Pčelarstvo
+4
serafian
fireman.peter
tomotraktor
Admin
8 posters
Stranica 3 / 5.
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Pčelarstvo
Ne razumem se ja baš u pčele ali nesto mi kaže da nije dobro da su pčele u zimi ovako, masovno lete vani iz pčelinjaka. Imali ste toplo i sunčano vrijeme ali moze se u zimi vrijeme brzo promjeniti i zahladiti a hlad pčele može paralizirati a to vani pčelinjaka znači smrt. E sad jesam u pravu ili...
Pčelarstvo
Logički je tako. Pčele iz košnice izvuče toplo vrijeme napolju ili temperatura unutar košnice. Kod mene je to obostrano i temp.unutar košnice i temp. vani. Ali to je veliki znak da su pčele u košnici jake, da ih ima mnogo i da su zdrave i kavlitetne, jer mogu da se razviju van klubeta, jer ih ima mnogo i pri povratku u košnicu lako postignu odgovarajuću temp. u košnici. Tako da napuste košnicu i da se proventiliraju kako same sebe tako i košnicu. Mali broj pčela ili ti slabe pčele nemogu da napuste košnicu jer ih ima malo i čim napuste klube zahlade se tako da u košnici nemogu da razviju odgovarajuću temp. i umiru. Pri ovakovom vremenu one se ne udaljavaju daleko od košnice, i to čine radi provjetravanja što je i jako zdravo za njih. To se zove pročisni let. Sigurno da neka ostane i vani i da umre ali to je neznatan broj. Općenito stalno toplo vrijeme zimi nije dobro, i da one svakodnevno izlaze, jer u takvom slučaju matica počne rano zalijegati, i pčele se razviju dosta, prije proljeća (prije paše), i pri tome opet veliki broj pčela jede i dosta hrane. Ovo je sad zasad dobro i ova zima je super.
tomotraktor- član
- Broj postova : 208
Pčelarstvo
Pozdrav Novi snimak, od danas 01.03.2015.g. prvi bolji dan za unos polena. Temperatura na pčelinjaku 18 C.
tomotraktor- član
Pozdrav
Fotkica možda nekom treba opis pčele..
Srdačan pozdrav
Fotkica možda nekom treba opis pčele..
Srdačan pozdrav
Pčelarstvo
Evo ga jedan lijep video.
tomotraktor- član
Pozdrav
Imam kolega koji se bave pčelarstvom na veliko. Košnice na kamionu i autobusu, zanimljivo mi je slušati njihove priče o pčelarstvu, otuda sam i zavolio pčelarstvo mada nemam košnice. Možda se jednoga dana i ja uputim u u tu avanturu, nikad se ne zna sve ima svoje vrijeme, tako kažu ljudi vidjet ćemo...
Fotografije sakupljene na internetu..
Srdačan pozdrav
Imam kolega koji se bave pčelarstvom na veliko. Košnice na kamionu i autobusu, zanimljivo mi je slušati njihove priče o pčelarstvu, otuda sam i zavolio pčelarstvo mada nemam košnice. Možda se jednoga dana i ja uputim u u tu avanturu, nikad se ne zna sve ima svoje vrijeme, tako kažu ljudi vidjet ćemo...
Fotografije sakupljene na internetu..
Srdačan pozdrav
Pčelarastvo
Pozdrav pčelari, danam tema živi. Danas vrcano, ima toga još, nestalo ,,tegli,,. Nije godina kao što sam očekivao, ali za stacionarno pčelarstvo, kao kod mene iz hobi-ija, ja super zadovoljan
[img(600px,800px)] image url[/img]
[img(600px,800px)] screen shot on pc[/img]
[img(600px,800px)] img hosting[/img]
[img(600px,800px)] image url[/img]
[img(600px,800px)] screen shot on pc[/img]
[img(600px,800px)] img hosting[/img]
tomotraktor- član
Pčelarastvo
Ima dovoljno, ja sam zadovoljan, ima još otprilike toliko, nije razljeveno, nestalo ,,tegli,,. Ali za mene najbitnije što znam kakav je, a to je
100 % čisto i uredno.
100 % čisto i uredno.
tomotraktor- član
Kažeš, nestalo tegli. Znači meda ima iznad očekivanja.
Da si bliže stigle bi tegle još danas.
Da si bliže stigle bi tegle još danas.
iwanho 1- super uvaženi član
- Broj postova : 1499
Pčelarastvo
ivanho 1, neznam što da kažem, s proljeća sam očekivao iskreno puno više, ali kako je vrijeme prolazilo uvidjeo sam da i s polovicom od očekivanog budem zadovoljan, pa kada sam počeo vrcati nisam očekivao, ovu količinu možda pola, ali na moju sreću kada je se to sve zbrojilo, opet zadovoljan i previše. Gledajući pčelare susjede- starije u ovom zanatu od mene ja sam ih za trećinu prešao s istim brojem košnica, onda kada to vidim moram biti prezadovoljan. Tako da sam malo i ženu s teglama iznenadio, evo ona dodaje da bi bila jako zahvalna, za pruženu pomoć.
tomotraktor- član
Pčelarastvo
Evo je, jadna moja od kasnog ljeta, još hvata što je bilo uhvatljivo.
lp
lp
tomotraktor- član
Pozdrav
Vrlo lijepa fotografija, profesionalna fotografija fokus na pčelu i cvijet predivno, možete fotografiju skinuti na desktop bit će u većoj rezoluciji.
