Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.


Pozdrav od reiderja 1

Stranica 12 / 17. Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 17  Next

Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by Tomo Vinković Požega on 05.09.15 21:34

reider 1 je napisao/la:......Vijeruj,da so to vlasnici tih traktora Zetor to sve izprobali sa pomicanjem toplinga.Na žalost glavčina za kačenje toplinga traktoru je tako napravena,da ne može se tako nizko prikačiti,da bi prišlo do stanja potpune nefunkcionalnosti automatike.Najniža rupa još uvijek uključiva automatiko i tu je največi problem......

Reider 1, prije desetak godina imao sam starog Zetora 3511 (1970. godište) i sjećam se automatike za podizanje hidraulika kad topun poluga nabije. Ali koliko me sjećanje služi, mislim da je imao negdje otraga iza ili pored sjedala neku malu crvenu polugicu sa tri položaja kojom se regulirao rad automatike. U prvom i drugom položaju automatika je bila više ili manje osjetljiva, a u trećem je bila isključena ili tako nekako?
avatar
Tomo Vinković Požega
član
član

Broj postova : 464
Join date : 12.03.2015
Age : 36

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by fireman.peter on 05.09.15 22:24

Reider
Nepovratni ventil izgleda da zadrži naftu u lajtungi i ona može prolaziti samo pod pritiskom pa tako i zrak zadrži. Nemam neke druge logike i pojašnjenja. Iza visokotlačne je malo prostora pa je malo otežan pristup da se to promjeni. Taj ventil bi trebal odviti sa ključem 17.
Ja da sam umjesto tebe prvo bi promjenio taj ventil i povratne lajtunge pa da vidim onda rezultat.
avatar
fireman.peter
Moderator
Moderator

Broj postova : 1426
Join date : 01.01.2014
Age : 46
Lokacija : SLO

http://www.mojalbum.com/firemanpeter

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 10.09.15 12:05

TV Požega nemam pojma o modelu 35 ks,al isto taj ima 3 pozidije ručko za funkcijo rada hidravlike.Kao kažeš,dvije za radove sa automatikom i nazad mrtva automatika,a kako sam več kazao-zadnja pozicija mi ne radi-je mrtva.Padne pug dole na tlo i ne podiže se nikakvo više.I ne mrdne ni malo ništa...Naizpravna je nešto znam,al i drugi imaju probleme kod nošenja teže,pa maka jim funkcija je izpravna za nošenje,pa svejedno su napravili si takvo "blokado"automatike sa dodatno -fiksno glavčino.

Peter ne razumem to prvo riječenico.Nepovratni ventil na dovodu sa tanka na nizkotlačno ima ventil,koji ne dovoli povrata nafte u tank.A otvara ga vakum rada pumpe.Nisam to pregledal potpuno sve,kako je napraveno nikad,i treba mpogledat,gdje se nafta vrača u tank,ono mislim,što je višak,jer svi to imajo napraveno.TV odbacuje direkt v tank,a ovde ču pogledati.Hvala na pomoči i ja ču polagati pažnjo na povrat i ne više na usis nafte.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by Tomo Vinković Požega on 10.09.15 14:32

Nisam nešto puno radio sa tim Zekanom, koristili smo ga više za kojekakav transport jer je dosta brz i za šumu. Imali smo ga u vrijeme kad sam ja imao TV420. Kad sam kupio TV731, preuzeo je posao i od malog TV-a i od Zetora, pa kad smo skužili da Zetora upalimo jedva jednom mjesečno, prodali ga i za te novce otac kupio tokarski stroj. Bio je to dobar traktor, sve na njemu bilo je ispravno unatoč tome što je bio star 40 godina. Mjenjač gore pod volanom, trebalo je samo malo paziti da ne pomiješa brzine, ali i kad se to znalo dogoditi (isključivo zbog moje brzopletosti), riješio sam za desetak minuta. Kod hidraulika nisam baš bio oduševljen time što radi preko kardana (IMT ima puno bolji sistem), ali privikneš se. Nismo imali problema sa automatikom.
avatar
Tomo Vinković Požega
član
član

Broj postova : 464
Join date : 12.03.2015
Age : 36

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 10.09.15 22:13

Brz je bijo dovoljno,ak se uspoređuje sa TV da.Inače po moje nije.

