Smilje
4 posters
Stranica 1 / 1.
Re:Smilje
Smilje (Helichrysum arenarium) je mediteranska biljka iz porodice glavočika koja raste na sunčanim kamenjarima a cvjeta od lipnja do srpnja. Smilje sadrži gorke tvari, flavonoide, eterično ulje. Potiče izlučivanje želučanog soka i žuči, djeluje prouupalno. Pomaže kod nadutosti, bolest jetre i žučnog mjehura. Za inhaliranje kod tegoba u dišnim putevima.
Re: Smilje
Kod nas se polako počinje s tim ljekovitim smiljem već ima ljudi koji sade plantaže. Sadnice su nešto skuplje mislim oko 1KM pa pošto ide na dosta usku sadnju dosta veliko ulaganje pri sadnji. Kažu da s otkupom nema problema da je cijena 3KM u sirovom stanju. Tečaj: 1KM= 0,5Eu.
Dubravac- uvaženi član
- Broj postova : 526
Pozdrav Dubravac
Čitao sam na netu kod vas o sadnji smilja idete vi to na veliko. Vrlo skupo ulje od smilja i proizvodi od smilja, treba velika količina ubranog bilja a malo ulja , ove godine prava pomana za branjem smilja dobro se plačalo zato se i ide na plantažni uzgoj sve više.
A koliki je razmak red od reda i biljka do biljke .
Par sličica smilja sa neta i to kod vas.
Čitao sam na netu kod vas o sadnji smilja idete vi to na veliko. Vrlo skupo ulje od smilja i proizvodi od smilja, treba velika količina ubranog bilja a malo ulja , ove godine prava pomana za branjem smilja dobro se plačalo zato se i ide na plantažni uzgoj sve više.
A koliki je razmak red od reda i biljka do biljke .
Par sličica smilja sa neta i to kod vas.
Ja još nisam sadio ali koliko vidim kod susjeda otprilike kao na ovim slikama. Valjda idu međurednu obradu kopačicom.
Dubravac- uvaženi član
Pozdrav
i Dalmacija je krenula sa sve većom sadnjom ... neki sade red od reda 60 cm , a neki 110 da bi mogli eventualno pokositi ili frezati.. A biljku sade nekih 30cm jednu od druge tako kad se oblikuju u grm dobijete ravnu skoro popunjenu liniju....
Ovo ljeto cijena po kg u otkupu je bila od 10-12kn..
i Dalmacija je krenula sa sve većom sadnjom ... neki sade red od reda 60 cm , a neki 110 da bi mogli eventualno pokositi ili frezati.. A biljku sade nekih 30cm jednu od druge tako kad se oblikuju u grm dobijete ravnu skoro popunjenu liniju....
Ovo ljeto cijena po kg u otkupu je bila od 10-12kn..
Gost- Gost
Pozdrav
Vidim novi ste član/korisnik Foruma hvala na odazivu, ugodno i lijepo druženje u razmijeni iskustva mišljenjima,komentarima, diskutiranju tema, nadam se da ćete na Forumu pronaći odgovore na sva pitanja,i uživati u dobrom društvu!
U temi predstavi se možete se predstaviti ostalim Članovima/korisnicima Foruma, poradi boljeg diskutiranja,komentiranja ili ramjeni mišljenja sa ostalim članovima/korisnicima Foruma, nije obavezno već na vašu volju ali bi bilo poželjno zbog gore navedenog...
Puno hvala na odgovoru, dakle međuredni razmak ovisno koju poljoprivrednu mehanizaciju posjedujemo, motokultivator ili traktor sa frezom veći ili manji traktor, isto kao i drugo plantažno ljekovito aromatično bilje, istina prošle godine bila pomama za Smiljem te se dosta raspituje o plantažnom uzgoju Smilja, ta cijena je bila za svježe ubrani cvijet sa cvijetnom drškon/stabljikom...
Srdačan pozdrav
Administrator
Vidim novi ste član/korisnik Foruma hvala na odazivu, ugodno i lijepo druženje u razmijeni iskustva mišljenjima,komentarima, diskutiranju tema, nadam se da ćete na Forumu pronaći odgovore na sva pitanja,i uživati u dobrom društvu!
U temi predstavi se možete se predstaviti ostalim Članovima/korisnicima Foruma, poradi boljeg diskutiranja,komentiranja ili ramjeni mišljenja sa ostalim članovima/korisnicima Foruma, nije obavezno već na vašu volju ali bi bilo poželjno zbog gore navedenog...
Puno hvala na odgovoru, dakle međuredni razmak ovisno koju poljoprivrednu mehanizaciju posjedujemo, motokultivator ili traktor sa frezom veći ili manji traktor, isto kao i drugo plantažno ljekovito aromatično bilje, istina prošle godine bila pomama za Smiljem te se dosta raspituje o plantažnom uzgoju Smilja, ta cijena je bila za svježe ubrani cvijet sa cvijetnom drškon/stabljikom...
