travu i zakretanjem unatrag gubi potrebnu obodnu brzinu.
Inače i dalje tvrdim da bi moje rješenje jednako kvalitetno malčiralo kao i tvoje. ako sve ostalo zadržiš jednako. Čak i bolje ako osiguraš isti smjer vrtnje na obje glave, zatvoriš bočne strane (ili postaviš fiksni kontra nož) i nabrusiš noževe do diskova. Bolje je da se vrti samo veći nož izvan diska (veća masa na dužem kraku daje jaču udarnu silu nego manji nož i dio nosač noža koji je izvan diska. Manji lagani nož teško svladava (reže) gustu travu i zakretanjem unatrag gubi potrebnu obodnu brzinu.
iwanho 1
Testiram je već dvije godine, sve dobre i slabe karakteristike napišem, jebajga ako ne radi svoj posao nije dobra-eto kad sam dostigo vrh ja zajebo stvar i to je to. Imam zatvorene bočne strane itd ----------------------
Testiram je već dvije godine, sve dobre i slabe karakteristike napišem, jebajga ako ne radi svoj posao nije dobra-eto kad sam dostigo vrh ja zajebo stvar i to je to. Imam zatvorene bočne strane itd ----------------------
Pozdrav
Tomo Vinković Požega još bolje znači još povoljnije za nas siromahe, hvala korisna informacija..
Tomo Vinković Požega još bolje znači još povoljnije za nas siromahe, hvala korisna informacija..
Tomo Vinković Požega je napisao/la:Tomo Vinković Požega je napisao/la:Postoji način kopčanja malčera na šinju za mali TV, ima ga moj starac. Ručni rad, za prijenos ima isti diff, ali na kardan se priključuje standardnim kardanom, i može se prilgođavati terenu. Teško je za objasniti, uslikat ću ovih dana.
Uslikao ja malčer sa kopčanjem na šinju koji prati teren, napravljen za mali TV. Kvačenje je dosta dobro osmišljeno, kosilica se na neravnom terenu ponaša kao da je kvačena u tri točke. Dimenzije poluga moraju biti točno ovakve, ali nažalost nisam imao čime izmjeriti. Ako su kome potrebne dimenzije, izmjerit ću. Slika govori sve
Tomo,
slike se u ovom postu više ne vide. Možeš li ih ponovno uploadati. Našeg novog člana @breganabronx" bi to jako usrećilo jer ima šinju, a htio bi kupiti roto malčer za malčiranje vinograda.
Koliko se sjećam, rješenje je bilo jednostavno i funkcionalno. Možda mu je to povoljnije nego platiti oko 500 kn za komplet polužja. To rješenje ima prednost jer ostane mogućnost korištenja standardnih priključaka na šinju bez velikog premontiravanja.
Kardan prolazi ispod hidraulika pa je samo potrebno prepraviti zaokruženi dio
Zahvaljujem iwano
Koliko je nespretno raditi sa malčerom dužine 1m? Jer vidim da je večina malčera takva. Gledao sam malo po netu da bi probao napraviti sa dva noža, al kak sam novi u svemu tome, mislim da bi se više naživcirao pronalazeći dijelove i pripasivanjem nego da radim sa priključkom dužine 1m iza sebe
Koliko je nespretno raditi sa malčerom dužine 1m? Jer vidim da je večina malčera takva. Gledao sam malo po netu da bi probao napraviti sa dva noža, al kak sam novi u svemu tome, mislim da bi se više naživcirao pronalazeći dijelove i pripasivanjem nego da radim sa priključkom dužine 1m iza sebe
Gost- Gost
Ako je negdje usko, treba malo pažljivije na zavoju i kod okretanja. Ne boj se. Kad se malo privikneš, nema problema.
Slike moram pronaći, pa ih stavim onda. Malčer sa jednim nožem radne širine 1 metar "strši" više od metra iza traktora, jer se mora uzeti u obzir dužina polužja. Takvim malčerom nije toliko nespretan rad, nego transport, zna na cesti jako zaljuljati cijeli traktor i treba ga voziti oprezno i sporije. Svakako bi preporučio izradu malčera sa dva noža, ali to ne znači da malčer sa jednim nožem treba u potpunosti izbjegavati, jer je i malčer sa jednim nožem bolji nego nemati nikakav malčer.
EDIT - slike nažalost nemam više, ali slikat ću ponovno kroz desetak dana kad budem išao kod punca
EDIT - slike nažalost nemam više, ali slikat ću ponovno kroz desetak dana kad budem išao kod punca
Maah, ako su prije mogli radit sa takvim metarnim malčerima, možemo i mi sada Malo je komplicirano sad to ić raditi pošto nisam u toj branši.
Što se tiče priključivanja na šinu, pretpostavljam da je to ovako izgledalo?
Što se tiče priključivanja na šinu, pretpostavljam da je to ovako izgledalo?
Gost- Gost
Slično, ali slika govori tisuću riječi, pa pričekaj par dana dok uslikam ponovno
Evo ponovno slika sa mjerama, ako ima dodatnih pitanja, slobodno pitajte
Napravili smo i mi malcer za naseg Tomicu. malo truda i rada i sve je ispalo zadovoljavajuce. Cka se prolece za prve probe.
http://www.upslike.net/image/BzkmW
http://www.upslike.net/image/BzLCw
http://www.upslike.net/image/Bzpvb
http://www.upslike.net/image/B0WQ5
http://www.upslike.net/image/B07Yd
http://www.upslike.net/image/BzkmW
http://www.upslike.net/image/BzLCw
http://www.upslike.net/image/Bzpvb
http://www.upslike.net/image/B0WQ5
http://www.upslike.net/image/B07Yd
Radi se... malčer u izradi, dva noža (tj dvije osovine), reduktor (1:1) od samoutovarne prikolice sa remenicama će biti cca 1:2... Ima i polugu na sebi pomoću koje se može isključiti prijenos...
Ako ima kakvih prijedloga, pitanja i ostalo javite...
Ako ima kakvih prijedloga, pitanja i ostalo javite...
serafian- član
- Broj postova : 116
Stranica 5 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Traktorski cirkular domaće izrade
» Spremanje domaće zimnice
» Domaće kokoši i domaća jaja
» Freze ručne izrade (homemade freze)
» Spremanje domaće zimnice
» Domaće kokoši i domaća jaja
» Freze ručne izrade (homemade freze)
Stranica 5 / 6.