Miješa brzine i još uvijek koji noviji,al ak se promijeni malena ploščica izpod ručke preklaplanja brzin sigurniji je.dobije se novodobno posebna sa krono,koja još dodatno štiti od toga događaja.

Ak vam nije trebao,pravo ste se odlučili!.

Nisi imao problema zbog toga ne,jer si koristijo lagane priključke.Problemi se stvorijo,kad ga ozbilnije obteretiš sa težinom.

Da tvoj model virojatno imao je još stariji model uključivanja hidravlike i kardana kao kod starog Urseka c-360 prema mome.A i kod moga hidravlika radi samo ak je spuštena ručka druge stopnje kvačila.Ak je povučena stoji sve.Osim ak je uključen sistem rada preko brzin,tada je ručka uključivanja druge stopnje sa rukom pored sijedala ljevo mrtva.Istina što kažeš-treba se naviknuti,da ne prvo povučeš ručko kvačila i onda poželiš podigniti priključak.Treba raditi u suprotnom zaporedju.Ili povučti ručko,preklopiti u rad samo hidravlike bez kardana(ak ga želiš ugasniti prije podizanja priključka) i onda podigniti priključak,jer samo tako če se prvo ustaviti kardan i onda podičt priključak.To napraviš tada,kad se bojiš,da bi previsoko podignut priključek satrao okretajoči se kardan koji bi tada radijo u ukosnoj legi.

Inače kazano tehnika koju razumejo samo vlasniki tih modela.eheehe.Noviji modeli od xx40 dalje nemajo više tih problema.i rade isto kao svi drugi modeli.

No tvoj možda je imao sistem,da ni mogao podičti priključka bez okretanja kardana,kao kod Ursosa,tako mi nekako kazao moj drug,koj ga jednoga nekada šaraufao.Nije mu se sviđao.A moguče je mu bilo ugraditi osovine od takvog kao je moj(serija xx45),jer taj ima opcijo podizanja bez rada kardana.

Čini mi se da če neki koji ču to čitati,počeli ove modele stare od Zetora uspoređivati sa modelima PE od Tv-ja hehe.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by Tomo Vinković Požega on 10.09.15 22:43

Nisam ga nikada ozbiljno opteretio na hidrauliku. Nosio je dvobrazni plug IMT, tanjurače 24 diska, prskalicu 350 litara, sijačicu kukuruza i ništa teže.

Da, ima male sličnosti sa hidraulikom malog PE. U pravu si što se tiče usporedbe sa Ursusom c-360, kompletan zadnji kraj i mjenjač im je identičan, a hidraulik nije mogao dići bez okretanja kardana. Imao je neki položaj ručice kardana u kojem je mogao držati hidraulik u zraku a da se kardan ne okreće, ali u tom položaju nije mogao dići hidraulik. Taj sam koristio za transport prskalice, da se kardan ne vrti nepotrebno dok putujem. Koliko se sjećam, mislim da je imao dvostepeno kvačilo.

Sviđao mi se njegov kardan u opciji preko mjenjača. Imao je velik raspon okretaja koji se mogao lijepo koristiti za strojeve koji rade na mjestu poput runjača kukuruza, cirkulara, transportera i sl. Šaltaš kardan mjenjačem kako da se voziš cestom, koliko brzo hoćeš da vrti, u tu brzinu ušaltaš, a imaš na raspolaganju pet brzina. U prvoj brzini može vrtiti kardan toliko sporo da bi mogao okretati pečenku na njemu, u petoj toliko brzo da bi mogao letiti kad bi mu stavio propeler otraga.  A kad runjač zaštopa dok runiš kukuruze, samo ubaciš u rikverc, lagano pustiš i problem riješen. Prije njega imali smo IMT 539. To bi trebao biti traktor istog ranga, ali Zekan je bio dosta jači i sposobniji za puno poslova od IMT-a.
avatar
Tomo Vinković Požega
član
član

