Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.


Ručni rad prikolice za šumarstvo

Go down

Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by Admin on 10.10.15 20:18

Pozdrav

Razno razne prikolice za šumarstvo, ručni rad ili homemade prikolice, od šasija i osovina kamiona prerađene naravno ili napravljene od metalnih raznih profila..

Fotografije sa interneta sa raznih oglasnika gdje se prodaju, pa eto i nekom neke ideje ako se uputi u izradu šumarske prikolice za drva.

Šumarska prikolica za traktor Tomo Vinković lagana i dovoljno velika za traktor Tomo Vinković serije PE 18 i serije 400/500.

Klikom na fotografiju ista se prikaže u većoj rezoluciji.
Ova prikolica je kao od Iwanha pogodna je za trupce i daske duga je dovoljno  naravno da služi i za  drva za ogrjev..
Prikolica za šumarstvo za drva napravljena od šasije nekog kamiona zajedno sa njegovim gumama i felgama, takvih prikolica jako puno viđam sa velikim gumama..

Prikolica za šumarstvo za drva isto napravljena od šasije nekog kamiona izgleda masivno jako ali opet ne preglomazno. Mogla bi biti i za TV serije 700 i 800 kao i njima  slični traktori..Prikolica za šumarstvo za drva prikladna za manje i srednje traktore..Možda nekom za treba fotografija ili već ima neku ideju,  kako napraviti ili započeti izradu prikolice za šumarstvo za drva..

Srdačan pozdrav

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3453
Join date : 11.12.2013

http://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by reider 1 on 26.03.16 20:08

TV Požega ,onaj IMT izpustijo je dušo tamo pored puta hehe dali. Tanjurače su mu propuhnula brtvo glave hehe.

Za prevoz drv do kuče ove prikolice su super. No ja žao koristim obično obliko jednoosovinke.

Ljepo tebi, ak je sve tamo ravno. Kod nas druge su priče. No al u tome u odgovarajučih temah. Imam danas sliko prevoza drva do kuče, pa ču je iti sada staviti.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3065
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by Tomo Vinković Požega on 27.03.16 5:15

Ma nee reider, mi ne žurimo...čovjek stao pred trgovinom natankati ožujsko.

Ove tri prikolice sam vozio po ravnom, ali bome ove dvije nisam, spustio sam ih sa nizbrdice od par km makadama. Kod mene nitko u šumu ne ide sa prikolicom sandučarkom, svi imaju ovakve takozvane "šumske" , zovu ih još "labudice" ili "čeze", zavisno o području. Nije Slavonija cijela ravna, šume su kod mene pretežno neravne, sve su na obroncima Požeškog gorja (Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora), a za neravne terene ovakva prikolica je bolja jer ima nisko težište i lagana je pa više možeš tereta stavit na nju nego na neku kipericu. A kad ne voziš drva, staviš drvene stranice na nju i možeš ju koristit za prijevoz "rasutog tereta".

Evo slika sa google mapsa odakle sam vozio ove dvije prikolice. Crvena crta je ruta kojom sam vozio, a žuto markirani dio je nizbrdica. Visinska razlika na 5 km nizbrdice je oko 450 metara, s tim da nizbrdica nije konstantna, nego djelomično umjerena, a djelomično velika.

Tomo Vinković Požega
Tomo Vinković Požega
član
član

Broj postova : 464
Join date : 12.03.2015
Age : 36

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by iwanho 1 on 27.03.16 8:43

Daleko imaš šumu. Tu se bolje isplati više natovariti i polakše na nizbrdicama nego voziti više puta.
Ja nikak ne mogu shvatiti kak je čeza stabilnija. Od osovine do gornjeg ruba je obično oko 35 do 40 cm. Ako bi umjesto širine tereta od 1 m vozil širinu od 2 m (2 reda metrica), ukupna visina istog tereta bi bila puno manja i niže težište.
Evo prikaz na slici za istu količinu drva utovarenu na dva načina. Mjere su u cm. Za predloženi način je jedino potreban dovoljno širok put.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by reider 1 on 27.03.16 11:13

Kod nas nisu poznate dosta takve prikolice. Al priznajem,da jesu za taj posao normalno bolje. Kod mene veoma je sve blizu za voziti drva, pa možem voziti jednom više i po manje. Pored toga trebao bi mi još jedan krov zanjo i naravno trošak izrade, pa zato ne budem išao u izrado nešto takvog.

