Romanovska ovca
3 posters
Stranica 1 / 1.
Romanovska ovca
Općenito o romanovskim ovcama.
Zadnja promjena: Admin; 09.04.16 21:19; ukupno mijenjano 1 put.
Re: Romanovska ovca
Romanovska ovca
Ta se pasmina drži najplodnijom pasminom u svijetu. Nastala je sredinom 19. stoljeća u Jaroslavskoj oblasti bivšeg Sovjetskog Saveza, a ime je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebskom, koji se nalazi u istoj oblasti.
Pripada u srednje krupne ovce. Prosječna visina grebena ovaca jest 62 cm, a ovnova 63 cm.
Tjelesna masa odraslih ovaca jest od 45 do 60 kg, a ovnova od 70 do 80 kg.
Plodnost je od 220 do 230 %, a u boljim stadima od 100 ovaca dobije se od 250 do 300 janjadi.
Rekord je devet janjadi u jednom janjenju.
Selekcija na plodnost dalje provodi se i dalje pa se u rasplodu ostavlja janjad čije majke daju 2,5 janjeta pri jednom janjenju u proizvodnom životu.
Mlada grla spolno sazriju u dobi od 4 do 5 mjeseci, međutim ne bi ih trebalo pripuštati prije navršenih 10 do 12 mjeseci da bi postigla fiziološku zrelost i veću masu tijela.
Bređost ovaca traje 140 do 150 dana. Porodna je masa janjadi 1,4 do 5,9 kg.
Osim za proizvodnju mesa, ova pasmina služi i za proizvodnju kvalitetnih kožica.
Romanovska ovca, tj. ovnovi koriste se u križanjima za povećanje plodnosti ostalih pasmina u mnogim zemljama širom svijeta.
Ta se pasmina drži najplodnijom pasminom u svijetu. Nastala je sredinom 19. stoljeća u Jaroslavskoj oblasti bivšeg Sovjetskog Saveza, a ime je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebskom, koji se nalazi u istoj oblasti.
Pripada u srednje krupne ovce. Prosječna visina grebena ovaca jest 62 cm, a ovnova 63 cm.
Tjelesna masa odraslih ovaca jest od 45 do 60 kg, a ovnova od 70 do 80 kg.
Plodnost je od 220 do 230 %, a u boljim stadima od 100 ovaca dobije se od 250 do 300 janjadi.
Rekord je devet janjadi u jednom janjenju.
Selekcija na plodnost dalje provodi se i dalje pa se u rasplodu ostavlja janjad čije majke daju 2,5 janjeta pri jednom janjenju u proizvodnom životu.
Mlada grla spolno sazriju u dobi od 4 do 5 mjeseci, međutim ne bi ih trebalo pripuštati prije navršenih 10 do 12 mjeseci da bi postigla fiziološku zrelost i veću masu tijela.
Bređost ovaca traje 140 do 150 dana. Porodna je masa janjadi 1,4 do 5,9 kg.
Osim za proizvodnju mesa, ova pasmina služi i za proizvodnju kvalitetnih kožica.
Romanovska ovca, tj. ovnovi koriste se u križanjima za povećanje plodnosti ostalih pasmina u mnogim zemljama širom svijeta.
Pozdrav forumasi! Zanima me uzgoj ovaca,posebno me zanima Romanovska pasmina ovaca. Zanima me opcenito sve... Znaci kakav prostor zahtjevaju,kakvu ishranu zahtjevaju...i opcenito sve vezano za ovcarstvo....
Samo Josip- član
- Broj postova : 51
Pozdrav
Tu je ssucur broj jedan.
Tu je ssucur broj jedan.
Ne pretjeruj Admin.
Ja sam amater u ovčarstvu. Imam odnosno križao sam travničku pramenku sa mješancem Romanov-texel, na njih sam pustio čistog Virtemberga. Šta sam dobio.?
Od tih tridesetak miješanki većina se ojagnjila od polovine septembra do kraja oktobra.
Ubacio čistog romanova u stado i 4 se ojagnjile drugi put nakon 6 mjeseci, jagnjad puna i brzo napreduju.
Romanovske imam 4 stare 22 mjeseca, drugi put se ojagnjile prije 2 mjeseca, prvo jagnjenje svi muški ove godine 4 dame-oba puta su ojagnjile sve po dvoje.
Smještaj=dosta svjetlosti i prozračit.
E sad kod ishrane nemogu ti puno pomoći, moje ovce još nisu okusile koncentrat. Miješam kukuruz, pšenicu, ječam i ovas (zob), dobro sijeno i dosta ispaše.
Tretiram dva puta na godinu (veterinar) i ja dva puta sa nilzanom pašnjaci su ispod 200m nadmorske. Postavit ću koju sliku svojih Romanovskih.
Ja sam amater u ovčarstvu. Imam odnosno križao sam travničku pramenku sa mješancem Romanov-texel, na njih sam pustio čistog Virtemberga. Šta sam dobio.?
Od tih tridesetak miješanki većina se ojagnjila od polovine septembra do kraja oktobra.
Ubacio čistog romanova u stado i 4 se ojagnjile drugi put nakon 6 mjeseci, jagnjad puna i brzo napreduju.
Romanovske imam 4 stare 22 mjeseca, drugi put se ojagnjile prije 2 mjeseca, prvo jagnjenje svi muški ove godine 4 dame-oba puta su ojagnjile sve po dvoje.
Smještaj=dosta svjetlosti i prozračit.
E sad kod ishrane nemogu ti puno pomoći, moje ovce još nisu okusile koncentrat. Miješam kukuruz, pšenicu, ječam i ovas (zob), dobro sijeno i dosta ispaše.
Tretiram dva puta na godinu (veterinar) i ja dva puta sa nilzanom pašnjaci su ispod 200m nadmorske. Postavit ću koju sliku svojih Romanovskih.
Odlicne su slike. Sad zanima me kakva staja mora biti. Dali svaka ovca mora imati svoj box u kojem ce biti sa svojim janjicima.ili mogu biti svi zajedno u jednom prostoru. I kaku preko zime davat ishranu
Samo Josip- član
Sto je to Nilzan?
Samo Josip- član
Ovog sam prodao,star dvije godine došao čovjek iz Broda.
Njegov naj ljepši potomak sa čistim linijama.
I njega sam prodao
http://www.olx.ba/artikal/18231126/romanovski-ovnic/
Za Nilzan guglaj, za mali i veliki metilj i druge crijevne parazite.
Ja imam par boxova, romanovske nisam odvajao, štala je nova drvena dosta prostora.
Zimi dobro sijeno miješanu prekrupu itd.
Njegov naj ljepši potomak sa čistim linijama.
I njega sam prodao
http://www.olx.ba/artikal/18231126/romanovski-ovnic/
Za Nilzan guglaj, za mali i veliki metilj i druge crijevne parazite.
Ja imam par boxova, romanovske nisam odvajao, štala je nova drvena dosta prostora.
Zimi dobro sijeno miješanu prekrupu itd.
Odlicno. Mozes li postaviti par slika od staje,da vidim kako si to rijesio sa boksovima. I dali mogu znat odakle si? Mozda bi kupio romanovski janjica od tebe.
Samo Josip- član
Odlicno je. Jako mi se svidja.
Samo Josip- član
Koliko je kapacitet ove nove stale sto drzis romanovske ovce u njoj? Znaci za koliko ovaca je ta stala? Nesto tako bi sebi napravio za pocetak.
Samo Josip- član
Stranica 1 / 1.