Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.Join the forum, it's quick and easy

Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.

Agro Forum za agrar i selo
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

IPARD program od prijave do isplate sredstava

Go down

IPARD program  od prijave do isplate sredstava Empty IPARD program od prijave do isplate sredstava

Postaj by Admin 13.01.16 22:48

IZDANJA 2011 ( 22 )

01.09.2011

IPARD program – od prijave do isplate sredstava

01. Rujan 2011. god.

IPARD program – od prijave do isplate sredstava

Stranice u tiskanom izdanju: 3

Posljednji podaci o broju ugovorenih projekata, koje je nedavno objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pokazuju kako se broj prijava na natječaje za dodjelu sredstava iz IPARD programa sa svakim novim natječajem povećava, a što je najvažnije i postotak odobrenih prijava također raste.
Budući da će se IPARD program provoditi sve do kraja 2013. godine, svi oni koji imaju namjeru unaprijediti svoje poslovanje ili započeti novu djelatnost koja je iz IPARD-a prihvatljiva, imaju dovoljno vremena za odluku o vrsti ulaganja i za samu prijavu.

„Prijavni dosje“

Sredstva IPARD programa dodjeljuju se putem javnog natječaja koji raspisuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koji se objavljuje u Narodnim novinama i na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (www.mps.hr) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (www.apprrr.hr). Natječajem se propisuju svi detalji vezani uz njegovo provođenje te prijavni obrasci koji se objavljuju u Pravilniku o provedbi svake pojedine mjere, a dostupni su i na internetskim stranicama MPRRR i AP.

Prijavni obrasci zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom čine tzv. „prijavni dosje“ koji se šalje u dva primjerka (izvornik i jedna preslika) preporučenom pošiljkom s povratnicom, na adresu navedenu u natječaju. Otisak poštanskog pečata ili pošiljci dodijeljena poštanska naljepnica mora sadržavati točan datum i vrijeme (sat, minuta i sekunda) slanja.

Prikupljanje cjenovnih ponuda

Prijavi na natječaj prethodi prikupljanje dokumentacije koja ovisi o mjeri na koju se prijava odnosi. Ipak, ono što je zajedničko za mjere 101, 103 i 302 jest dokumentacija koja se odnosi na cjenovne ponude. Naime, prije podnošenja prijave, podnositelj je dužan prikupiti, najmanje tri sadržajno usporedive ponude za svaku pojedinačnu nabavu roba, usluga i radova čija vrijednost prelazi 10.000 EUR, odnosno jednu ponudu za svaku pojedinačnu nabavu roba, usluga i radova čija vrijednost ne prelazi 10.000 EUR. Prikupljanje cjenovnih ponuda odnosi se na izdatke sadržane u Listi dopuštenih troškova koja je sastavni dio Pravilnika o provedbi mjere, a ti izdaci moraju potjecati iz prihvatljivih zemalja definiranih Pravilnikom, dok, primjerice, nije dopuštena nabavka roba ili usluga iz Kine, SAD-a i sl. To se dokazuje izjavom/ deklaracijom/potvrdom o podrijetlu koju izdaje ponuditelj roba, radova i usluga.

Ukoliko je obrazloženje prihvatljivo, Agencija za plaćanja će prihvatiti i tu višu cijenu. Navodimo jedan primjer. Proizvođač opreme koju korisnik namjerava kupiti, a čija je cijena 100, istu može isporučiti u roku od 8 mjeseci. Drugi proizvođač te iste opreme, koja je nešto skuplja (recimo 110), može ju isporučiti u roku od 60 dana. Budući da bi čekanje na isporuku jeftinije opreme ugrozilo proizvodni proces, ranija isporuka jedan je od dobrih razloga za prihvaćanje skuplje ponude. Ipak, odabrane ponude moraju biti u skladu s tržišnim cijenama, što Agencija za plaćanja strogo nadzire. Isto tako, prijavitelj na natječaj ne smije pribavljati ponude od ponuditelja roba, radova i usluga s kojima je povezan vlasničkim odnosima, a također ni subjekti koji dostavljaju ponude u istom ulaganju ne smiju biti međusobno povezani vlasničkim odnosima.

Ostala dokumentacija

Kako smo ranije i rekli, dokumentacija potrebna za prijavu na natječaj, ovisi od mjere do mjere. Dokumentacija je razvrstana u nekoliko kategorija, a odnosi se na: Identifikacijske dokumente, Cjenovne ponude, Investicijsku studiju/Poslovni plan, Dokumente potrebne za financijsku analizu podnositelja, Dokumente o stupnju stručne osposobljenosti (za mjeru 101), te ostale dokumente/ potvrde/mišljenja/rješenja i dozvole izdane od strane nadležnih institucija. Uz ove, posebnu skupinu dokumenata čine i oni vezani uz svaki pojedini sektor mjere 302 (ruralni turizam, usluge, tradicijski obrti i dr.). Nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije i popunjavanja obrazaca, slijedi slanje prijave na način opisan ranije.

Agencija za plaćanja po redoslijedu zaprimanja, provjerava jesu li prijave pristigle pravovremeno, jesu li kompletne te jesu li prijavljena ulaganja prihvatljiva sukladno IPARD programu. Potom slijedi formiranje rang-liste podnositelja, sukladno kriterijima rangiranja, no rangiranje će punu funkciju doživjeti u trenutku kada raspoloživih sredstava bude manje, no što je po zaprimljenim prijavama tražena potpora. Agencija za plaćanja će od podnositelja koji prilikom slanja prijave nije poslao svu traženu dokumentaciju (izuzev one koja se ne može dopunjavati, odnosno čije je slanje nužno kod same prijave) zatražiti njezinu dopunu, i to u roku od 7 kalendarskih dana.

Izvor: Gospodarski list za selo i poljoprivredu.

http://www.gospodarski.hr/Publication/2011/16/ipard-program-od-prijave-do-isplate-sredstava/7503#.Vpa5O7bhCt8

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com

Sign by Danasoft - Get Your Sign

Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3614
Join date : 11.12.2013

https://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.