Broj postova : 464
Join date : 12.03.2015
Age : 36

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 10.09.15 23:03

Ako u tisti funkciji nisi mogao više podignuti hidravlike,onda si ručko preklopil tada,kad je bio priključak  u zraku?Jer ako je tako,kako kažem,onda meni tako ne radi,jer kad povučem ručko tada,ili ne mogu povučt ili padne priključak tada na tlo.A ak da dam na tlo i preklopim,tad više ne možem podignuti priključka.Na kratko,neču se više zajebavati sa time,jer za lagane priključke nema problemova.
Kod mene moguče je isto raditi sve što ti kažeš da si ti sa svome ,osim onaj posuđeni Regent okretač moga totalno izšamarao heh.Problem je jer priključek ljulja na neravnicam kod veče brzine gore dole i kad skoči gore tada nehote gurne topling u traktorsko kučičte.Tad se uključi automatika i traktor podigne spredaj u zrak.Eto to je na kratko obrazloženje.Ak bi imao ono dodatno glavčino za fiksiranje gibljive ili kajlo iza gibljive bi se ovo ne bi moglo događati.
No nema veze-ne brinem oko toga,jer mi kod mojih radova do ove situacije ne dođe nikad.

Da a oko kardana imaš prav.Svašta može raditi.Opcij koliko češ.Virojatno je dobar za vitlo heh.A ja nisam nikad sa vitlom radijo ,tako da nisam pokušao kako ide.A znam kako se ponaša jer radim preko brzin sa cijepačem drva i seckalico grana.A balirko gonim običnim kardanom,jer je napravena za 540 okretaja koliko ima obični kardan,preko male druge stopnje kvačila.Na kratko-naviknut sam najega i nema problema nikakvog.

Tvoj je bijo model 3511 virojatno ili?...Da normalno je teži od 539.A najviše zbog bočnih reduktora,kojih mali IMT nema.A teži mu je cijeli zadnji trap tako i mijenjač .A normalno je i sporiji prema IMT-ju.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by Tomo Vinković Požega on 10.09.15 23:46

Nisam baš više sto posto siguran, prošlo je više od deset godina kako nemam tog Zetora, ali mislim da je tako kako si napisao. Dignuo sam hidraulik sa uključenim kardanom i onda prebacio ručicu u taj položaj kojeg sam zvao "transportni" gdje nije vrtio kardan, a hidraulik je držao u zraku. Jedino što je u taj položaj bilo dosta teško ugurati ručicu. Vidim na cesti dosta ljudi sa Ursusom voze kojekakve rasipače gnojiva, prskalice i sl bez priključenog kardana, pa ga na njivi priključe. Vjerojatno ne znaju za taj "transportni" položaj.

Bio je model 3511, 35 KS bez kabine. Čuo sam neke priče da su u to vrijeme modeli xx11 bili bez kabine, a xx12 sa kabinom, ali nebi tvrdio jer nisam siguran. Teži je od IMT 539, a i dosta duži pa nema problema sa podizanjem prednjeg kraja kad ga stisneš, što je nedostatak ferca. Sijali mi kukuruze s njim, redovi ravni kao svijeća jer je dugačak i nije problem držati ravninu, a susjed na njivi pored sijao fercem, njegovi redovi grbavi kao volov p...

