Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.


Goldoni Star

Go down

Goldoni Star

Postaj by Admin on 27.01.15 1:23

Mehanika traktora opća tema model Star 3000/3050/3080

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3539
Join date : 11.12.2013

http://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 01.01.17 15:34

Dvije slike kod kuče napravljenog držača za ruke na Goldoniju Star. Dužina 130cm. Šipka fi 14 puna. Višina od lima blatobrana 4 cm po cijeli njegovoj dužini.
Težko je namijestiti, jer ovo je nizi model Stara, i između kotača i blatobrana je 4 cm. Znači ne možeš ni cijele šake skroz gurnuti, da bi namijestijo podloško i matico.
Prišaraufan sa tremi M10 vijcima.


Zadnjič pričao sam i o pronađeni mazalici izza desnog kotača spodaj. No danas pogledao, što ona maže. Maže osovino okretišča papučic stražnje blokade diferencijala, i obadvih papučic kočenja. Osovino mažeta dvije mazalke. Svaka sa svoje strane. Sve papučice imaju skupno okretišče.

Razgledao sam se i o sijedalu. Danas pogledao, kako je to ukup napraveno. Ima svašta polug na sebi. 4 komade(naprijed, nazad, gore dole, tvrdoču i neko tanko gladko, kvadratnog prosijeka 3mmx 15 mm sa ljeve strane izza oslona za leđa). Ona tanka gladka nije kazala baš nobene funkcije, pa maka sam to vukao i čupao 10 minuta. Sijedalo sam pričao da ima malo zračnosti u vodilima. No najviše ima ono vertikalno za višino, a po tome se upravo blažiju udari na čovijeka, jer po njemu potuje vodilica sijedala gore dole sa malim kotačima.
No kod AC-ja nije sijedalo imalo toliko funkcij, al bilo je fiksno namiješteno dosta bolje, koliko sam zapazijo. Naravno više je opcij gibanja, više je zračnosti u svakome, koje se samo zbrojavajo ukupno.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 01.01.17 17:53

Imam nekoliko pitanja:
1. šipku si povukel skroz do poda samo zbog estetike?
2. nisi razmišljal da na šipku navučeš plastično crijevo?
3. kad sjediš na sjedalu jesi li probal podizati lijevu (unutarnju) ručku za upravljenje vanjskim cilindrima? Kod mene smeta sjedalo ako je do kraja spušteno i podešeno na mekše. Zato sam našel neki kompromis visine i mekoće sjedala.

Dolje kod kočnica imaš, ukupno s ovom koju si pronašel, 3 mazalice. Vide se kad legneš ispod traktora.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 01.01.17 18:40

Odlučavao se o 3 različtim varijantama ručk. Dvije kratkima, jedna ovakva sa slik duga. Duga priča. U svakom primeru želijo sam ju imati 3 x fiksirano. U jednoj opciji ne bi trebalo bušiti ni jedne rupe dodatno, al ne bi izgledalo ljepo. Imala bi obliko otvorenog slova "L". A ne bi mogao više namijestiti proširavača blatobrana, ni nosača ručke za kočnico prikolice. Ovako mi se sviđa, jako je stabilna i ne smeta nijednom dijelu, kojeg sam demontirao, ak se vrati(ni kabini sumnjam).

Plastično crijevo nije mi u srcu. ZAdržava vlago, hrđa izpod nje i još vrtit se može na šipki, pa bi mi to išlo na živac. NE možeš je ni staviti, pošto je sve ovako zavareno.

