Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.


Goldoni Star

Stranica 15 / 15. Previous  1 ... 9 ... 13, 14, 15

Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 23.05.18 15:58

Poraba Goldonija 3080. U 12 sati popio 21litara u najlaganijim poslovima. Ako sam točno mijerijo.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 24.05.18 17:39

reider 1 je napisao/la:Ovisno kakvo zemljo i teren ima. A sad pitanje: dal jesi mazao kod prvog servisa stub reverzera ivanhu?. Jer treba zato kako vidim demontirati ljevi lim pored amaturke...
I jos, dal se sijetis, koliko mazalk je na tom goldoniju 3000. Ja sam jih namazao samo7. Lp

Sad vidim da mi je jedan post nekak promaknul.
Nisam znal da ima mazalica na stupu reverzora. Embarassed
Pol vure sam gledal otraga, ne mogu najti više od 5 niplov za mazanje. Gdje si ih ti našel 7, a umjesto podizača desne poluge imaš cilindar?

Eto vidiš da Goldoni nije pijanac kak ti se prije činilo. No, radne i vremenske ure nisu jednake. Ne znam kod kojih okretaja se izjednače. Ako hoćeš dobiti realnu prosječnu potrošnju za tvoj način korištenja traktora, vodi evidenciju tankiranja i kad napraviš 300-400 radnih sati, imal buš vjerodostojan podatak.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 25.05.18 5:35

Phuu, a sad si mi ti vratijo pitanje, a več predugo je od toga, da bi bijo usebe siguran, ak ti bom sad prav odgovorijo. Mijesta mazanja so u toj knjigi uputstev za upotrebo, koja nije u mom jeziku. Debela kakav 1 cm i veličine A4 formata. svako mijesto mazanja je narisano, al žao jednobarvno, da kakav cukerpekar uskoro se ne upozna u njih. Po siječanjima:
-Čini mi se, da su 3 na osovini papučic kočenja i špere(ua 2 da jesu sam 100%). Dve na desnoj, al jedna na ljevoj strani.
-2 ima svornjak prednjeg mosta skroz koljevko
-2 glavčina kačenja toplinga
- regulacijona vertikalna ruka hidravlike

Ove sam namazao. Al vidim po slikama, da ima i reverzer mazalko, a vidim, da je izpod poklopca. One nisam mazao. Mazalke ima i prednja hidravlika ko jo ima. Još uvijek imam regulacijono vertikalno ruko hidravlike na traktoru, al imam jo na ljevoj strani. Odmontiral sam samo ljevo originalno, pa desno dao na ljevo stran. Slik mazanja ima dosta, al malo si možeš sa njimi pomogniti. isto tako i sa tekstom, tad te spasi samo Google translate.

No zna se, da ovo je trošenje goriva kod vozikanja "oko kuče"... Ove posle zmogel bi i 30-konjski(ak odmislimo težino, pa gledamo samo snago). Kod ove teže stroja i tim poslima, ne izkoristi se ni pola snage. Jednostavno sve radi na startgasu. Shvatijo sam, zašto sam ga sumijo, da je pijanac. Lampa rezerve goriva se na bregovima brzo upali. KAd počinje blistati, u tank može se sipati samo dobrih 20 litara. A jer sipaš po 20 litara, čini se ti, da jako dosta tankaš. Jer u Zetor sam sipao uvijek 40 u jedanput. Tako da sam zadovoljan. Koje ure broji taj traktor neznam. Mijerijo sam po njegovom brojaču.

U meni se poraja pitanje, kako se mijenja filter hidravlike. vidi se, da se samo pere i izpuha, koliko vidim po sliki, ak se ne motim. A ak se mijenjava,  trebaš izliti ulje sa mijenjača...

Miejnjao sam i ulje motora na prolječe. Kod 34 radnih sati, al ne filtra. Toga bom drugo godino, kad bo kakvih 60 sati.


Zadnja promjena: reider 1; 25.05.18 12:53; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : Glavčina kačenja toplinga ima 2 nipla po knjigi umijesto 1, kako ja napisao. Znači namazao 8 nipla))
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 25.05.18 8:54

Evo ja sam izgleda na ove naprijed i ispod od bremzi čisto pozabil. Pogledal sam upute koje imam i osovina reverzera se ne spominje. Jel možda razlika između starijih i novijh verzija?

