Kukuruz
+2
iwanho 1
grabrovec
6 posters
Stranica 3 / 4.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Kukuruz
Za tak jako močvarni teren bi ja napravil dublje jarke. Razmak jaraka ovisno o propusnosti zemlje. Možda lupetam gluposti jer ponekad slike znaju zavarati.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Pozdrav
Pioneer kukuruz 20.08.2016.god. selo Strmac Pribićki Žumberak.
Kukuruz Velika Gorica 30.08.2016.god.
BC hibridi kukuruza 30.08.2016.god Velika Gorica.
Dekalb kukuruz Velika Gorica 30.08.2016.god.
KWS hibridi kukuruza 30.08.2016.god Velika Gorica.
Pioneer hibrida kukuruza 28.08.2016.god. Velika Gorica.
img]http://up.picr.de/26698850qp.jpg[/img]
OS Osiječki hibridi kukuruza 28.08.2016.god. Velika Gorica.
Hibridi kukuruza Odra Novi Zagreb, grad Zagreb 28.08.2016.god.
Pioneer kukuruz 20.08.2016.god. selo Strmac Pribićki Žumberak.
Kukuruz Velika Gorica 30.08.2016.god.
BC hibridi kukuruza 30.08.2016.god Velika Gorica.
Dekalb kukuruz Velika Gorica 30.08.2016.god.
KWS hibridi kukuruza 30.08.2016.god Velika Gorica.
Pioneer hibrida kukuruza 28.08.2016.god. Velika Gorica.
img]http://up.picr.de/26698850qp.jpg[/img]
OS Osiječki hibridi kukuruza 28.08.2016.god. Velika Gorica.
Hibridi kukuruza Odra Novi Zagreb, grad Zagreb 28.08.2016.god.
Uh, većina ovih u VG je potpuno zrela i spremna za berbu. Pogotovo oni BC kojima je klip obješen prema dolje. Doduše, takovi mogu i duže ostati na polju jer im kiša ne smeta. Najgore su one sorte kod kojih se komušina otvori, a klip ostane vertikalno pa se u njima skuplja vlaga.
Kod nas jedan čovijek ima uskoro svaku godinu pola zime kukuruz neobrano na njivi. To je u onoj dugoj zadnjoj dolini Ivanhu, prije se počinješ propinjati prema vrhu do kuče, gdje stoji onaj napušten mlin-pilarna. Bog zna sa kojeg uzroka jo pusti. Sigurno, jer nema je kamo skladiščiti, a bere, kad pronađe kupaca. Sam inače je ni ne treba.
Ovakvi kao mi, koji imamo jako malo, sakupimo dosledno svaki storž kukuruze, al veliki sve to uzmejo više laganije.
Ovakvi kao mi, koji imamo jako malo, sakupimo dosledno svaki storž kukuruze, al veliki sve to uzmejo više laganije.
reider 1- super uvaženi član
- Broj postova : 3089
Ovogodišnja berba kuruze je završena.
Nabrane dvije prikolice, ukupno oko 3,2 kubika. S obzirom na to da je nicanje bilo samo oko 65%, prinos je iznad očekivanja.
Nabrane dvije prikolice, ukupno oko 3,2 kubika. S obzirom na to da je nicanje bilo samo oko 65%, prinos je iznad očekivanja.
U običnom primijeru imao bi onda ti 3 prikolice ovakve se slike ljetnog doprinosa posmatram. A ljepa je kukuruz ovako na oko. Znaš, ak se sijetiš, gdje si hodao, tamo izpod kuče, u dolini, ko je ravnica, bili su dvije njive sa kukuruz izpred 20 godina nazad. Uvijek bile loše, kao one sa njive ločene parcele, pa ju zato opustili. Kod nas se kaže ovakve nedozorela kukuruz "nezazorjena". A ta jako rada počinje trunoti na lageru. I trebalo se je one takve nezazorjene prvo potrošiti. Kukuruz bila je sađena i ponekad na ločenoj izpod poljskog puta iznad potoka. Bila ljepa odmah pored puta, koja bila na suncu znaš. A one prve rede pored potoka bile su loše(čitaj- šteta raditi). NA kraju bila posijana samo velika na ločenoj, a kukuruz bila tamo ok. Sad cca 4 godine nema više sađeno nigdje. Kupim potrebno i sipam suho u 200 litara plastično bačvo.