Kod tog modela isto je sve ko na tvome, tako da ne računaj, da je tu što drugčije. pirat Nisam jako mali, pa imam za nijanso podignuto sijedalo nazad gore, jer isto tako sve imam na dohvatu tada. A nazad je do kraja. JEl si možda ti saznao, što je una gladka ručka ljevo straga?
A štelovanje težine gore vrši se na jak osmiješan-kompliciran način. NE možeš vrtiti na okolo 360stupnjeva, več se ročka prebaciva za pola okretaja i podignuta vrača nazad. Zamalo, pa bi posatrao ovu plastiku oko nje. ZAnimiva odluka inženera study

Dvije sam vidijo odmah, al virojatno ima i nožni gas koju tamo na toj strani.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 01.01.17 19:47

Godine činidu svoje. Uskoro buju 3 godine kak sam se zabavljal sa štelanjem sjedala. Ne mogu se sjetiti jesam li onda skužil funkciju te ručke o kojoj pričaš. Kasnije više nisam ništa podešaval, na sreću ne rastem više Laughing, a i težina mi ne odstupa previše Very Happy.
Čini mi se da je kod volana isti princip s djelomično okretnom maticom, ili sam i to zaboravil i pobrkal scratch. Sad mi se nejde kontrolirati na traktor. Wink
Čini mi se da ti imaš skošene blatorane.
Treće pitanje sam ti postavil zato jer mi se na sliki čini kao da su ručke kod mene više ispod sjedala.
Nosač ručke za kočnicu prikolice si također skinul? Ne vidim ga na slikama. Kud bi trebalo provući bužir sa sajlom, iznad blatobrana ili?

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 01.01.17 21:23

TAko je, isti princip kao za regulacijo višine volana! BEz brige, tvoj um je bezprekoran Wink

Jesu skošeni blatobrani, jer sam po dosta slikama na netu shvatijo, da svi sa crnim robom izpod njih tamo oko poda za noge, imaju skošenoga, al oni sa istom bojom kao hauba ima ostar ugao. POred toga mi istovremeno nije jasno, kako onda imaju uni namiješteni nosač za ručko kočenja prikolice. Dobro pogledaj prvo sliko od ovih treh gore. Sasvim straga vide se na toj ukosini, o kojoj pričamo 4 rupe. TAmo je bijo jako velik dijo metala namiješteni, u kojeg ide ta ručka. A ak si zaboravijo, da je tamo, udarijo si sa komolcom ruke u njega, da si vristao od veselja, kad si se okrenuo na brzo desno nazad. Ni ne sanja mi se, kako bi čovijek na takoj višini imao snago tamo što povučti...

Shvatijo sam, da možeš dobro cijelo ruko upravo tamo, gdje je bijo nosač za ručko kočnice, ljepo uzdužno sa ročajem držati uz pogoj, da je sijedalo jako spuščeno dole.

Normalno- budžir od sajle kočenja prikolice do ručke, kad bi bila u nosaču, koj je skinut, isšla bi preko blatobrana, gdje se počinje ročaj-držač za ruke. Taj nosač možeš vidjeti na stranici 6 u temi Opča tema traktora Goldoni Star, na prvi sliki!. Ako je kod tvoga bilo što drugače, molim te kaži. PO mome trebalo bi to biti negdje iznad papučice stražnje blokade diferencijala. JEr tamo je pri ruki i imaš dovoljno snage. Tamo jo je imao i AC. A je nikad upotrebijo.
Zapazijo sam još nešto- na limu iznad papučice blokade diferencijala, izbušena je rupa fi 12 il 14, i u njoj gumeni čep. PItaj boga, zašto joj je potreba. Izza lima nije tamo ništa, al zašto su jo pripremili study
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 02.01.17 9:37

Uopće se ne brinem za svoj um, samo mi ponekad memorija zašteka. Laughing

Kod mene je nosač ručke kočnice za prikolicu desno niže namješten.
https://www.flickr.com/photos/goldonispa/7648807430/in/album-72157630757087322/
https://farm9.staticflickr.com/8141/7648804960_f140e4bc55_b.jpg


Također sam razmišljal bi li se kroz tu rupu provukel bužir. Onda nije omogućeno jednostavno odvajanje kočnice prije odklopa prikolice. Trebalo bi napraviti jednostavno odvajanje kod kuke prikolice.

