Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.Join the forum, it's quick and easy

Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.

Agro Forum za agrar i selo
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Seckalice na traktorski pogon

Go down

Seckalice na traktorski pogon Empty Seckalice na traktorski pogon

Postaj by reider 1 17.04.16 21:12

Priča se oko stroja za izrado drvene secke, koja je viđena sa slika više puta u temi "izrada drvene secke".Pošto budem pričao samo ovdje oko stroja, otvorijo temo.
Ide se o kineskom stroju nizkog cenovnog ranga, pa naravno se ne smije jak odosta ni očekivati od njega, al zahvalan može biti ovakvim koristnikom, koji godišnje usitne manje od 10 kubika granja, koje ostaje od rušenja dreva za palbo. Prodavač i uputstva za upotrebo svaki govore svoje, namijen upotreba, mogučnosti, kapacitete itd... JA kod sebe mogu kazati, da stroj zadovoljava mlevenje granja do max promijera 8 cm, bolje do 6 cm, gledajuč na moja izkustva sa metalne stroke, u kojoj sam izučijo se. Naravno, da nije ni promijer grane celotno mijerodajen, kad se priča oko kapacitete i mogučnosti, več o suhosti granja, vrste dreve, snagi traktora, ostrine noža itd.
Imam ga par godina i došlo je do trenutaka, da se trebalo prvi put promijeniti noževe(ili naostriti ili samo okrenuti, pošto ima mogučnost jednog okretanja noža).
Da nož je spreman, da se naoštri, zna se po vibracijama i buki tekom radova-mlevenju. Suhi gaber vrlo je težek za mlevti, a i on ti zato odmah kaže, ak jesu noži još dobri il ne. Kad sam osijetijo vibracije na tlima, gdje sam stojijo(pored stroja), činilo mi se sumljivo. Iša demontirati poklopac sa stražnje strane stroja, gdje se demontiraju-odvrtaju noži, a sa sprednje, gdje stroj vuče granje, možeš ga napokon odvrtanja izvaditi. Potrebno je podigniti vučni valj sasvim do gornje krajne točke mogučeg podigavanja. Na sliki vidi se, da sam demontirao i opruge, koje vučejo valj na dole i podložijo metalni dijo sijekire,da ga drži u zrak:
Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0047
Kod tog posla obavezno treba ti pomagač, da drži imbus ključ sa kontra strane tekom odvrtanja. Naravno treba jako paziti,da kakav metalni dijo ne padne unutra u boben stroja, jer može doći do uništenja stroja, kad počinje stroj ponovo raditi. Kad sam nož demontiral, shvatijo sam, da kinezi jako loše su obradili disk seckalice. Vidi se ovo na nepravo gladkoj izradi rupe na disku. Takav, kakav je došao odljevak sa linije, tako se pustijo i montirao, nema toga, da bi ko brusilico uzeo u ruke i obrusijo rupo. PA sam to ja išao sam sada napravijo, jer bila prilika.
Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0053
Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0046
Na jednom nožu pronašao sam jaka oštečenja. Pobralo ostrino u uglu noža. Nekog sam čuo pričati koristnika takvog istog stroja, da mu ovakav stroj neče gutati granja u jednom uglu. Predpostavljam,da to zbog toga, jer rupa nije duga dovoljno daleko. Vide se na slikama, da je u svakom od ugla bar 2 cm disk bez rupe. Tamo, na tom dijelu došlo je i do največeg oštečenja ostrine noža. opilki ne mogu se odvajati skroz rupo(jer je tamo nema), i nabiju i siluje se to tamo u uglu. ZAto sam obadvije rupe jako zabrusijo brusilkom i turpijom gonjenom sa bušilicom:
Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0051
Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0052
Jako se težko dođe sa brusilicom unutra, pa napravijo, kako se najbolje got dalo. Za konkretan rad, trebao bi imati otvoren boben stroja. NAravno to zbog toga sad ne budem radijo, a vijerujem, da i ovo što se sad napravilo, če pokazati nešto bolje rezultate.
I još jedna slika trenutaka ,kad stroj došao kuči prije cca 3 godina:
http://www.mojalbum.com/reider/moj-sekalnik-wc-8-z-izboljsavami/sekalnik-v-poznih-urah-prispe-domov/21234788
http://www.mojalbum.com/reider/moj-sekalnik-wc-8-z-izboljsavami/sekalnik-v-poznih-urah-prispe-domov/21234788#21234790
http://www.mojalbum.com/reider/moj-sekalnik-wc-8-z-izboljsavami/sekalnik-v-poznih-urah-prispe-domov/21234788#21234793
No seckalica odmah nakon dolazka kuči išla u poboljšanja takva il ovakva, virojatno se oko toga gdje več vodila razprava, pa da se ne ponavljam. A ko nije vidijo svih slik i poboljšanj, nek kaže, pa jih potražim.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Seckalice na traktorski pogon Empty Re: Seckalice na traktorski pogon

