Izrada ogrijevnog drva
+14
reider 1
Tomo Vinković Požega
Krumpironja
tony5
batek
Dubravac
darko123
iwanho 1
tomotraktor
TomoVinkovic420
fireman.peter
ssucur
abarth
Admin
18 posters
Stranica 2 / 24.
Stranica 2 / 24. • 1, 2, 3 ... 13 ... 24
Re: Izrada ogrijevnog drva
Hehe, ovo oko Policije, oko njihovog helikoptera ti je u stvari ovako. Tu gde ja radim u šumi, pored te šume (vidi se na videu kuča) živi pilot policajskog helikoptera. Onda tako uvijek svaki helikopter bilo to vojni, policijski i puno puta i neki privatni naprave krug preko njegove kuče da ga pozdrave. Ja inače živim nekih 300m blizu njega ali u suprotnoj smjeri od šume pa tako imam puno puta ovakvu posjetu koja u stvari nije naminjena meni. Tako da nisam ja u pitanju bio .
Tako kako ti kažeš, rješavanje naslonjenih drva, podpiljenje i razne druge zajebancije radijo sam i ja ali dosta ti je to opasno. Ovako sa vitlom je jednostavno i sigurno. Istina da treba vuči sajlu i ponekad se potruditi pa staviti koluturu... ali sigurnije je tako.
A istina i to da ovaj posao nije za svaki dan, dosta je težak ali za ponekad- onako za sebe nema problema. Pored toga nemamo mi norme pa polako kako kome odgovara.
Tako kako ti kažeš, rješavanje naslonjenih drva, podpiljenje i razne druge zajebancije radijo sam i ja ali dosta ti je to opasno. Ovako sa vitlom je jednostavno i sigurno. Istina da treba vuči sajlu i ponekad se potruditi pa staviti koluturu... ali sigurnije je tako.
A istina i to da ovaj posao nije za svaki dan, dosta je težak ali za ponekad- onako za sebe nema problema. Pored toga nemamo mi norme pa polako kako kome odgovara.
Zanimljivi ovi videi koje si postavijo. Ovakvi konji samaraši nosili su sve potrebno- zalihe na planinski dom Kredaricu (i još neke druge) koja stoji odmah ispod Triglava. Dugi niz godina tako sa konjima nosili su iz generacije u generaciju seljaki iz sela izpod triglava- Radovna. Nosili su 80 puta na sezonu. Tako je to išlo do 95te a onda dobili su odkaz jer je umjesto njih posao obavljao helikopter.
Ova žena je opasna, radi sve što treba u šumi.
Ova žena je opasna, radi sve što treba u šumi.
Re:Listopadne šume
Da tamo gdje je nepristupačan šumski teren i još manjak mehanizacije konji su zakon ,šteta kaj su dobili otkaz seljaci iz sela Radovne i to su mogli u turizam uvrstiti dostava hrane na konjima atrakcija za turiste ,konji su plemenite životinje,a ovo oko helikoptera to je bila samo šala dobronamjerna pozz.
Par slika kak tomo pomaže i slika kad odlazim iz šume.Ono pozadi je moja šuma oko 1,5 ha. screenshot utility windows" /> free image host" /> screenshot captor" /> how do i print screen" /> screen shot download" /> free screenshot" />
abarth- član
- Broj postova : 202
Abarth uvijek imaš lijepe i super slike iz šume,na nekim slikama a iz tvoje šume se vidi selo jel to tvoje selo ,vidim imaš i nešto crnogoričnih drveča čini mi se smreka.Homelite motorna pila piliš i s njom ili samo sa Husqvarnom.
