Kukuruz
+2
iwanho 1
grabrovec
6 posters
Stranica 2 / 4.
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Kukuruz
Ta dva uvjeta+preporučena gustoća sijanja, AS57 i ZP666 imaju široke listove što sprečava izsušivanje (isparavanje) vlage iz zemlje. Ako je veliki razmak sunčana svjetlost prodire direkt na zemlju, što stvara izsušivanje.
Na to nisam nikad pomislil.
Hvala lijepa na informaciji.
Hvala lijepa na informaciji.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Danas je bila priprema za sutrašnju sjetvu BC 306 i nešto starog sjemena BC 344. Prvi prolaz traktorskom frezom, a drugi, da se bolje izravna površina, s ovim radnikom.
Ovako sad izgleda s balkona.
Ovako sad izgleda s balkona.
iwanho 1 je napisao/la:A kak ti je povedal?
Prosim te podijeli to z nami.
Tek sam sada vidio poruku koju si napisao. pa ukratko kako mi je objasnio.
Pošto je moja oranica stajala 6-7 godina, možda i vise da prije jesenskoga oranja pognojim sa ureom kako bi se bolje raspala trava i sve što je godinama raslo na oranici. Potom da oram na dubinu oko 30 cm, bolje malo dublje nego pliće.
Nakon što prođe snijeg da idem sa drljačama ili branama zatvorim brazdu da zadržim vlagu u zemlji i potaknem rast korova.
Krajem ožujka ili samim početkom travnja ukoliko je trava izbila van (kao sto se kod mene dogodilo radi dugogodišnjeg nekorištenje zemlje) pošpricati sa otrovom za travu (glifosat) kako bi se isti uništila.
Prije sadnje da se izvrši frezanje zemlje na dubinu od 7-10 cm da se zemlja prorahli i dodatno uništi korijen korova.
Prilikom sadnje podesiti na dubinu od 5 cm i 14 cm između dva zrna (za ove podatke nisam siguran ako sam dobro zapamtio) te izvršiti gnojidbu sa NPK gnojivom 15:15:15.
Na kraju bi trebalo dok kukuruz dođe do 4-5 lista (opet nisam siguran u točan podatak) izvršiti folijarnu gnojidbu ili sa rastopljenom ureom ili sa uan-om te u gnojivo staviti zaštitna sredstva ukoliko se primijete bolesti i otrov za korov prilagođen kukuruzu.
I na kraju pobrati na vrijeme kukurz dok je suh, ne prerano i ne čekati jesenske kiše.
Na našem području neka koristim fao 300 grupu i početak fao 400 grupe, ali neka se držim 300.
Mislim da je to sve. Ja sam trenutno u finskoj. Ovdje još nisu počeli ništa saditi niti pripremati zemlju. bas me zanima kada budu počeli s radovima i koja sjemena koriste.
Zadnja promjena: grabrovec; 23.04.16 8:42; ukupno mijenjano 2 put/a.
grabrovec- član
- Broj postova : 71
Ovo što sam gore napisao sam ispričao u svom selu. svi su se smijali i govorili da su gluposti pogotovo to sa zatvaranju brazdi i špricanju za korov prije sadnje. Ja sam tako napravio prije sadnje uljne tikve i luka i cešnjaka i te jako dugo nisam imao probleme sa korovima. u tikvi nisam morao niti puno raditi pošto se ona raširila i sama počela gusit korov.
Ako ima tko kakav prijedlog drage volje ću pročitati. Nisam ništa govorio o stajskom gnoju pošto ga nemam ali svi znate na koji se način on primljenuje.
Ako ima tko kakav prijedlog drage volje ću pročitati. Nisam ništa govorio o stajskom gnoju pošto ga nemam ali svi znate na koji se način on primljenuje.
grabrovec- član
Nisu to gluposti, ali je malo problematično u našem Zagorju.
