Malina
3 posters
Stranica 1 / 1.
Re: Malina
Pozdrav svima, kakva je situacija kod vas sa malinom ? Kod mene je sa lepim vremenom mladi nasad poceo i da pupi, a stariji jos uvek stagnira. Jos malo pocinjem sa prolecnim radovima iako smatram da je jos rano.
Pozdrav Exstremo Ivane, vidim baviš se malinama, ako ti nije problem, ja imam mali nasad malina,kada češ imati vremena da nam malo prezentiraš koje sorte uzgajaš i kojim sistemom , ako razumiješ tehnologija uzgoja, ovdje je to još uvijek u povojima.npr razmak sadnje, širina redova,visina stupa i žice ili grma, razidba i vidim da koristiš zaštitna sredstva -špricaš ,kasa s čime i za što, Kako se rešiti viška izdanaka koji rastu sa strane .
Gost- Gost
Re:Malina
Da kod njih je to preraslo toliko u komercijalizaciju da su jedne godine sad u skorije vrijeme bili treči u svijetu po proizvodnji maline ,pričao mi jedan agronom bio je u posjeti malinarima u RS da šleperi stoje u redu za utovar maline i to šleperi iz SLO sad tako je on meni rekao .Ja bi par sadnica posadio čisto za moje potrebe u svježem stanju u sezoni da se malo naguštam ,ali bi to one koje na žicu idu jedan redić ,kupinu neku imam tako bi i malinu . Forumaš Brežan1 ako možeš nabaviti knjigu od Ive Krpine vočarstvo ,odlična je imaš slikovito prikazano i tekstualne upute o svim voćnim vrstama.
Mada bi bilo bolje da ti netko da početno znanje ko je več posadio plantažu maline i ima debelog iskustva .
Slike sam sa neta stavio nisu moje.
Mada bi bilo bolje da ti netko da početno znanje ko je več posadio plantažu maline i ima debelog iskustva .
Slike sam sa neta stavio nisu moje.
prijatelji moja velika je bruka i sramota sto mi moramo po ravnoj Macvi da se bavimo malinarstvom umesto da sejemo zitarice i ostalo. Ali sta je tu je covek radi sta ga muka natera. Moja porodica poseduje oko 0.4 hektara pod malinom a oko 3 hektara mi je pod raznoraznim kulturama radi ishrane zivotinja. Malina jeste unosan ali i veoma zahtevan posao. Moras da je negujes kao clana porodice da bi imao neke koristi. Ja ssam prezadovoljan sa dosadasnjim ucinkom. Dosta sam ulozio sto novca sto rada ali mi se isplatilo. Postavljam mrezu za sencenje, zalivam na struju trudim se sto manje hemije. koristim sto prirodniju prehranu. ima dosta posla preko godine, mada i ja volim da bude sve pod konac. Za bilo kakve upute ja sam tu. Ovim poslom se bavimo malo vise od 10 godina i smatram da sam stekao nekog iskustva mada covek se uci dok je ziv.
ExtermoIvan gledam tvoj nasad maline, ti nemaš one poprečne letve na stupovima ,nedje ima a negdje nema na slikama na netu, čemu služe te letve na stupovima .
To su razliciti sistemi gajenja maline. Tako moze da stane vise maline na manji prostor. Ali da li moze zemlja da izgura tu kolicinu to je pitanje. Moja porodica ima malinu vec 15 godina i gajimo je ovakvim sistemom.
ExtermoIvan ti bi ovako prskao sa Tomo Vinkovičem.
tony5- član
- Broj postova : 286
ExtermoIvan,pitao si prije dosta vremena dali ima atomizer sa ratarskim granama ,koje bi se skinule naravno kad se ide u nasad,postoji evo linka nešto tražio za sebe i pronašao usput za tebe.
http://www.afc.rs/atomizeri_i_prskalice.html
http://www.afc.rs/atomizeri_i_prskalice.html
Pozdrav
Tomo Vinković u akciji prskanja maline atomizerom...
Prskanje sa voćarsko/vinogradarskim granama...
Srdačan pozdrav
Tomo Vinković u akciji prskanja maline atomizerom...
Prskanje sa voćarsko/vinogradarskim granama...
Srdačan pozdrav
Stranica 1 / 1.