Postaj by reider 1 18.04.16 19:11

Vrag sve odnijo, a šta sve se nije opet danas događalo. Pa da previše ne izskačem iz teme, držat ču se samo tog dijela priče. Na kratko, kao sam kažem više puta, da za sat rada, treba jedan dan popravaka, danas se to ponovo kazalo za istino.
Sutra htijo sam do kraja zmlevti granje, koje ostalo. ZA pola veče jednoosovinke bi je bilo. Kad sam smleveo 3/4 svega granja, počeo je mlin praviti neka jake buke. No pošto sm obili 3 radniki, buko sam primijetijo samo ja. Počela je biti iz minute u minutu jača. Čulo se je vibriranje limova i klizanje metala na metal. Gasijo sam mlin. Rukom kardana nikako nije se više moglo okrenuti. NAravno,da traktor to nije osijetijo. Počeo sam psovati još prije, nego sam shvatijo što bi moglo biti, al znao sam, da ništa pametnog. Otišli smo kuči "pijevajuči" imeđu rada, kako kažemo mi ponekad za zajebancijo.. Što bi htijo, jer nema alata za popravak bilokakav.
Kod kuče demontirao sam zaštitne limove, da sam bolje vidijo, što se desilo. Nakon provijerbe svačega, shvatijo sam, da popustili vijci glavnog vretena, koji drže glavne ležaje. I osovina sa radnim tanjurom zaokrenula se u stroju. Sa prednje strane noževi počeli su dodiravati protivnož, al nisu zagrabili, inače sve bi posatralo. Na jednom kraju malo jih pobralo. Srečom, da sam jih prijašnji dan stavijo nove hebem ti posao Mad Razz NA kontra strani diska sa hrbtne strane krila za izbacivanje secke, koje su iz gusane litine, počele su klizati po limu šasije i to je radilo ovakve zvukove. Ak bi nastavijo do kraja sa radom, neznam, kako bi izašlo.
Predpostavijo sam, da je od vibracija popustilo svih 4 vijkov, koji drže ležaje, jer sam jih nakon pokušanja privijanja, mogao jednostavno dodatno pritegnuti za najmanje 1/3 kruga. Pogled sa gornje strane na obadvije osovine potvrdile jesu moju predpostavko. Gornja osovina bila zamaknuta:
Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0001

Primijetijo sam, da trebalo bi se svake toliko vrijemena kontrolirati pritegnutost tih vijkov(najmanje jedan put u sezoni). A se na kraju odlučijo, da napravim sigurnostne dodatne vijke za stabilizacijo neželjenog prečnog pomicanja lagera i osovine. To su oni 4 vijki M8, bočno namiješteni sa svake strane ležajev:

Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0002

Jer vijci smetali zaštiti stroja, nisam je mogao namijestiti. PA sam na zaštito izpilijo večo rupo:
Seckalice na traktorski pogon Fotografija-0003
Jer se os postavila u drugo ljego, trebalo je ponovo štelovati protiv nož. No stroj ponovo je spreman za rad, pa ču prije odkačenja kraj mijesca maja iti testno zaseckati još ove granje koje ostale dole. No danas me na kraju iznenadila kiša i posijeta nekog čovijeka, pa če trebati granje još malo počekati...
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3089
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.