Prvo, za sad još uvijek imamo na proljeće dosta kiše pa zatvaranje brazde nije nužno. Kak si i sam napisal, zatvaranjem brazde se provocira rast drača (korova). Za glifosat je utvrđeno da je kancerogen. Tko voli nek izvoli, ali ja klonim primjene herbicida i ostalih otrova ko vrag tamjana. Rađe 2x pofrezam s mtk i malo s motikom oko buč, nego špricanje.
Za kuruzu FAO 300 je preporuka proizvođača sjemena sadnja na 18-19 cm, ali onda treba primijeniti dovoljno gnojiva i mati kvalitetnu zemlju. Moja praksa je oko 22-23 cm.
Urea je kod oranja potrebna samo ako se zaorava puno biljnih ostataka jer inače ti ostaci za razgradnju potroše dušik iz tla i sporije se razgrađuju.
Nisam profi ratar, ali to su moja saznanja i iskustva.
Vučimo se cieli život i još bedaki hmerjemo.
Prvo, za sad još uvijek imamo na proljeće dosta kiše pa zatvaranje brazde nije nužno. Kak si i sam napisal, zatvaranjem brazde se provocira rast drača (korova). Za glifosat je utvrđeno da je kancerogen. Tko voli nek izvoli, ali ja klonim primjene herbicida i ostalih otrova ko vrag tamjana. Rađe 2x pofrezam s mtk i malo s motikom oko buč, nego špricanje.
Za kuruzu FAO 300 je preporuka proizvođača sjemena sadnja na 18-19 cm, ali onda treba primijeniti dovoljno gnojiva i mati kvalitetnu zemlju. Moja praksa je oko 22-23 cm.
Urea je kod oranja potrebna samo ako se zaorava puno biljnih ostataka jer inače ti ostaci za razgradnju potroše dušik iz tla i sporije se razgrađuju.
Nisam profi ratar, ali to su moja saznanja i iskustva.
Vučimo se cieli život i još bedaki hmerjemo.
lako je kad si zemlju vec prije obradival a ne kao ja koji sam tek počel pa koristim stare oranice koje su neke stajale i po 20 godina da ih nitko nije obrađival pa imam velikih problema s korovima. kukuruz ove godine nisam spricao s glifosatom jer nisam zatvorio brazde. sad cu vidjet kako ce ove godine ispasti
grabrovec- član
Puno zavisi od vrste zemlje. Bez trovanja nije lakše, teže je i puno je više posla. No, nekaj treba i u zdravlje investirati. Tko proizvodi za tržište, nema šanse bez špricanja. Meni jedino nije jasno zakaj ne špricaju samo 15-20 cm širine po samom redu, a između se more kultivirati traktorom. Kultiviranje ionako delaju zbog prihrane i prozračivanja zemlje, a na taj način bi uštedjeli peneze za otrov i ne bi uništili sve dobre mikroorganizme. Kad već ne bum mogel držati motiku v rukama, probal bum kak sam opisal, ili uopće ne bum sijal kuruzu.
Edit:
Nabavi dobar plug s predplužnjacima i na jesenskom oranju buš imal puno manje drača. Čak i kad zorješ celinu.
Edit:
Nabavi dobar plug s predplužnjacima i na jesenskom oranju buš imal puno manje drača. Čak i kad zorješ celinu.
Prvom moram traktor kupit a onda ostalo
grabrovec- član
Pozdrav
Gnojidba kukuruza Ureom i Uanom N.
https://agro.forumhr.com/t1434-gnojidba-kukuruza-mineralnim-gnojivima#12911
Gnojidba kukuruza Ureom i Uanom N.
https://agro.forumhr.com/t1434-gnojidba-kukuruza-mineralnim-gnojivima#12911
grabrovec je napisao/la:Prvom moram traktor kupit a onda ostalo
Teško da se buš mogel baviti ratarstvom bez svoje mehanizacije. Nije ekonomski podnošljivo, a veliki je problem ako nekaj ne možeš napraviti u pravo vrijeme.
