Pčelarstvo
+4
serafian
fireman.peter
tomotraktor
Admin
8 posters
Stranica 2 / 5.
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re:Pčelarstvo
Hvala na pelud korova sam alergičan, Ambrozija je u pitanju sada je bolje zadnjih godina a mislio sam potpuno izbacit lijekove pa se zato i zanimam za nešto prirodno
Re: Pčelarstvo
Admin je napisao/la:Brežan1, te terapije protiv alergijana na pelud, žličica-dvije to si mislio na zeleni med ili standarni med bagrem,livada,lipa itd...
Nije bitno koji je med , više je bitno da je iz pčelinjaka iz tvoje blizine, ali med ti je pomoč kod lječenja.
Gost- Gost
Forumaš Brežan1, med se več konzumira livada, neka i pomoč bude svaka pomoč dobro dođe a k tome još i potpuno prirodna i ekološka to se danas u EU skupo plača a mi imamo pravu robu i zdravu samo ju ne cijenimo nažalost .Reci mi dali svibovina kaj medi pošto pčele sjedaju na cvijet ,a miriše svibovina ima neki vrlo jak miris ,evo dolje slika postavljam slikao prošle godine grm svibovine u cvatu .
Imam blizu vikenda veliki gustiš bagrema vidi se na sliki samo da još pčelice nabavim.
Imam blizu vikenda veliki gustiš bagrema vidi se na sliki samo da još pčelice nabavim.
Medi ak su povoljni uvjeti ali mislim da je ona bitnija za pelud, kako god bilo ako je pčela posjećuje to nije badava,pa ako nemoraš ostavi taj lijepi grm, inače pelud vrba je dosta bitan za razvoj zajednica.
Gost- Gost
Forumaši pčelari pozdrav, dali se što radi oko pčela i košnica ovih dana ,i jedno pitanje imam sa kojom bojom bojite košnice, sa uljanom bojom univerzalnom i za drvo i metal , bojom posebnom samo za drvo, lazur zaštita za drvo,ili boje na bazi vode hvala.
A bok, malo sam zapeo. Pa bojanje ovisi, ja osobni ne bojim iznutra nikako s ničim , a izvana gledam da su boje akrilne, odnosno što više ekološki prihvatljive. Na košnicama ti najprije stradaju podnice pa bi njih mogao obojiti lazurom, kojih također ima na vodenoj bazi. Uljane boje dugo ostavljaju miris koji pčelama baš ne odgovara.
Gost- Gost
Ja sam čuo razgovor pčelara da boje i sa posebnom bojom za drvo ,i sa bojama na bazi vode,i uljanim bojama pčela tako i tako ne sjeda na boju i nije u doticanju sa njom jer se boji samo izvana košnica zbog vremenskih utjecaja ,svaka boja na vodenoj i uljanoj bazi ima svoje i prednosti i nedostatke tako čuo od pčelara .Bilo bi dobro čuti više izjava od viška znanja glava ne boli nego od manjka znanja.
Pa moje je mišljenje da su lazure i boje na bazi vode bolje jer uljane boje zatvaraju pore na drvu dok akrilne to ne rede i kako se ono kaže drvo može disati, a to je potrebno radi vlage u košnicama koja se zna kondenzirati jer pčele po potrebi griju ili hlade košnice, a ako se nakipi previše vlage može se pojaviti pljesan,a s time i bolesti.
Gost- Gost
inače imaš boju za drvo na bazi vode... ja bojam s tom... i pokazala se dobrom...
i da ni ja ne bojam iznutra... to će one iznutra srediti
i da ni ja ne bojam iznutra... to će one iznutra srediti
serafian- član
- Broj postova : 116
Stablo bagrema u cvatu .
Svibovina u cvatu .
Svibovina u cvatu .
tony5- član
- Broj postova : 286
Ej pozdrav dečki! Nije me bilo jedno vrijeme,ali evo me. Lijepe slike sve pet,ali vrijeme auuuuuuuu,ništa od bagrema,košnice prazne iono malo što su nanosile ,sad im je hrana,odnosno pojele su.Ako se vrijeme ne stabilizira uskoro opet prihrana i kako dao Bog.
Gost- Gost
Da ružno vrijeme kiša vjetar hladno ,tako da pčelice su više odmarale no radile,ali sada če vrijeme bit bolje sedam dana dalje čemo vidjeti temperature idu do 27 stupnjeva sad pak pržiona na suncu nevalja ni zima ni prolječe ništa samo voda poplave tuga i jad .
Pčelarstvo
Pozdrav pčelari. Hoćeli kod Vas biti išta meda ove godine, ili mladih rojeva ? Kod mene je u svakom pogledu "crna slika", naspram prošle godine ova je katastrofalna. Neznam dali mogu i za sebe dovoljno prikupiti na ovakvom vremenu.
tomotraktor- član
- Broj postova : 208
Ja sam ove godine vrcal krajem sedmog mjeseca i iz tri kosnice uspio izvuc 10kg mjesanog meda,s tim da sam u svakoj kosnici ostavil po tri okvira meda za pcele.imam tri kosnice sa dva jaka drustva i jedno slabije.
Mislil sam da nebu nista,kakva je godina,al eto ja zadovoljan.
Susjed je selio kosnice na bagrem i sve prazne,a moje su stalno na istom mjestu u hladu.
Mislil sam da nebu nista,kakva je godina,al eto ja zadovoljan.
Susjed je selio kosnice na bagrem i sve prazne,a moje su stalno na istom mjestu u hladu.