Prskalicu od 350 litara nosio bez problema na lošem terenu, a sa fercem sam se više vozio na dva kotača nego na četiri sa istom špricom.
Opet, ferac je dosta okretniji, okreneš ga na mjestu kao šestar. Na cesti je bio dosta brži od većine malih traktora tog ranga, pa i ferca. U petoj brzini punim gasom suze na oči lete, kao da se vozim motorom bez kacige. Zbog toga sam ga obožavao. Samo je IMT 542/549 bio brži od njega. Išao ja kod sestre i sa fercem i sa Zekanom 35 kilometara daleko u jednom smjeru. Sa fercem dva sata i deset minuta, a sa Zekanom sat i pedeset.
Prijatelj ima nekog većeg Zetora 75 ks sa duplom vučom, mislim osamdesetih godišta, i starog ferca. Kaže da mu ferac brži, ovaj Zetor sa duplom vučom ima previše zupčanika, reduktora naprijed i nazad pa dok se to sve zaleti... Ali je jako dobar radnik taj njegov Zetor.
Zanimljiv ti ovaj doživljaj sa Regentom Laughing
avatar
Tomo Vinković Požega
član
član

Broj postova : 464
Join date : 12.03.2015
Age : 36

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 11.09.15 12:09

Da težko ide za povučt ručka za koju praviš,da je bila za uključivanje i nošenje .Samo ,da meni tada padne priključak na tlo... Neutral
Ak ne možeš podizavat hidravlike bez vrtnje kardana onda je sve to za k...No kod moga ide kao kažem,al trebam preklopit ručko uključivanja kardana do kraja naprijed.Ona ima 4 opcije preklopa,al na tvome virojatno bilo samo 3 predpostavljam.

Takav Zetor imao je moj prijatelj soradnik i ga prodao uskoro za "gift"-poklon.Kupijo je Štore 404 sada.

Ne mogu povijerovati,da je bio brži od IMT,al siguran sam,da to ti znaš.Da prema IMT-jima sa 10+2 mijenjačima taj 3511 nema šanse -naravno.Oni idu i 35 km/sat.

Moj doživljaj je zanimiv ali neugodan sa tim Regentom-sreča da se što nije satralo.Nije me bacilo jedan put u zrak spredaj,več 3 d o4 puta.To radilo automatski,kad je se traktor podigao i pao nazad opet padajuči plug uključijo automatiko i ponovno se podignuo-pljuo i psovao sam ko đavo.Inače vozijo ga bez osječanja težine,samo nedaj bože da paneš u rupo i plug da poskoči u zrak i gurne topling.

Radniki su dobri-odvisno kakve radove očekuješ od njega.Kad oreš plačeš od veselja na njime,samo mi taj servo nije najbolji-lagano mrda volan,kad vozi po brazdi.Ne jako-možeš ga držati dvima prstoma kod največeg obterečenja,al on mrda ak bi ga spustijo i zavozijo van iz brazde.Mrda ko baba sa guzom heh.Serije xx40 imaju hidrostatični,koji stoji zabetoniran kad je u brazdi.Šta češ-staro je to tehničko riješenje.Neki,kojim se taj servo poheba,onda ga ne popravljajo i stave hirostatsko sve gore od xx40,od kojeg paše normalno sve gore nanjega osim prikačenje cilindra na prednji most.kojeg trebaš roditi i stvoriti sam gore.LP
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 12.09.15 11:12

Peter pregledal sem danes na hitro ta sistem dovoda in povratka nafte na zetorju,ker nekaj imel prostega časa.
Zadeva je hudo enostavna.
Sploh nima povratek speljan nazaj v tank,temveč so povratki diz povezani medsabo in poteg so cev speljali na votel vijak,ki je privit v visokotlačno pumpo,torej kjer ima ona dovod,obenem,pa ima ta vtel vijak dva nastavka za cevčico,tako da gre ta cevčica še naprej na filter nafte.Torej po isti cevki se nafta tak ovrača kot jo sesa iz filtra.Na eni od diz sem videl ,da je vsa mastna.Masti se od nafte kjer je cevčica pričvrščena na očesni votel vijak.Če bilo kje pride noter zrak,ga visokotlačna pumpa povleče vase,kajti njej je lažje povlečt nafto in zrak od povratkov kot pa jo črpati iz nižjeležečega filtra!.Jasno ko beli dan.In to bo vrjetno to.Bom uredil.Sistem ima torej dve kratki cevki in pol daljšo do pumpe in pol še eno srednje dolgo do filtra nafte.Simpl.Bom poskusil nabavit vse cevke nove+tesnila iz bakra.Da več ne bo treba imet poln tank in pumpat ko bedak.
Trenutno pa šraufam vem vijakec,ki drži zajlo za dvostopensko sklopko.Izgleda kot sornik majhen z prečno narejeno luknjo za zajlo.Ta ima na sebi na drugi strani ročice seger,ker pa je vse malce že dobilo zrak,ta seger izpada.Bom naredil nov vijakec in to kar na matico da bo sigurno.Premera je 8mm.Čeravno sem menil delat servis komplet pomladi,je ta sornik nujen zdaj,ker bom mulčil in kardansko ročko rabim.Sistem nafte pa ne bom razdiral,dokler ne prispe materijal k hiši komplet.Morda grem na lov za njim v pon al tor,ko sem fraj od službe.
Na visokotlačni pumpi je vijak 17 mm ja.Morda je to ta nepovraten ventil.Kako pa ti to veš,da ima zetor ta ventil na 17 ključ??A si Zetora popravljal gdaj?
LP
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 14.09.15 19:50