Da, imaš prav. Da je nicanje bilo OK, natrgali bi sigurno 4,5 kubika. Klasovi (storži) su solidni, uglavnom od 23 do 25 cm.
Nezazorenu kuruzu kod nas zovemo krtovje. Uglavnom su to mali klasi. Kod istovara se krtovje odvaja i raširi tak da je u jednom sloju. Onda se ne kvari. Pomalo se daje svinjama.
Nezazorenu kuruzu kod nas zovemo krtovje. Uglavnom su to mali klasi. Kod istovara se krtovje odvaja i raširi tak da je u jednom sloju. Onda se ne kvari. Pomalo se daje svinjama.
Kod mene u najboljim godinama bile ove dvije prikolice max, koje sad imaš. Više ni ne bi imao prostora, jer mi lager premaleni. Sijetiš se onog drvenog vani, koj je sad pun drva napilenih. U njega idedu 2 prikolice.
Fantastično!
Čestitam na prinosu. Vidi se da su klipovi jako veliki.
To je FAO 600. Nemaš problema s dozrijevanjem?
Čestitam na prinosu. Vidi se da su klipovi jako veliki.
To je FAO 600. Nemaš problema s dozrijevanjem?
Gle, nisam ni ja puno višlje. Kuća na 230 mnv, a najviša parcela na nekih 250-260 mnv. Ipak već godinama sijem FAO 300 - FAO 380. Na taj način nemam problema sa pripremom za sjetvu žita, a eventualna suša ne umanji toliko prinos kao kod kasnijih sorti.
No, već nekoliko godine imam problema s klijavošću BC hibrida. više nisam siguran jel ja nekaj dobro ne radim ili sam takav "srećković" da uvijek naletim na staro sjeme slabe energije klijavosti.
ZP kod mene nije moguće kupiti, trgovine ga ne drže.
No, već nekoliko godine imam problema s klijavošću BC hibrida. više nisam siguran jel ja nekaj dobro ne radim ili sam takav "srećković" da uvijek naletim na staro sjeme slabe energije klijavosti.
ZP kod mene nije moguće kupiti, trgovine ga ne drže.
Ipak sam ja molo južnije, kod mene se može kupit sve vrste sjemena okolnih država.
Naj više se sije ZP, NS i BC.
Naj više se sije ZP, NS i BC.
Znači, ipak ne drži vodu izreka: "što južnije, to tužnije".
Vjerojatno je to samo da bi bila rima, iako se ništ ne klima.
NS se može kupiti kod mene. Jedno vrijeme je bil jako popularan NS444.
Vjerojatno je to samo da bi bila rima, iako se ništ ne klima.
NS se može kupiti kod mene. Jedno vrijeme je bil jako popularan NS444.
Pozdrav
Na pitanje nekoliko postova ranije.
Kukuruz je zreliji jer je pjeskovito tlo-zemljište, voda se cijedi brže pijesak drži potrebnu i dovoljnu vlagu u tlu-zemljištu, pjeskovito tlo-zemljište se brže grije, stoga biljke imaju i brži rast i u konačnici ranije dozrijevanje ploda.
Kukuruz 06.09.2016. god. Čiće Velika Gorica.
Na pitanje nekoliko postova ranije.
Kukuruz je zreliji jer je pjeskovito tlo-zemljište, voda se cijedi brže pijesak drži potrebnu i dovoljnu vlagu u tlu-zemljištu, pjeskovito tlo-zemljište se brže grije, stoga biljke imaju i brži rast i u konačnici ranije dozrijevanje ploda.
Kukuruz 06.09.2016. god. Čiće Velika Gorica.