Prešli smo pisati u novu temu i sad bu se malo teže snalaziti. Trebalo bu često skakati iz jedne teme u drugu kao npr. za ovu sliku koju si navel. Meni se to čini malo preusitnjeno, ali ako tak zbog nečeg treba biti, neka bude.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 02.01.17 10:08

Ma sve su to mehanička riješenja tog modela traktora i njegovi dijelovi, pa ko bude tražijo temo, bude virojatno pronašao. scratch

Nosač kočnice za prikolico ima tvoj model bolje riješeno. TAmo imao i AC. Dal ga još imaš namiještenog, il ti bilokada smeta?
Ja sam upravo sumnjao, da bi ova rupica bila za nešto ovakvoga, al kao sam kažeš, ko bi taj budžir namiještao uvijek tamo skroz i fiksirao nazad na ručko scratch Uskoro nemoguče. Straga do ove rupice jaka je dužina i nemoguče tamo voditi budžir i još gurnuti skroz ovako malo rupico.
Bolje riejšenje je cilinder i vezati ga na kiper ventil. A kipera Goldoni ne ugrađuje. Ima samo dvoradne ventile(1,2 il 3 pare). Znam, da nekvim ventilima može promijeniti funkcijo. Pa onda je on napraveni za jednoradni cilindar, i sa tim i ima kiper. Kako to naprave neznam. Čini mi se, da nekvi promijene uložak ventila...To bi trebao pitati servisera, ak bi kojem došao. Sa ovakvim tipom ventila možeš zapaliti kočnico, jer ak ne dovoljno izpustiš ulja kod kočenja, on se zatvori i prikolica po malome koči. Znači treba imati ventil opcijo bacanja ulja u tank nazad, kad je ručka slobodno spuštena. Sa baypasom jednog izlaza od jednog para ventila, možemo dobiti samo, da kod spuštanja jednoradnog cilindra nazad, ulje ne baca preko sigurnostnog ventila, i ljepo slobodno vrača se preko baypasa. A kad spustimo ročko, cilindar zastoji u toj momentni ljegi, što ni za kočenje dobro.
Kad budem prikačijo kiblo-plato sa dvoradnim sistemom kipanja, provijeriti ču ova dva para ventila, koja sta ugrađena, da vidim, kakve imaju funkcije i javim.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 02.01.17 20:55

Tko bu htel potražiti nekaj o Goldoniju serije 3000 trebal bu gledati u dvije umjesto u jednu temu. Vjerojatno se bu to i tebi dogodilo kad buš kroz 10-ak godina tražil neki podatak za koji znaš da je bil napisan, ali ne buš siguran u kojoj od ove dvije teme. Zato sam ja protiv prevelikog usitnjavanja.

Kak se i na fotkama vidi, ne smeta ni malo. No, kad bi stavil u nosač ručku kočnice, ona bi vjerojatno smetala kod brzog silaska na tu stranu.

Goldoniji imaju priključak za slobodni povrat ulja u mjenjač. Ako bi se crijevom spojil taj priključak i izvod koji dobiva ulje kad se ručka pritisne prema dolje, onda bi dobil funkciju jednoradnog cilindra, bez aktiviranja sigurnosnog ventila. Ako krivo razmišljam, ti me ispravi.

Kad imaš mehaničko kočenje prikolice prek ručke na traktoru, možeš dozirati kontinuirano kočenje na nizbrdici ovisno koliko potegneš ručku. Zubi je drže u tom položaju dok ih ne oslobodiš.
Na isti način bi funkcioniralo hidraulično koćenje. Kratkotrajnim (impulsnim) podizanjem ručke doziraš silu koćenja. Puštanjem ručke u neutralni položaj se ta sila ohrani, a tek kad pritisneš ručku prema dolje, opruga može vratiti kočioni cilindar u nulti položaj.