Zanima me samo, dal si upotrebivao kočenje na prikolicama, kad si se spuštao dole po makadamu? Predpostavljam da si. Barem na prvoj zakačenoj na traktoru. Jer zglobaš ne dopušta guranja ni malo nizbrdo. Pogotovo sa malom medosovinskom razmakom.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3065
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by Tomo Vinković Požega on 27.03.16 12:51

Iwanho, teoretski si u pravu, ali praktično...trebaš uzeti u obzir još neke stvari, npr. težinu prikolice. Ova moja je vrlo lagana napravljena od cijevi pretežno 80x80 i 80x60 mm, mogu ju sam uzeti za rudo, dovući do traktora par metara i zakvačiti, a prosječnu kipericu slabiji traktor osjeti već i praznu, što joj već praznoj diže visinu težišta. Nadalje, na kiperici prvi red "metrica" nije baš tako blizu kotača zbog duple šasije i poda, a kiperice još često imaju i gibnjeve na osovini, što za šumu nije nikako dobro.

Reider, nisam kočio prikolicom (mladost-ludost), ali moram to priznati da danas nakon par godina više ne bi ponovno vozio dvije na tim nizbrdicama, nego spuštao jednu po jednu pa na ravnom kvačio jednu za drugu do kuće. Tako sam radio iduće godine. Šuma nije moja nego državna, a na tom mjestu sam dobio liniju za izradu, uzmi ili ostavi...
Tomo Vinković Požega
Tomo Vinković Požega
član
član

Broj postova : 464
Join date : 12.03.2015
Age : 36

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by reider 1 on 27.03.16 16:47

Hehe. Nemam tu što dodati. Sve si kazao sam. Imao si srečo,da te gurala prva prikolica ojima u tlo straga, jer odmah, ak bi počelo odnašati guzo, onda te riješi samo izskočiti naravno na pravo stran.
Problem je, jer mladi nemaj ustraha, jer ni neznajo što se sve može dogoditi. Al kojeg jednom piči zmija, onda se boji taj i smotanog konopa. No srečom, nije se ništa desilo.

Kažeš mijere profila. No kod naše jednoosovinke bez kipera profili joj jesu 120mm kvadrat, al izpod poda 100mm kvadrat i lim od 3 milimetra pod. Sva sila ti treba, ak jo poželiš prikačiti do traktora rukom. Maleni TV može jo izvučti iz doline samo prazno na potpuno suhom terenu. Zato koristim autoprikolico i više puta vozim, ak vozim sa njim. Imao sam na njoj 20 suhih bal sijena i prikačenog Ferari 26 ks, al ga usrijed največe uzbrdice spredaj podignulo. Uz pomoč kočnice prikolice jedva sam dospijo nazad na ravnico i mijenjao traktor. Nije ni pomoglo, da je neko sijedijo na haubi. Pored toga za malene traktore jako je dugo rudo. Moglo bi biti krače. Tako je napraveno, da može i veči i širi traktor izpred nje se kretati. NA ne napomenjavan niti, da nije prednja stranica za izvučti, i tako sam znaš, koliko daleko počinješ sa basanjem tereta od kuke!. Ak bi bila za demontirati, mogao bi drva basati van iz površine poda naprijed. Pa maka 30 cm.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3065
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by iwanho 1 on 30.03.16 18:17

Tomo Vinković Požega je napisao/la:Iwanho, teoretski si u pravu, ali praktično...trebaš uzeti u obzir još neke stvari, npr. težinu prikolice. Ova moja je vrlo lagana napravljena od cijevi pretežno 80x80 i 80x60 mm, mogu ju sam uzeti za rudo, dovući do traktora par metara i zakvačiti, a prosječnu kipericu slabiji traktor osjeti već i praznu, što joj već praznoj diže visinu težišta. Nadalje, na kiperici prvi red "metrica" nije baš tako blizu kotača zbog duple šasije i poda, a kiperice još često imaju i gibnjeve na osovini, što za šumu nije nikako dobro.