Gost- Gost
Pčelarstvo
Ti si dobar, kod mene suhi okvirovi , a nisam ništa vrcao. Neznam šta se dešava, i kod ostalih pčelara kod mene je ista slika, počeo sam sa prihranom sirupom ali neznam treba im dosta spremiti pošto su zaista suhe saće, a legla kamaru. I kod mene su stacionarne, na jednom mjestu.
tomotraktor- član
Ja sam kupio secer al nisam poceo jos prihranjivat jer jos ima livade,ljepo cvate,mislim da cu pocet sa prihranom oko 15.08.
Puno kisnih dana pa pcele ne izlaze van nego jedu med,jos ako je daleko pasa puno ih pogine kad dodu iznenadni pljuskovi.
Navodno puno znaci dobra mlada matica,jer ako je stara i slaba,drustvo je brojno al slabo,pcele manje i slabije.
Puno kisnih dana pa pcele ne izlaze van nego jedu med,jos ako je daleko pasa puno ih pogine kad dodu iznenadni pljuskovi.
Navodno puno znaci dobra mlada matica,jer ako je stara i slaba,drustvo je brojno al slabo,pcele manje i slabije.
Gost- Gost
Od moga kolege tata je pravi pčelar i bavi se na veliko sa pčelama i posle prodajom meda i ostalih proizvoda iz meda.Prošlih leta je nabrao od 15 do20 tona meda,4x na leto je točio a ovog leta toči baš sad prvi put i to kaže da če bit svega oko 2,5 tone.Pčele nemaju hrane pa je i bera vrlo slaba -katastrofa.Kolega još kaže da tako napadalne pčele do sad nikad nisu bile a to je zbog nedostatka hrane-bere.
abarth- član
- Broj postova : 202
Pčelarstvo
Tako je abarth, jako su ljute baš zbog ovakvog vremena, i ja sam prošle godine vrcao med tri puta, a ove godine pčele nemogu ni sebi skupiti.
Što se tiče facelije ja nisam sijao, kod mene je jako teško doći do sjemena, kolega mi je nabavio nešto ali nisam siguran da je zasijao, neznam oko toga puno samo sam čitao da je jako medonosna biljka. Ja mislim kad je godina u redu da njima netreba ništa posebno sijati da one mogu sasvim dovoljno donijeti i za sebe a nešto i za nas, i sve pet.
Što se tiče facelije ja nisam sijao, kod mene je jako teško doći do sjemena, kolega mi je nabavio nešto ali nisam siguran da je zasijao, neznam oko toga puno samo sam čitao da je jako medonosna biljka. Ja mislim kad je godina u redu da njima netreba ništa posebno sijati da one mogu sasvim dovoljno donijeti i za sebe a nešto i za nas, i sve pet.
tomotraktor- član
Ja sam ju danas posijao za probu 20×4m treba joj 45 dana do cvata i cvate 15dana,doci ce mi oko 20.09. i pcele ce si tada skupit peluda i meda za sebe,a kvaliteta i kolicina od nje je velika.
Danas u jednom ducanu kila sjemena 60kn u drugom 110Kn,ne kuzim zbog cega je tolika razlila?
Danas u jednom ducanu kila sjemena 60kn u drugom 110Kn,ne kuzim zbog cega je tolika razlila?
Gost- Gost
Pčelarstvo
Hajde malo objasni ako nije problem: način pripreme zemljišta i sam način sijanja, količinu sijemena na određenu količinu zemljišta i slično. Hvala
tomotraktor- član
Ovak bitno je da je zemlja pofrezana,na sitno ili grubo svejedno.
Nikakva gnojiva ne koristis,bitno je da sjeme padne na cistu zemlju,a ne na travu ili slicno.
Na 1hektar ide oko 8kg sjemena i nakon 45dana procvate i cvate otprilike 15dana.
Jako je medonosna i daje puno peludi.
Njome si mozes kombinirati kad dolazi neka biljka koju nema u tvom kraju recimo kesten,45dana prije cvata kestena posijes faceliju i imas med.
Jos jedna bitna stvar kod facelije je da njen korjen nesto apsorbira i stvara dusik i jos nesto nemrem se sjetit,tak da ti nagnoji zemlju i obnovi ju.
A moze se i zaorat zelena biljka ujesen i imas zelenu gnojidbu za proljece,jer na niskim temperaturama se dusik ne oslobada i ne odlazi van,tak da u proljece imas osvjezenu i plodnu zemlju.
Oprosti nekih se naziva nemrem sjetit zablokiral sam sad.
Nikakva gnojiva ne koristis,bitno je da sjeme padne na cistu zemlju,a ne na travu ili slicno.
Na 1hektar ide oko 8kg sjemena i nakon 45dana procvate i cvate otprilike 15dana.
Jako je medonosna i daje puno peludi.
Njome si mozes kombinirati kad dolazi neka biljka koju nema u tvom kraju recimo kesten,45dana prije cvata kestena posijes faceliju i imas med.
Jos jedna bitna stvar kod facelije je da njen korjen nesto apsorbira i stvara dusik i jos nesto nemrem se sjetit,tak da ti nagnoji zemlju i obnovi ju.
A moze se i zaorat zelena biljka ujesen i imas zelenu gnojidbu za proljece,jer na niskim temperaturama se dusik ne oslobada i ne odlazi van,tak da u proljece imas osvjezenu i plodnu zemlju.
Oprosti nekih se naziva nemrem sjetit zablokiral sam sad.
Gost- Gost
Pčelarstvo
Hvala puno, odlično objašnjeno i opisano. Hvala još jednom.
tomotraktor- član
Pčelari malo sličica vrijednih radnika. Ove godine svuda ista priča pčelara nema meda ili jako malo.
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 2 / 5.