Piše u prospektu da tank ima 50 litara, ali nisam siguran da toliko stane. Najviše sam tankiral 32 litra, kad je rezerva svjetlila i na ravnom.

Ulje iz mjenjača se treba ispustiti i kod čićenja filtera hidraulike.

Koje ulje, i koliko si sipal u motor?

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 25.05.18 10:03

Niple- mazalke piše mazati svakih 50 sati, ali za mene razumijo budem ovaj zahtijev na jednu godinu.
Neznam, koje si ti pronašao sve, a ne bi ni rekao, da je to mišljeno za kakav stari model, jer upute su za ukupno modelove 3050,3050 SL, 3080, Enerđy60 i Enerđy 80. Reverzer jim je isti. Slike loše da te suze obliju. Neznam, ak je koja mazalka i na papučici kvačila i prenosa njenog u zvon, a to je opet sve izpod lima...
Izgleda, da mu zasvijeti lampica rano i ima veliki rezerv u tanku. Vijerujem ti, da ak svijeti i na ravnici, da možeš toliko sipati kao veliš. Ja sam izpred kosidbe, pa sam zato išao prije posla tankati, da umijes nešto ne mrdam još sa tim u paniki.
Da, al filtar menjača čisti se nakon 300 sati, a mijenja na 900, ak sam skužijo Španjolski. Znači još je vrijeme. Al mi se čini smiješan onaj traktor, da ili u hladu ili vručini, kad mrzlog zapalim, prviput, kad podignem hidravliku, ona podrhtava tekom podigavanja, kao da lovi u početku pumpa ulje, dok se na napuni i ugrije. Dal tebi isto. Kod drugog podiga ide brez problema.
U motor sam sipao još ono ulje od jadnog AC-a, koje smo tad kupili ukup, al imam i filtar još od njega, jer tad prije prodaje nisam mijenjao. Koliko se sijetim, sam imao problemove kod mijenjave. I to ne male. Hebeno je prviput. Imao kanister i 5,5 litara unutra. Usipavam, pa mi izpod traktora počinje ulje dotekati pod cipele. Nisam znao, da treba sipavati sporo. Ulje izbacilo mi van na cijevi za "iberlauf". Onda svatijo, da imam ga premalo, pa maka mi ni ne bi ga izbacilo na tla. A traktor sam trebao. Išao na ono zadrugo, gdje imajo Olmo, pa kupijo 3 litare ulje Olma PLUS i dolijo. A istovremeno naručijo opet isto količino ulja za drugiput po spletni trgovini uz pasto, kako smo tad mi naručili i cijena je ista i sad...No čini mi se, da ide u motor 7 do 7,5 litara ulja, ovisno, ak mijenjaš filter. A AC-ju prije na 3 klipcu išlo je mi se čini samo 5 do 5,5.

avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 25.05.18 12:56

Znači da tvoj traktor ima duboki karter. Meni je 5 litrov taman koji mm iznad maximuma. Malo je blesavo izveden iberlauf, ima veći protok nego u motor.

Prvo čišćenje filtra hidraulike je predviđeno na 50 sati.
Može naziv te knjižice za održavanje? Možda se na internetu pronađe verzija s čitljivijim slikama?

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 25.05.18 13:24Evo slika, ak kome pomože:
-Broj 1: Pedal zavor, 3 komade mazalk
-Broj 2: Reverzer, 1 mazalka
-Broj 3: Svornjak koljevke, 2 mazalk
-Broj 4: Nosač prednjih blatobrana, 2 komada mazalk
-Broj 5: Cilindri prednje hidravlike, 4 komada
-Broj 6: Glavčina kačenja toplinga, 2 komada mazalk
-Broj 7: Bočni osigurači podiznih ruk hidravlike-španeri, 2 komada(čini mi se, da odvisno, kakve španere imaš namiještene).
-Broj 8: Spodnja ruka hidravlike(???možda kakav drugi model podiznih ruk)
-Broj 9: Cilindri hidravlike(???ne razumem, cilindri podizanja hidravlike kod serije Star 3000 imaju svi ugrađenog unutra).


Znači broj mazalk odvisan je i od dodatne opreme na traktoru. U osnovnoj verziji nek bi onda imao taj stroj 8 mazalk. A na slikama mazalka desne vertikalne ruke hidravlike, sa ručkom za nastavljanje dužine, nije ni navedena, a ima jednu mazalku.