Srdačan pozdrav
Administrator
Kod kuma priprema terena za sadnju smilja
Dubravac- uvaženi član
http://poskok.info/wp/sto-savjetuju-strucnjaci-uzgajivacima-smilja-u-hercegovini/
Evo neki link o smilju od struke
Evo neki link o smilju od struke
Dubravac- uvaženi član
Pozdrav
To je sve na smilje se prebacilo, koliko kum bude toga sadio.
Srdačan pozdrav
To je sve na smilje se prebacilo, koliko kum bude toga sadio.
Srdačan pozdrav
Oko 6 duluma za sada.
Dubravac- uvaženi član
Pozdrav
Dali je i to smilje od kuma..
Srdačan pozdrav
Dali je i to smilje od kuma..
Srdačan pozdrav
Ne ovo je s interneta učinilo mi se zgodno za postaviti.
A kumovo smilje je još u rasadu, vjerojatno ga sadi tek na proljeće.
A kumovo smilje je još u rasadu, vjerojatno ga sadi tek na proljeće.
Dubravac- uvaženi član
Što mislite bi li smilje uspijevalo u kontinentalnim krajevima?
Tlo je jako pjeskovito i propusno... jedino zbog mraza i zime...
Tlo je jako pjeskovito i propusno... jedino zbog mraza i zime...
serafian- član
- Broj postova : 116
Pozz
Moja predpostavka je, da gdje ga nema u prirodi teško bi uspijevalo i ako bi uspjelo koja bi količina eteričnog ulja bila.
Moja predpostavka je, da gdje ga nema u prirodi teško bi uspijevalo i ako bi uspjelo koja bi količina eteričnog ulja bila.
Dubravac- uvaženi član
Pozdrav
Smilje
https://bib.irb.hr/datoteka/757110.Smilje.pdf
Profesorica Ivanka Žutić znanstvenica na području uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja sa agronomskog fakulteta u Zagrebu radila je pilot projekt kontinetalna lavanda u zagrebačkoj županiji radila je nešto i sa smiljem trebalo bi stupiti u kontakt sa njome imao sam broj zagubio još davno potražiti ju na agronomskom fakultetu ili na FB ako ima, sadnice proizvodi i sadi OPG Labaš iz Stubičkih Toplica smilje podnosi ekstremne vručine i hladnoće kakvi su prinosi ulja i sve ostalo ne znam više zna Dubravac u BiH je to sad in sadnja smilja.
http://www.agr.unizg.hr/hr/address-book/464/ivanka-%C5%BEuti%C4%87
https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=3543
http://www.medp.unist.hr/moduli/aljb/Aster_kapara_ruta.pdf
Googlajte dalje.
Smilje
https://bib.irb.hr/datoteka/757110.Smilje.pdf
Profesorica Ivanka Žutić znanstvenica na području uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja sa agronomskog fakulteta u Zagrebu radila je pilot projekt kontinetalna lavanda u zagrebačkoj županiji radila je nešto i sa smiljem trebalo bi stupiti u kontakt sa njome imao sam broj zagubio još davno potražiti ju na agronomskom fakultetu ili na FB ako ima, sadnice proizvodi i sadi OPG Labaš iz Stubičkih Toplica smilje podnosi ekstremne vručine i hladnoće kakvi su prinosi ulja i sve ostalo ne znam više zna Dubravac u BiH je to sad in sadnja smilja.
http://www.agr.unizg.hr/hr/address-book/464/ivanka-%C5%BEuti%C4%87
https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=3543
http://www.medp.unist.hr/moduli/aljb/Aster_kapara_ruta.pdf
Googlajte dalje.
Dubravac je napisao/la:Pozz
To baš i nije tako. Lavande kod nas nema ali lijepo uspijeva. Čak daje i podosta ulja, doduše nešto lošije kvalitete ali ga daje više pa se to kompenzira...
serafian- član
- Broj postova : 116
pozz
Napisao sam samo predpostavka,
Kod nas je to počelo prije dvije tri godine, ja nemam iskustva nisam još sadio nego gledam kod susjeda.
Toplo se nadam da će ta priča sa smiljem ići u pozitivnom smjeru.
Sva ostala poljoprivreda kod nas je na granici ikakve isplativosti.
Valjda će nešto dobro ići u ovu našu "suznu dolinu"
Koliko ja znam na najvećoj visini kod nas se sadi u Posušju oko 600 m/n/v. oko 40-50 km od mora.
Napisao sam samo predpostavka,
Kod nas je to počelo prije dvije tri godine, ja nemam iskustva nisam još sadio nego gledam kod susjeda.
Toplo se nadam da će ta priča sa smiljem ići u pozitivnom smjeru.
Sva ostala poljoprivreda kod nas je na granici ikakve isplativosti.
Valjda će nešto dobro ići u ovu našu "suznu dolinu"
Koliko ja znam na najvećoj visini kod nas se sadi u Posušju oko 600 m/n/v. oko 40-50 km od mora.
Dubravac- uvaženi član
Stranica 1 / 1.