Evo slika nove prikolice za motokultivator .Čini mi se da je pogonska neznanega proizvođača,jer se žurilo i zaboravijo pogledati.Ak jo koj moderator prepoznaje i zna kako ta slika spada,nek premakne.Slika slikana negdje početku tog mijeseca malo izpred grada Doboj-republika srpska gdje sam bijo na posijeti kod poznanikov 4 dana.


Zadnja promjena: reider 1; 15.09.15 7:00; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : poprav riječi)
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by Admin on 14.09.15 20:02

Pozdrav

Pogonska prikolica za motokultivator FPM Agromehanika Boljevac Srbija.

http://www.fpm-agromehanika.rs/catalog/motorni-program/motokultivatori/prikljucci-za-motokultivatore.html

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3445
Join date : 11.12.2013

http://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by fireman.peter on 14.09.15 20:48

Glede cevi nafte

Ja ti zamenjaj te  cevke pa bo, lahko bi tudi tisti nepovratni ventil na katerega so priključene, ključ 17. Ta tudi dosti krat ne drži.  Kako vem za ta ključ,  sem se pozanimal glede tega ker sem videl da te živciraj ta problem pa sem hotel malo pomagati.
Upam da rešiš zadevo da bo mir.
avatar
fireman.peter
Moderator
Moderator

Broj postova : 1426
Join date : 01.01.2014
Age : 46
Lokacija : SLO

http://www.mojalbum.com/firemanpeter

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 15.09.15 7:04

Huh hvala Admin!Znao sam,da neko če to znati.

Peter lajtnge so povezane z nekimi malimi votlimi vijakci,vrjetno ključ 13 ali nax 15.Zadaj za pumpo je je.. ga odviti.Imaš cca 3 cm lufta samo od bloka.A tam je 13 ključ ali kak mm več.Pol pa gre cev dol do filtrov.Tam pa je tak ovelik ključ ja.!.Morda je tam nepovratni misliš?.No bom videl.Se še malo sam pozaniamm.letim v Mb morda kaj najdem in izvoham zdaj.Lp ko kaj napravim-javim.hvala.
----------
evo me Peter sem že nazaj od nakupov iz MB.
No imeli so to zadevo in mi jo po katalogu celo pokazali-dokazali ,da je prava.A je bila za 4 cilinderca in zdela mi se nekam smešna.No to da je cilinder več-razumem.A ta nova imela neko dolgo jekleno cevčico od zadnjega očesnega vijaka dolžine 10 cm in nanjo je pripeta spet neka cev privita z objemko.No pol sem bil popolnoma zmeden.No potem mi je prodajalec spet razlagal,da ima enak motor in Zetora in da njega zajebaval navoj votlega vijaka za visokotlačno pumpo.
Ko sem prišel domov,sem še enkrat stvar pogledal,in res je anrejeno,kot je on del bil v MB.Jaz sem prejšnjič narobe pogledal.Cevka pol ne gre na filter dol,ampak gre v tank naazj.Zato je potem tista jeklena cevčica 10 cm dolga.Tam pride gor povratna cev v tank.Saj po moji prvotni teoriji pumpe ne bi imele kam z odvečno nafto.Če bi povratki diz šle v filtre,ki so med nizkotlačno in visokotlačno pumpo potem bi nekaj razneslo,saj črpalke vedno več črpajo kot se porabi za delovanje motorja. Shocked Neutral
žal nisem vprašal koliko stanejo,ker rekel,da še bom doma pogledal in razmontiral,ko bom to delal. malo prej.
Tak da zdaj spet vprašanje,kje je ta nepovratni ventil in kje toči.Sploh mi pa ni jasno zakaj bi pol povratni vodi lahko to delali,saj le meče ves sistem to nafto nazaj v tank,dovod iz nizkotlačne pa skoz filtre je pa na visokotlačno speljan čisto z posebno cevčico dolgo kake 20 cm.Heh bom kar tut tisto cevko menjal in vse podložke ko bom.Za zetor niso deli dragi.Hvalabogu bar to.