U cijeloj priči je nezgodno kaj je ručka za upravljanje kratka pa je preciznije doziranje malo problematično. Trebalo bi napraviti produljenje ručke i dobiti na osjetljivosti. O toj varijanti koćenja prikolice još uvijek razmišljam jer nije prevelika investicija.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 02.01.17 23:20

Koliko sam gledao, kod tog ukosog blatobrana moglo bi se staviti samo na ovo kosino, al ručka gledala bi vstran od vozača. Osim, ak se bi jo namijestilo skrajno nazad iznad papučice blokade difa. No nečem si lomiti glave, jer itak ne mislim je namijestiti. Ak bi išao raditi kočenje radijo bi kao sam več kazao na cilindar. Goldoni ima mogučnost kupnje ovog ventila kočenja original(sliko vidiš sa moje slike Enerđira 60 davno nazad prikeljene). Al sumnjam, da ovo je skupa stvar, u kakvo investicijo ne bi mi išli.
Tako je. Bajpas tlačnog voda dvoradnog ventila možeš napraviti upravo tako, kako sam več kažeš. Daš promijeniti funkcijo ventila, koj je več ugrađen, ili kod hidravličara kupiš metar cijevi, koja veže jedan izlaz dvoradnog ventila sa tim crijevom za povratak ulja. Kočenej radilo bi, kao sam kažeš, a razlika je, da ti na ručki na zubovima vidiš il po višini osijetiš, ak još kočnica drži na prikolici, na toj ručki nečeš znati, gdje ti je ostao cilindar. Osim ak bi držao jako dugo ručko za sigurnost. Postoji i riješenje, da se cilindar namijesti na rudo-oje. Gdje ga vidiš. Kao na samoutovarki. Tako bi se samo okrenuo, i vidijo izvučeno klipnjačo. Od cilindra nazad do osovine prikolice može se staviti jednostavno snažnija sajla(sa mogučnostjo regulacije max dužine povučenja). Radijo bi i kupljeni sistem za ugrađenje podigavanja hedra za samoutovarko, koja se dobije u kompletu (crijevo ,spojka, ventil za zatovrenje pozicije višine hedra i cilindar). Čini mi se da je cijena bila negdje 130 eur ovakvog kompleta.
Ručke za rad sa ventilima idu mekano i po mome ne može biti problemova sa njima, osim malo je izpod sijedala una ta ljeva. Idi pogledaj, ak se sa zadnje strane vidi ručko, gdje je namiještena u ventil. Sigurno ima matico prema odvrtanju. Popusti ju i malo zaokreni ručko u desno i onda fiksiraj matico nazad. Sumnjam, da je ovako napraveno. Dobit češ super ju na dohvat ruke, jer imaš samo jedno, pa ti druge ne smetaju. A ak bi išao preraditi taj ventil na jednoradnoga, ne bi mogao više raditi sa cilindrom pomaka malčera, zato ti je bolje ,da pustiš ovakvog kakav je.

Odgovor na več ovdje zastavljeno pitanje je sada primorno odgovoriti ovdje, al ak ko več postavlja novo pitanje, nek stavi u opčo temo, pa ču tamo na njega odgovarati u buduče.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 03.01.17 10:24

Bajpas se napravi s brzim spojnicama (push-pull) i po potrebi se spoji ili odspoji. Ovisno jel ti treba jednoradni ili dvoradni.
Ugradnja kočionog cilindra na rudo (oje) je dobra ideja. Nije potrebno dugačko hidraulično crijevo. O tome sam razmišljal, jedino sam ja planiral umjesto sajle staviti šipku fi 12 ili cijev 20x20x2. Sajla je bolja jel je lakše preći s donje na gornju stranu ruda. Moja prikolica ima mogućnost produženja ruda pa bi trebal imati mogućnost preseljenja cilindra. Već imam u glavi neku ideju kak to napraviti.