Vrlo lijepa fotografija, profesionalna fotografija fokus na pčelu i cvijet predivno, možete fotografiju skinuti na desktop bit će u većoj rezoluciji.
Pčelarastvo
Jest lijepa slika, jučer nešto listao po aparatu, i naiđem na nekoliko svoih jako lijepih slika, među kojima i ovu. Baš kao što si rekao i nalazi mi se na desktopu računara, pa reko da je stavim u temu na forumu. Inače pratim Vas svakodnevno i sve pohvale i dalje sam s Vama. pozz
tomotraktor- član
Pozdrav
Postajemo sve veći i ozbiljniji, konačan izgled Foruma nije gotov ni približno još, pošto se sve radi volonterski treba vremena, hvala na podršci lijepi pozdrav i tebi..
Postajemo sve veći i ozbiljniji, konačan izgled Foruma nije gotov ni približno još, pošto se sve radi volonterski treba vremena, hvala na podršci lijepi pozdrav i tebi..
Pčelica uslikana jučer 22.12.15. Nije bila vani samo ova pojedina nego više njih. Bilo je toplo i sunčano pa...
Pčelarastvo
Ma, jasno mi je za pčelu da ju je toplo vrijeme izvuklo vani, ali gdje je ovaj cvijet sada našla, i koja biljka cvjeta vani u ovo doba.
tomotraktor- član
Uslikao sam ponovo tu biljku ali nebi znao koja je. Pčele danas opet rade jer je koliko toliko toplo.
I ja razmišljam da se počinjem baviti s pčelama. Malo mi je problem nedostatak vremena i što mi nitko ne može pomoći u tome. Imate kakvi savjet za početak što treba prvo nabavit od alata i pribora.
grabrovec- član
- Broj postova : 71
Pozdrav
Pčelarstvo je unosan posao jer med je na cijeni i dobro se zaradi prodajom meda na kućnom pragu, imam dva prijatelja iz Petrinje jedan ima preko 100.košnica u autobusu, drugi 30.košnica Deutz kamiončić rade puno mora se puno raditi imaju žuljevite ruke i zarade sad koliko ne znam, med prodaju po 45. kuna staklenka nama prijateljima ostalima po 50. kuna staklenka.
Znam da se zaradi dosta ako su košnice mobilne moraš ih vozit na pašu kako što cvate bagrem, kesten, crnogorica zeleni med, hrast, amorfa i tako dalje, oni koji imaju stacionirane košnice na jednom mjestu manje meda dobiju ali opet dobiju ako nije sušna godina, bagrem ne medi svuda isto negdje medi puno negdje ne medi razlika je po terenima Moslavina bagrem slabije medi od Banovine.
Svatko tko ima namjeru početi makar i sa hobi pčelarenjem trebao bi potražiti nekoga od iskusnih pčelara koji će ga uputiti u puno malih ali izuzetno važnih radnji u postupku sa pčelama ima se tu puno za učiti ako se želi uspjeti a može se zaraditi..
Pčelarstvo je unosan posao jer med je na cijeni i dobro se zaradi prodajom meda na kućnom pragu, imam dva prijatelja iz Petrinje jedan ima preko 100.košnica u autobusu, drugi 30.košnica Deutz kamiončić rade puno mora se puno raditi imaju žuljevite ruke i zarade sad koliko ne znam, med prodaju po 45. kuna staklenka nama prijateljima ostalima po 50. kuna staklenka.
Znam da se zaradi dosta ako su košnice mobilne moraš ih vozit na pašu kako što cvate bagrem, kesten, crnogorica zeleni med, hrast, amorfa i tako dalje, oni koji imaju stacionirane košnice na jednom mjestu manje meda dobiju ali opet dobiju ako nije sušna godina, bagrem ne medi svuda isto negdje medi puno negdje ne medi razlika je po terenima Moslavina bagrem slabije medi od Banovine.
Svatko tko ima namjeru početi makar i sa hobi pčelarenjem trebao bi potražiti nekoga od iskusnih pčelara koji će ga uputiti u puno malih ali izuzetno važnih radnji u postupku sa pčelama ima se tu puno za učiti ako se želi uspjeti a može se zaraditi..