Ja sam ubrao puno 8,5 tonsku prikolicu kukuruza u klipu. Da li netko zna otprilike koliko bi to bilo tona kukuruza u zrnu.
grabrovec- član
- Broj postova : 71
iwanho 1 je napisao/la:Ssucur,
provjerio sam zadnji prinos kukuruza. Od 2,5 kubika klipova dobio sam 1450 lit zrnja. 10 lit zrnja vagnulo je 7,54 kg. Znači dobil sam 1090 kg kuruze. Tvoja procjena je OK.
Svedeno na hektar to bi bilo 7,8 t/ha. S obzirom na sve okolnosti, a pogotovo na jako plitko oranje i nejednoliko nicanje, prinos mi se čini u redu.
Dakle, može se reči da 1 kubik klipova da od 410 do 440 kg zrnja, ovisno o sorti kuruze.
Grabrovec,
nadam se da sam pomogel citiranjem posta s prve stranice.
Danas pobrana kuruza (BC 306) s površine 600 m². Očekival sam da nebu više od 1,3 m³ pa sam išel s malom prikolicom koja s nadogradnjom ima utovarni prostor 1,25 m³ (1,8*1*0,7 m). Na kraju sam moral još 13 vreča staviti na vrh. Da kuruza nije bila u vrečama, visina nasipanih klipova bi bila najmanje 90 cm, odnosno ukupno 1,6 m³. To bi trebalo odgovarati prinosu od oko 11 t/ha. Jaaako sam zadovoljan prinosom na ovoj njivici.
WP_20170929_15_08_27_Pro
WP_20170929_15_08_27_Pro
LJepo!. A ja obadvije male prikolice defektne i su u popravku...
Kod prijatelja ima nešto koruze, da je bar malo zadovoljan, ali katatrofa, jer mu pobacala oluja po tlu, i vrane uništavati počele ko vrag. Pored toga nije pravovremeno bacijo mineralnog, pa sve zasmodijo. Sad pobira 60 Ara kukuruz rokoma 2 komada svaki dan malo. Evo sliko akcije- došao ja na njivo na posijetu, pa onda svi naposljed išli njemu do kuče. Ja sa TV i on za mano sa Štore + Tehnostroj 4,1 T nosivosti, sa nešto malog koruze. Izza traktora je kukuruz, koju bere! A Štorčan išao uzbrdo sa teretom brže, kao ja bez
I ovdje pražnejnje prikolice, pa onda išli u klet hehe(kako več ide ova stara Zagorska pijesma-"Zagorac rad ide sa pajdaši u klet..." )
(molim te uslikaj jedno sliku one mačkice izpod prikolice i stavi u odgovarajučo temo...).
Kod prijatelja ima nešto koruze, da je bar malo zadovoljan, ali katatrofa, jer mu pobacala oluja po tlu, i vrane uništavati počele ko vrag. Pored toga nije pravovremeno bacijo mineralnog, pa sve zasmodijo. Sad pobira 60 Ara kukuruz rokoma 2 komada svaki dan malo. Evo sliko akcije- došao ja na njivo na posijetu, pa onda svi naposljed išli njemu do kuče. Ja sa TV i on za mano sa Štore + Tehnostroj 4,1 T nosivosti, sa nešto malog koruze. Izza traktora je kukuruz, koju bere! A Štorčan išao uzbrdo sa teretom brže, kao ja bez
I ovdje pražnejnje prikolice, pa onda išli u klet hehe(kako več ide ova stara Zagorska pijesma-"Zagorac rad ide sa pajdaši u klet..." )
(molim te uslikaj jedno sliku one mačkice izpod prikolice i stavi u odgovarajučo temo...).
Jel to u prikolici sva kuruza sa tih 60 ari? Pa nema više od 2 m³.
Ma ne. Svakog dana sproti dovede kuči, koliko uspije pobrati. A ide sporo, pa i malo na prikolici. Dugo ne pamti ovakve godine, je kazao.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Kukuruz 2014/2015. god.
» Kukuruz osmoredac
» Kukuruz bijeli osmoredac 2015. god.
» Bjeli kukuruz 2015.god.
» Kukuruz šećerac 2015. god.
» Kukuruz osmoredac
» Kukuruz bijeli osmoredac 2015. god.
» Bjeli kukuruz 2015.god.