Ta šuma mi je oko 7km od mene tak da za put u jednom smeru ima slabih pol sata.Put je asfalt samo zadnjih 500m imam bez ali je dobar što se i vidi na zadnji sliki.A Homelitka je baš danas radila jer je bilo nešto deblje za srušit i razrezat.Inače najviše radim sa malom huskom jer homelitka je težka pa i mač je veliki na njoj-prebrzo se umorim kad radim sa njom ali za debelinu je prava,para ko velika. Na donjoj sliki je moje selo,ja sam pri vrhu brda a sa leve se vidi viadukt od avto puta prema ZG. capture" />
abarth- član
Da vidi se taj put dobar je ,a daljina šume tako ne predaleko ne preblizu, ima i puno dalje da ljudi imaju šume ,ha ha ništa bez jačih kw i PS za deblje, ja sa malom Homelite 33cm 2 PS nije da nemože može ona, ali deblje drvo 30 i 35.cm ide teško kaj pišeš extra lanac mora biti oštar stalno brusi pico lanac još ,jedino grane i mlađe drvo bukve ide lako i odlično koje još ni tvrdo i nije debelo to pili ko od šale.
Sad sam staru Stihl kupio ha ha pili ko zvijer nemožeš ju ugušit nikako samo teška i troši ko vrag ali samo za srušit dolje i to je to i trup na cjepanice ispilit a ostalo mala pila za to su velike pile zakon ,pilio sam ja i sa Stihl 038 superelektronic qvikstop isto prava pila 8 ili 8,5 kg teška bole leđa nakon cijelog dana pilenja po šumi ali nije bila moja ta pila bila je posuđena od tasta.U kojoj brzini voziš traktor u brdo i vučeš onu zelenu veliku prikolicu punu drva na vrh punu, do svog sela ili kuče samo radi neke usporedbe me zanima .
Sad sam staru Stihl kupio ha ha pili ko zvijer nemožeš ju ugušit nikako samo teška i troši ko vrag ali samo za srušit dolje i to je to i trup na cjepanice ispilit a ostalo mala pila za to su velike pile zakon ,pilio sam ja i sa Stihl 038 superelektronic qvikstop isto prava pila 8 ili 8,5 kg teška bole leđa nakon cijelog dana pilenja po šumi ali nije bila moja ta pila bila je posuđena od tasta.U kojoj brzini voziš traktor u brdo i vučeš onu zelenu veliku prikolicu punu drva na vrh punu, do svog sela ili kuče samo radi neke usporedbe me zanima .
Kako ide Abarth sa ovom orudjem na sliki? Neke teže trupce vjerovatno nemožeš ovako diči i vuči jer te dugne na prednjem kraju.
Ja neki dan sa vitlom digo sam ga. Vučem sa traktorom tri trupce i onda se zaustavi jer mu proklizilo. Onda ja popustim sajlu i idem sa traktorom dalje i zaustavim ga na nekom mjestom i počnem vuči vitlom trupce. Tako ja sjedim na traktoru i gledam nazad i cimam sajlom jer nije išlo, vučem komandu ko lud i onda mi se nešto čudno činilo i pogledam napred i vidim da je prednji kraj u zraku, ljevi kotač malo manje u zraku desnim puno onda ga brzo odpustim dole. Sve se to brzo odvijalo tako da nisam bio ni svjestan svega. Ma ok, nije ništa bilo ali opreza nikad dovoljno.
Kiperica sa kutijom i alatom za u šumu ima oko 700 kila a sa drvima ako je dobro naložim (oko 3 kubika) ima priličnu težinu.Po ravnome ide treča brza a u brdo dođem i do druge spore ali to je samo na jednoj kratkoj uzbrdici oko 15 metara.Najviše ide u treči brzi i treči spori,fali mu par konjiča ali za mene je i takav uredu a i potrošač je mali.Kad sam pravio prikolicu sam bio malo skeptičan zbog kočnica jer osovina je od samoutovarne kako če kočit puna na velikim nizbrdicama ali sad u praksi se pokazalo da je ok.Ova ruka za drva i mome tiktak podigne prednji kraj zbog nje je i stavljen prednji uteg.Deblje i teže komade kačim na poteznicu ali se zna desit da ga i to podigne ako ima dobar grip.Neke komade izvlačim i pomoču klješta pa i za prelaganje su dobre brže se zakači i odkači.Peter dali ide sa vitlom ako si sam u šumi jer jedan mora bit kod vitla a jedan kod drveta ak se zakači negdje. how to take a screenshot on a pc" />Dole na bolcnu od kuke se vidi kao neki adapter za kojeg kačim lance ili sajlu.
abarth- član
Znaš kako je sa vitlom, prvo se prošetaš da povučeš sajlu do trupca i da ga zakačiš. Vratiš se kod vitla da povučeš i onda ako se negde zaustavi opet ideš tamo da ispraviš. Ponekad se mora i ralna staviti da bi trupac išao drugom smjerom pa opet šetaš, bar onaj put da iskačiš sajlu iz rolne.