Meni nije za početak bitna zarada nego da naučim. Pošto živim u kraju u kojem nema tvornice, nema zagađenja, nema prometa, polako nema niti života u selu pa da iskoristim tu divljinu odlučio sam se početi baviti s pčelama. Bio sam našao jednog iskusnog pčelara koji me trebao učiti ali je dobio jaaakkko dobru ponudu za posao profesionalnog pčelara vani i otiđao van radit. Veli da ne trebam selit jer u mom selu ima svega tako da će uvijek nešto medit.
grabrovec- član
Pozdrav
Ako nije za zaradu onda ne treba, ako misliš novac zarađivati bilo bi poželjno seliti tako i ostali profi pčelari rade, kesten nemaš sigurno, lipu možda imaš ali lipe ima više vrsta koja cvate sve do ljeta postepeno, šuma crnogorica, jako skup med i malo ga ima. Najbolje da upišeš školu za pčelara da pohvataš osnove kako seliti okvire koje gdje, matice, legla, prihrana, rojenje liječenje kojim lijekovima ima tu učenja i posla,
Ako društva nisu zdrava i slaba su slabe zarade i meda, društva moraju biti jaka i eto meda i ne samo radi meda već i po radi prezimljavanja u košnici tijekom zime i hladnoće. Pčela ima jedan radujus kretanja u kojem se kreče on nije velik ako i je veći u jednom danu ne može bezbroj puta letit do cvijeta i nazad do košnice, to jest manje leti umori se i ona ako je cvijet blizu brže pune košnicu zdravija društva manje stradaju u letu ne ma cvijeta nema meda pelud je isto vrlo bitan. Zdrava i mnogobrojna društva jesu znak da se dobro brinemo o njima to jest pčelama.
Ako nije za zaradu onda ne treba, ako misliš novac zarađivati bilo bi poželjno seliti tako i ostali profi pčelari rade, kesten nemaš sigurno, lipu možda imaš ali lipe ima više vrsta koja cvate sve do ljeta postepeno, šuma crnogorica, jako skup med i malo ga ima. Najbolje da upišeš školu za pčelara da pohvataš osnove kako seliti okvire koje gdje, matice, legla, prihrana, rojenje liječenje kojim lijekovima ima tu učenja i posla,
Ako društva nisu zdrava i slaba su slabe zarade i meda, društva moraju biti jaka i eto meda i ne samo radi meda već i po radi prezimljavanja u košnici tijekom zime i hladnoće. Pčela ima jedan radujus kretanja u kojem se kreče on nije velik ako i je veći u jednom danu ne može bezbroj puta letit do cvijeta i nazad do košnice, to jest manje leti umori se i ona ako je cvijet blizu brže pune košnicu zdravija društva manje stradaju u letu ne ma cvijeta nema meda pelud je isto vrlo bitan. Zdrava i mnogobrojna društva jesu znak da se dobro brinemo o njima to jest pčelama.
Imam bagrem, gaciju, kesten, bukvu, hrast, lipu, lipovac (musku lipu, neznam kako to drugi zovu), jelu, bor, brezu i hrpu drugih drveća koja ne znam naziv). Kod nas su ti jako mješovite šume. To je specifično za moj kraj. Kod nas je jučer palo 4 cm snijega.
Idem na sastanak u udrugu pčelara pa možda uspijem s nekim dogovorit.
Idem na sastanak u udrugu pčelara pa možda uspijem s nekim dogovorit.
grabrovec- član
Pozdrav
Onda to treba iskoristiti med se cijeni dobro, ne treba pretjerivati niti u bescijenje prodavati med, što se tiće pčelarenja i opčeniti sa pčelama na YouTubu ima videozapisa koliko ti srce hoće totalno o svemu, kako, zašto, gdje, kada, čime, itako dalje u pčelarenju prednjače Bosna i Hercegovina i Srbija največi proizvođačii izvoznici meda sa ovih prostora.
Sve i jesu njihovi videozapisi o pčelama ne skrivaju svoje znanje več ga javno prezentiraju, imaju pčelarska druženja, udruge i štošta i to vrlo aktivno, čak putuju i u inozenstva na razna predavanja, ja sam jedne zime sa kolegom pregledavao sve videozapise i mogu reći slobodno da se može jako puno i tako naučiti. Uostalom naš član Tomotraktor je aktivan pčelar može i on pomoći uglavnom znam da moji prijatelji pčelari idu za BiH kupuju lijekove za pčele iz određenih razloga koji su sutra o tome.
Pletara.
http://www.gorazdemedina.com/?page_id=168
Onda to treba iskoristiti med se cijeni dobro, ne treba pretjerivati niti u bescijenje prodavati med, što se tiće pčelarenja i opčeniti sa pčelama na YouTubu ima videozapisa koliko ti srce hoće totalno o svemu, kako, zašto, gdje, kada, čime, itako dalje u pčelarenju prednjače Bosna i Hercegovina i Srbija največi proizvođačii izvoznici meda sa ovih prostora.
Sve i jesu njihovi videozapisi o pčelama ne skrivaju svoje znanje več ga javno prezentiraju, imaju pčelarska druženja, udruge i štošta i to vrlo aktivno, čak putuju i u inozenstva na razna predavanja, ja sam jedne zime sa kolegom pregledavao sve videozapise i mogu reći slobodno da se može jako puno i tako naučiti. Uostalom naš član Tomotraktor je aktivan pčelar može i on pomoći uglavnom znam da moji prijatelji pčelari idu za BiH kupuju lijekove za pčele iz određenih razloga koji su sutra o tome.
Pletara.
http://www.gorazdemedina.com/?page_id=168
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 3 / 5.