To je samo moje skromno mišljenje. Možeš probati, daj Bože da nisam u pravu, a ako jesam ostal buš malo kraći u financijama.
Bas zato imam u planu pod hitno kupit traktor, tu gdje je ječam mi posađen nije mi obavljena jesensko oranje jer nisam mogao nikoga naci, a sadnja je kasnila 3 tjedna. Jedino je kukuruz posađen na vrijeme.
grabrovec- član
Pozdrav
Radiš u Finskoj i baviš se poljoprivredom u HR. Možeš li dobiti toliko godišnjeg odmora po sezonskim radovima.
Radiš u Finskoj i baviš se poljoprivredom u HR. Možeš li dobiti toliko godišnjeg odmora po sezonskim radovima.
to trenutno radim u finskoj, tako posao uletio da se nešto zaradi za kuću i poljoprivredu s kojom se mislim profesionalno bavit kad neću više radit na terenu. Dok nemaš traktor moraš drugome platit da napravi umjesto tebe. Ja sam sve pripremio i dogovorio, on samo posadio, a ostalo rješava moja žena. sad dok dodem doma čeka me frezanje između tikvi, okopavanje češnjaka i luka, gnojenje ječma i dr. a onda opet na teren.
grabrovec- član
Ako ti je sve ovak, onda je dosta gadno. Bude se oporavil, ne isplati se sada presijavati, jer bu i ova kasnija dala manji prinos, a imaš dodatne troškove. Sad mu samo treba topline, a nje za sad ni za lijek.
Tak je meni prije par godina jedan dio koji je bio uz susjedovu veliku travu, taman pred košnju. Oporavil se, doduše trebalo mu je vremena i klipovi su manji.
Tak je meni prije par godina jedan dio koji je bio uz susjedovu veliku travu, taman pred košnju. Oporavil se, doduše trebalo mu je vremena i klipovi su manji.
Ja bih to pre presejao dok je vreme. Fau 300-400 grupa i nema problema. I kod nas je malcice oprljio mraz ali nije strasno jer je oko 0 stepeni bilo ali kratko vremena tako da se jedva primeti ponegde ali ima dosta gde su bli na jacem mrazu i presevaju sve. Nekad se oporavi nekad ne a sad reskiraj. Kod nas sad kisa neda ni uci u atare a sve stoji i nemrda od kise i hladnoce. Bice veselja dok samo prolepsa sa korovima i pokoricom za razbiti. Sad pada ko blesava 2 casa i voda svud po dvoristu
vica022- Moderator
- Broj postova : 483
Kod mene kukuruz preživio snijeg i mraz i to zahvaljujući kasnijoj sadnji, ali koliko sam čuo sve ostalo je otišlo
grabrovec- član
Pozdrav
Kukuruz bio u vodi malo više nego što se sad vidi na fotografiji, vidim da se ta priča ponavlja na toj oranici za kišnih godina, mišljenja sam da je vlasnik oranice stariji čovjek ne ore kako treba, napravio je korito rječice na sredini oranice. Iako je problematična oranica sa vodom. Fotografirao 21.05.2016.god.
Kukuruz bio u vodi malo više nego što se sad vidi na fotografiji, vidim da se ta priča ponavlja na toj oranici za kišnih godina, mišljenja sam da je vlasnik oranice stariji čovjek ne ore kako treba, napravio je korito rječice na sredini oranice. Iako je problematična oranica sa vodom. Fotografirao 21.05.2016.god.
takvi kanali znaju ostati tok se u krug ora pa sredinu bacis na dvije strane i ostane kanal. Ja sam imal velike probleme sa takvim kanalom dok ga nisam uspio zatrpat.
grabrovec- član
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Kukuruz 2014/2015. god.
» Kukuruz osmoredac
» Kukuruz bijeli osmoredac 2015. god.
» Bjeli kukuruz 2015.god.
» Kukuruz šećerac 2015. god.
» Kukuruz osmoredac
» Kukuruz bijeli osmoredac 2015. god.
» Bjeli kukuruz 2015.god.