Da je potrošač mali i ekonomičan živa istina , ide tvoj Vinković vidim ja da on puno vozi i prži punom parom treča spora uz brdo super je to ,a prikolica mu je taman ljepo mu stoji ni prevelika ni mala .A to dizanje prednjeg kraja traktora to u šumi je normalna stvar samo opreza i to je to dižu se i veči traktori .Fireman.peter to ti je za održavanje kondicije dobro, na svježem zraku si i još šuma relaksacija.
Još jedna dobra slika i Tajfun vitlo.
Još jedna dobra slika i Tajfun vitlo.
U pravu si, ne škodi mi rad u šumi.
Dobra slika, ova je vitla nešto jače i bolje napravljena od moje ali snage je isto 3t. Inače nebi je ja mjenjao za ovu jer mislim da je ova tomi več dosta težka za nositi pa zbog toga lošije i manje vuče u vožnji.
Dobra slika, ova je vitla nešto jače i bolje napravljena od moje ali snage je isto 3t. Inače nebi je ja mjenjao za ovu jer mislim da je ova tomi več dosta težka za nositi pa zbog toga lošije i manje vuče u vožnji.
To sam čeko da malo pohvališ malu husku,i ja sam istog mišljenja koliko je mala dobro radi svoj poso.
abarth- član
Evo malo slika i video od mojih poslova u šumi.
PS
Na YT se nešto bolje vidi jer je veča slika.
klik na link do video uredka
PS
Na YT se nešto bolje vidi jer je veča slika.
klik na link do video uredka
A čuj, moglo bi i trebalo bi sa sasvim malo više gasa al eto u jednoj ruci aparat a u drugoj štrik od vitla. Trebal bi još jednu ruku da se uhvati gasa. Tako je išlo i na ler gasu a nije ni tako baš puno trpeo. A nije sve uvijek idealno, hebiga da mi je još jedna ruka...
Pozdrav Petre, na prvom videu ima nešto zidano u šumi kraj traktora jel to neka špilja ,a što se tiče drva ide to tebi skuplja se pomalo ,Vinko to radi ozbiljno nema šale sa njim .
To zidano je vodohram tako da žedan ne trebam biti .
Drva se polako skupljaju iz svih strana. Večina drva je tu na ovom mjestu a imam još jedno manje. Inače ide sporo jer je večina drva manjeg promjera, nema nekih kapitalnih. Tako da je to više manje čiščenje šume od onoga što je u zimi bilo štete, slično ko kod Abartha.
Drva se polako skupljaju iz svih strana. Večina drva je tu na ovom mjestu a imam još jedno manje. Inače ide sporo jer je večina drva manjeg promjera, nema nekih kapitalnih. Tako da je to više manje čiščenje šume od onoga što je u zimi bilo štete, slično ko kod Abartha.
Počelo se cjepati pa eto video i nešto slika.
Zadnja promjena: fireman.peter; 24.04.14 23:19; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : Dopuna posta)
Stranica 2 / 24. • 1, 2, 3 ... 13 ... 24
Similar topics
» Izrada drvenih skulptura motornom pilom
» Izrada secke za grijanje i usitnjavanje granja
» Kako utovariti drva u šumi bez velike muke i malo novca ?
» Plug za krompir domaća izrada
» Cjepači - kalači drva
» Izrada secke za grijanje i usitnjavanje granja
» Kako utovariti drva u šumi bez velike muke i malo novca ?
» Plug za krompir domaća izrada
» Cjepači - kalači drva
Stranica 2 / 24.