Upravo sam za takvu laganu pisal. Dakle izvedba jako slična čezi. Samo treba umjesto 2, imati 4 uzdužna nosača čiji gornji rub može biti 5 cm iznad gume kotača.
Sve svoje prikolice ručno kopčam na traktor. Ove za šumu se podignu sa silom od nekih 30-ak kg, a za onu koja ima metalni sanduk treba oko 60 kg.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by reider 1 on 30.03.16 18:57

Od nekad su mi se sviđale prikolice sa nizkim podom-sandukom.
Možeš jih upotrebivati i za kakav drugi posao i ne samo šumarstvo.
Problem je samo, da ak ima ona stranice, ne možeš jih otvoriti dole, več jih treba direktno skinuti, da ne dođu do zemlje. Komšija ima prikolico sa 14" kotačima i jako velikimi-visokim stranicama. One dođu do tal, kad otvori. Imao jednom izposuđeno. Nikada više. Kotači osko ukup izpod poda. A ja jako nabasano poprek obrda. Išla ona sam opo jednom kotaču. Ledeni mi znoj išao po čelu. A srečom nije palo. Dvije čovijeka obesili su se na gornjem kraju i izašao sam srečno. Moja prikolica bila je puna i nije mi bilo jo izprazniti. Pa išao izposuditi komšijino. Drugi put opet izposudijo Tehnostrojko 3,5 T sa oprugama. isto nikad više.
No po meni najbolja je osovina od kakvog malenog tovornjaka sa duplim kotačima od 16". Ovo je bog i batina. A pod odmah iznad gume. Prava je to višina. No dosta niže pod ni ne može biti, pa maka pod spustimo između točkova dole. Jer nešto debeline ima i diferencijal(ak je oriđi osovina),sama osovina i debelina poda. A znamo svi,da svaki cm višine poda ponekad pravi problemove kod basanja. Sve veči kotači po meni za ovakve male traktorčiče nisu baš primerni.
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3065
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by Admin on 16.10.17 21:40

Pozdrav, da očistim računalo od zaostalih fotografija s Interneta, lijepa fotografija prirode u jesen s šumarskom prikolicom za drva. Very Happy Very Happy


_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3453
Join date : 11.12.2013

http://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by reider 1 on 19.10.17 17:31

NI jedan slikar ne može ovako naslikati prirode istina, kao ona sama.
Ma ljudi kod izrade prikolica doma, snađu se kako mi kod nas kažemo: "kakor vejo in znajo".
reider 1
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3065
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by ssucur on 27.01.18 9:18

Evoi ja se pokušavam snaći.

ssucur
ssucur
uvaženi član
uvaženi član

Broj postova : 539
Join date : 14.01.2014
Age : 59
Lokacija : Slo-Ljubljana BiH-Ljeb

http://www.mojalbum.com/ssucur

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by hapi on 16.04.18 22:11

Možeš navest neke dimenzije od prikolice, širina, dužina tovarnog, dužina rude, koje si profile koristio i koliko voziš s njom.

hapi
novi član
novi član

Broj postova : 4
Join date : 04.10.2016

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by ssucur on 17.04.18 10:33

Pravio sam za susjeda, dužina 2,5m širina 1m dužina rude 90cm-rađeno za fergića do 3m drva + platforma 2,5X2m
ssucur
ssucur
uvaženi član
uvaženi član

Broj postova : 539
Join date : 14.01.2014
Age : 59
Lokacija : Slo-Ljubljana BiH-Ljeb

http://www.mojalbum.com/ssucur

[Vrh] Go down

Re: Ručni rad prikolice za šumarstvo

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.