Istina, i ja sam pronašao, da prvo čiščenje filtra je na 50 sati. Onda, ak mijenjaš ulje. A inače i na 300 radnih satova. Koliko vidim ima i kontrolno lampico zašopanog filtra i ako zagori luč piše treba ga očistiti. NIšta ne piše, da treba spustiti ulje! Možda ima zatvarni ventil kao Zetor Rolling Eyes .Kad izvučeš filter on zatvori rupo zasobom!. Operite ga u benzinu i spuhajte kompresorom. Mijenja se samo, ak je uništen!.

Na prvom listu knjige piše:


Ak te zanima nešto oko starog modela:
http://www.centroricambitroisi.com/MANUALI/GOLDONI_3000_STAR.pdf
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 25.05.18 18:44

Ne znam za koje serije su te upute, ali čine mi se jako različite u odnosu na stvarno stanje kod naših traktora.
Nosač podizne ruke s ručkom za podešavanje visine ima 2 mazalice, jedna dolje i jedna kod ručke, glavčina za priklop toplinka ima jednu u sredini itd., itd..

Sve manje sam servisiram strojeve. Serviser nabavi dijelove i potrošni materijal povoljnije nego ja, tak da je konačna razlika u cijeni jako mala. Samo jedanput godišnje promijenim ulje u motoru i filter, podmažem i ispušem filter zraka. Ostalo prepustim serviseru i nemam brige.

Hvala ne linku, mislim da sam to već gledal na ovoj adresi:
https://app.box.com/s/k8yr0h91lrgkv26b0hndxfqw8ga8apz3

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 25.05.18 19:59

E a i meni se činilo, da ima glavčina kačenja toplinga samo jednu mazalico. I meni ovo nešto ne izgleda logično. A sve drugo u knjigi drži vodu...Osim ove stranice oko mijesta mazanja. U glavnem sve drži, osim pozicij 6,7,8,9 mi ne delujejo istinito. Kao da bi to bile pozicije mazanja za neki drugi Goldoni.
Istina, na ovo mazalko dole na vertikalni ruki sam i ja zaboravijo.
Naravno, mijenjava ulja naravno može se napraviti u vlastitoj režiji, kakav filter, a što čovijek nezna, bolje prepustiti stručnjaku. Slažem se.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 26.05.18 18:36

A broj 4? Ti imaš mazalice kod prednjeg kotača?

Na malom servisu (ulje+filter) je premalo posla da bi se pokril prijevoz. Zato mi ostavi materijal kad radi veći servis, a onda ja sam to zamijenim.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 27.05.18 7:10

Broj 4 ti je kad imaš originalne blatobrane. A na glavama prednjih kotaca nisam jih pronasao. Kod zetora su bile samo na krizevima kardanova. I Štore neema nijednog dibla tamo ne za ležaje, ne za kardane. Nema brige ak seriser sto več pusti kod tebe heh. Upotrebit če se drugiput. Naravno.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by iwanho 1 on 27.05.18 7:56

Ne vidim neki razlog da bi blatobrani, koji se okreću skupa s glavčinom kotača, na koju su pričvršćeni, imali mazalice.
Sve u svemu, za iste Goldonije postoji puno podataka, a dosta njih je različito. Npr. za pritisak u gumama, postoji podatak od 1,6 bar i od 2 bar.

Nije to, kaj serviser pusti, višak. To je namijenjeno za mali servis koji slijedi i koji onda sam odradim. Da ne izgubi 1,5 sat na put za posel koji traje 15-20 min.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1505
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 27.05.18 19:51

NI ja ne razumem oko mazanja nosača blatobrana Smile Nikad ne vidijo ne čuo nešto ovakvog.
Pritisak gum ponekad je naveden odvisno glede na obterečenje i brzino kretanja(tako piše na radijal gumi od Taurusa).
Razumijo sam te oko materijala. Namijerno ti pustijo komplet materijal za jedan iduči servis, kojeg si možeš napraviti sam. A od toga imate obadvije korist. LP
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by mvidnjevi on 04.07.18 9:41

Na baltobrani imamo po jednu mazalicu na svakom Very Happy Za ostale pa baš i neznam 2 su napred na sred traktora koje redovno mažemo jer smo imali probleme kod same 35 sa time... Za hidrauliko je dobro iztočit ulje na 50 sati in kroz kakvu mrezicu prefiltrirat da vidiš ak ima kakvih metalnih delova unotra. Ak pukne sta dok je novo da se tako pregleda. Ulje mjenjali smo na carrarotu tek kod 1500sati.

