Navodnjavanje
5 posters
Stranica 1 / 1.
Navodnjavanje
Re: Navodnjavanje
Voda je vrlo teška za transportiranje, kako zbog težine tako i zbog ljuljanja. Na snimci se vidi kako ne baš maleni traktor ima problema nositi nekoliko stotina litara vode, što je jednako toliko kilograma. Puno bolji izbor bi u ovom slučaju bio voziti vodu u prikolici, a ne nositi ju na hidrauliku. Također prilikom transporta vode u većim spremnicima (poput kockaste cisterna od 1000 litara) treba gledati da se ne vozi poluprazan spremnik, nego voziti pun spremnik jer na taj način izbjegavamo udare i ljuljanje koji u krajnosti mogu čak i prevrnuti vozilo. Veće cisterne za prijevoz tekućina imaju komore koje sprječavaju ljuljanje vode prilikom kočenja vozila i sl.
Tomo Vinković Požega- član
- Broj postova : 464
Ja imam sistem kap po kap samo je problem zapusavanja creva vrlo cest. Mnogo kamenca ima u vodi koja pravi probleme. Vecinom sad zalivam sa rasprskivacima ili topom
vica022- Moderator
- Broj postova : 483
Pozdrav
U Vojvodi sustav navodnjavanja je bolje razvijen . Vojvodini postoji sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav dug 1000 km za navodnjavanje, odvodnjavanje, odbranu od poplava itd. Projektiran za navodnjavanje oko pola milijuna hektara, danas se navodnjava svega 40-tak tisuća hektara ali se navodnjava.
Kod nas u Hrvatskoj povrće se sadi uz rijeke,jezera, prirodna ili umjetna jer se crpi voda iz istih no takvih je malo prića, tamo gdje nema jezera, kanala, rijeka, buše se arteški bunari budem fotografirao navodnjavanje povrća ove godine u Turopolju ( to je mikro regija ) firma koja sadi i radi samo povrće imaju fotke cikle i salate itd tu u postovima navodnjavaju tako da imaju bunare a nedaleko njih je veliko jezero šoderica navodnjavaju raspršivanjem ili topovima.
Općenito područje oko Zagreba radi puno povrća jer je nizina ima rijeka Sava i jezera puno podvodnih voda i voda nije duboko ispod metar zemlje sami pijesak.
http://net.hr/danas/hrvatska/kako-to-da-je-juga-bolje-rijesila-navodnjavanje/
U Vojvodi sustav navodnjavanja je bolje razvijen . Vojvodini postoji sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav dug 1000 km za navodnjavanje, odvodnjavanje, odbranu od poplava itd. Projektiran za navodnjavanje oko pola milijuna hektara, danas se navodnjava svega 40-tak tisuća hektara ali se navodnjava.
Kod nas u Hrvatskoj povrće se sadi uz rijeke,jezera, prirodna ili umjetna jer se crpi voda iz istih no takvih je malo prića, tamo gdje nema jezera, kanala, rijeka, buše se arteški bunari budem fotografirao navodnjavanje povrća ove godine u Turopolju ( to je mikro regija ) firma koja sadi i radi samo povrće imaju fotke cikle i salate itd tu u postovima navodnjavaju tako da imaju bunare a nedaleko njih je veliko jezero šoderica navodnjavaju raspršivanjem ili topovima.
Općenito područje oko Zagreba radi puno povrća jer je nizina ima rijeka Sava i jezera puno podvodnih voda i voda nije duboko ispod metar zemlje sami pijesak.
http://net.hr/danas/hrvatska/kako-to-da-je-juga-bolje-rijesila-navodnjavanje/
Ja imam mnogo skromniji sistem ali je bitno da funkcionise kako treba. ide prvo sa topom dok nesredim sistem sa rasprskivacima
vica022- Moderator
- Broj postova : 483
ako nije kisela voda, doda[ svako malo određenu količinu dušične ili fosforne kiseline, ja u Neretvi imam paradoks s vodom,/izobilje vode alii boćatevica022 je napisao/la:Ja imam sistem kap po kap samo je problem zapusavanja creva vrlo cest. Mnogo kamenca ima u vodi koja pravi probleme. Vecinom sad zalivam sa rasprskivacima ili topom
kukrosava- član
- Broj postova : 57
Što je bocata voda kisela ili nešto drugo.
Slankasta
Sent from Topic'it App
Sent from Topic'it App
kukrosava- član
na ušćima rijeka dolazi do miješanja slatke riječne i slane morske vode koja za vrijeme plime prodire i desetak kilometara uzvodno. takvu miješvinu nazivamo boćata voda. to je izvrsno za ribolov, ali pogubno za poljoprivredu.
Na ušću Neretve su napravljene brane koje zaustavljaju prodor morske vode. ali ljudi sve mogu zajebat, pa otvore branu u krivo vrijeme, vjerojatno zbog malo ribe.
Takođe polja u blizini mora obiluju, podzemnim spremnicima slane vode, i kad opadne nivo slatke vode u gornjem vodonosniku, tada se iz donjeg slanog vodonosnika voda sistemom kapilarnosti penje prema površini i miješa sa slatkom površinskom vode i zaslanjuje obradivi sloj tla. O crpljenju vode iz bušotina u nas nema ni govora. iako mi u Neretvi imamo izobilje vode i sve se zalijeva, zbog konstantnog zaslanjivanja
se smanjuje prinos na nekim područjima i na polovinu.
Na ušću Neretve su napravljene brane koje zaustavljaju prodor morske vode. ali ljudi sve mogu zajebat, pa otvore branu u krivo vrijeme, vjerojatno zbog malo ribe.
Takođe polja u blizini mora obiluju, podzemnim spremnicima slane vode, i kad opadne nivo slatke vode u gornjem vodonosniku, tada se iz donjeg slanog vodonosnika voda sistemom kapilarnosti penje prema površini i miješa sa slatkom površinskom vode i zaslanjuje obradivi sloj tla. O crpljenju vode iz bušotina u nas nema ni govora. iako mi u Neretvi imamo izobilje vode i sve se zalijeva, zbog konstantnog zaslanjivanja
se smanjuje prinos na nekim područjima i na polovinu.
kukrosava- član
Hvala sad znamo vise Lp.
Stranica 1 / 1.