Zakretanjem ručki na bi dobil na osjetljivosti. Treba povečati krak na kojem se djeluje na ručku. Povećanjem kraka, povećava se pomak koji je potreban za otvaranje ventila. Veći problem je vidjeti jel su kotači blokirali ili još nisu, ali to je problem i kod mehaničke kočnice. No, to su već finese.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 03.01.17 10:45

Naravno. TAko sam i mislijo. A iza brzih utikača tog baypas crijeva može se staviti "L" komad, da crijevo ne viri daleko straga van i nije opazno na oko. MOže se ona i trajno u sistem ugraditi, a tad samo zatvorni ventil se stavi nanju, i to je to.
Cilindar kočenja možeš staviti na fiksni dijo rude, odmah izpod početka sanduka-poda. Klipnjača u tom primeru pogleda van izpod poda, kad bi zakočilo iljepo se jevide. Znači cilindar kad koči ide klipnjača van i ljepo se vidi, koliko je vani. Znači-ona odgurava sajlo od sebe, kad koči, kao imaju to napraveno KLass preše. Ak želiš videti to, javi, da napravim skice dvih sistema kačenja klipnjače na sajlo(il šipko).

Svejedno mi se čini, da nema potrebe po produženju ručke ventila, a može se napraivti potpuno nova ručka u obliki duplog "L" slova. TAko ručko dovedeš na mijesto, gdje bi inače bila ručka trečega distributora hidravlike, i još si možeš po želji napraviti i dužino. TAko bi ti ja svetovao.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 03.01.17 16:25

Bilo bi mi jako drago vidjeti tvoj prijedlog kopčanja cilindra i sajle. Nije mi baš jasno to sa izvirivanjem klipnjače ispod poda sanduka.

O prikolici možemo nastaviti raspravu u drugoj temi.
Skicu moje prikolice imaš na
http://agro.forumhr.com/t464p125-prikolice-rucni-rad#15006

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by Admin on 03.01.17 18:21

[quote="iwanho 1"]Tko bu htel potražiti nekaj o Goldoniju serije 3000 trebal bu gledati u dvije umjesto u jednu temu. Vjerojatno se bu to i tebi dogodilo kad buš kroz 10-ak godina tražil neki podatak za koji znaš da je bil napisan, ali ne buš siguran u kojoj od ove dvije teme. Zato sam ja protiv prevelikog usitnjavanja.

Pozdrav

Većina vaših postova bi trebala biti u jednoj temi opća tema traktora, na primjer  gdje stoji ručna kočnica, kakvo imaš sjedalo, gdje ti je utikač, gdje gleda ručka, itd..  to su opća pitanja i razgovori, u mehaniku idu cilindri, klipovi, karike, zupčanici ono kad nešto popravljamo, mijenjamo lamelu traktora, mijenjamo zupčanik, ne valja mjenjač kvar, mijenjamo karike traktora, mijenjamo ulje i filtere, mijenjamo kočnice itd...

Mogu  se smanjiti modeli traktora ili pisati u jednoj skupnoj temi za sve Goldoni traktore, koja se dijeli na tri osnovna dijela jednostavno. Treba tražiti podatke na Internetu, nije jednostavno na pladnju ih nema, za računalo se ne može sjesti pet minuta, tu treba vremena odvojiti, ja ga izgubim jako puno kad sam online i radim kao sad. Volontiram.

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3539
Join date : 11.12.2013

http://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 03.01.17 19:24

Admine,
ti se trudiš još i previše i ja sam ti za to zahvalan. cheers
No, kad su teme otvorene, dogodi se kriva procjena kaj je u toj temi predviđeno i onda smo tu gdje smo sada. Ja ti nažalost ne mogu u tom dijelu pomoći operativnim prebacivanjem postova u odgovarajuće teme. Zato sam pokušal skrenuti pažnju na pojavu problema, a ako sam pogriješil, primi moju ispriku.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.