mvidnjevi
novi član
novi član

Broj postova : 6
Join date : 16.03.2018

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 04.07.18 18:52

Pa ravno za ove mazaljke na blatobranima se smijemo sa Ivanhujem. Laughing No trebao bi ja to vidjeti na blizu, pa bi možda tad mogao što više oko toga reči.
Ma moj sad ima samo 58 sati rada.
A ak smo več u toj temi, izvedlo se baliranje sa Goldoni Starom 3080 kod mene. Sve išlo od kačenja do rada nevijerojatno dobro. Kuka dobro napravena i paše na najkračoj poziciji od 3 mogučih opcija, što je dobro. Sve drugo crijeva i kabli pašedu u nulo, kao po mijeri, bolje kao na Zetoru, osim malo smetaju ruke hidravlike, ako nemaš vertikalnih vijkov do kraja podignutih i hidravliko do kraja podignuto. Radijo sam na režimu 8+8, 2 spora brzina, ako je debeli red, al 3 spora brzina, ak je manji. Terao na 750 okretaja vratila i 1500 okretaja motora. Sa ovakvim okretajima možeš u največi breg puno zategnutom prešom i ne guši ni malo i ne treba dodavati gasa, kao kod Zetora 52. Kad se okrečeš, prebaciš brzine u 4 i se okretaš reverzerom. Milina. Sve mekanije, okretnije preglednije od Zetora, kočenje radi kako treba(ne samo naprijed kao kod Zetora). Možda ima lošu stranu samo, jer nema kabine i kad puhne vijetar naprijed prema tebi, bože ti pomogni. No zbog toga, jer je lakši, u uzbrdo više grebe nego Zetor i kopa zemljo, što je loša strana. Inače ima od spredaj uteg od 145 kg, al svejedno je laganiji od Zetora. Brega ne osijeti i možeš voziti popreko na breg, što Zetor nije mogao. Grane ne stvarajo nikakvog problema, jer je sasvim nižji od Zetora sa kabinom. Na kratko odlično za raditi. Napravijo 175 bal. Ima više slik, ali fotkič odkazao, pa je na popravku, a slike u njem, tako da naknadno dođu. Stavit ču jih.
No na oko sam osijetijo i, da ima taj Goldoni veči pretok ulja nego ZEtor 52. To se osijeti, kad start gasom zatvaraš rudo-oje preše, koje je hidravlično i vidi se, da preša brže skoči. No istina i,da ima malo veči start gas Goldoni štelovan prema Zetoru, zbog volana.
Sve u svemu sa prešanjem uslužno sam tako il ovako završijo, a i za vlastite potrebe bog zna, kako dugo če se vršiti, jer sijena sam za sebe ne budem dugo trebao više, napokon toga ide trava u najem kositbe il malčiranje, ak ne bude zanimanja.
Slike dođu!
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by reider 1 on 05.07.18 17:19

Vidi se , kako se dimi, ali za sebe možeš tako raditi, a ne uslužno. Previše poješ prašine.
Radijo sam i raziskavo u knjizi uputstva, pa došao do upoznanja, da između Enerđi 80 modela i modela 3080 Star razlika je u krajni brzini cca 6 km/sat. A Enerđiju piše to mijereno sa kompletima gum 360/24" straga, al Staru sa 320/24". Šta to znači?.. Možda je razlika v krajni brzini zbog večog obsega kotača, a u mijenjaču nema razlike(pnr u bruju zubova na zupčanikcima). Ko zna. NO na kraju sam upoznao, da piše i, da Star ne može(ne smije po homologaciji) nositi največeg kompleta gum, kakve ima Enerđi. Se pravi 360/24 " straga i spredaj 260/16", kako ima Enerđi i sa kojima je mu mijerena njegova največa brzina kretanja. A male komplete gum imadu svi iste. Znači razmerje prednje i stražnje osovine imadu svi isto, samo največeg kotača modeli Star ne smijedu nositi. Isto tako ne smije nositi ni maleni Enerđi 60.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3035
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Goldoni Star

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 15 / 15. Previous  1 ... 9 ... 13, 14, 15

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.