Za sve forumovce:
Evo slike kinezov.Srednji košta čini mi se 10,5 hiljada eura,al desni 6 i nešto hiljada.
na levo je TAFe,kot neki kineski mali fergo.Do njega stopil neki jak ostari vlasnik oriđi IMT-ja 539 i kaazo prodavaču pored mene,da za nejgovog neče ovog novog TAFE-ja mijenjati,ker je njegov IMT još bolji.Počeo se smijati taj prodavač i kazao,da je njegov traktor več za muzej i priča ne drži vodu.Koliko košta,neznam.Zaboravijo.

Ručka uključivanja druge stopnje kvačila i ručnog kočenja Zetor original kabina.Ručka kvačila je demontirana na sliki.Popravljam sem svornjak ,koji drži sajlo.Pojelo ga i izpao.Seger vedno izbacilo dole

I napraveni otokaren novi svornjak.Nije kao novo,zna se,al je sasvim drugo nego prije.Trebalo bi novo ručko i svornjak,jer ovaj sad ne stoji u nulo ravno,jer pojeden u jedno stran,al radi dobro.Ak bi želijo sve u nulo,bi trebao nove dijelove.A ak se ne vidi na proste oči i radi dobro ,onda pravim-dobro je:

Za Ivanhooja:
Glavčina prihvat za topling Zeotra.Vidi se,da nikako ne može se staviti svornjak tako,da bi se automatika ne uključivala.Vrtlivi svornjak,koji nosi glavčino je prenizko.Izza ove nekvi naprave poseban nosač,koji to vrži i uništi rad automatike:

avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 03.10.15 20:21

Radovi se počeli i kod mene,pa maka sam nešto govorijo o kraju zime i početku prolječa.
Noovo je most u dolini,preko kojeg ide put do ločene parcele oddaljene kakvih dobrih 300metara od kuče.No tamo če voda nakon vrijemena prejesti novi put naokolo pored cijevi mosta.Tako se vide na sliki kako voda radi ovinek prema mostu.NA tom ovinku posekal sam granje,ga dao na kup i odvukao dalje,gdje mi neče smetati kod radova:


Tamo če se u jarek potoka staviti veliki dijelovi betona,kad se nekvi zid rušijo kod nas i taj ovinek potoka če se sravnati ICB-jem.No betonski dijelovi vidijo se na tojsliki izpred Zetora.To je slika današnjeg odlaska u dolino na malčiranje njive od buč,al AC bude vozijo travo i koju bučo kad se koja našla još u travi između malčiranja:

Zetor i Ino u akciji:Na parceli je i jedan mladi orah,pa se pobiralo i njega.Parcela naša je negdje se počinje 3 metara izpred tog oreha kako sad gledamo i do kraja dole  u dolini do potoka:

Pomaličrana njiva:

A pored toga rada bude se izčupala i jedna dreva,pošto je ICB upravo zvan na ovi parceli,koja se ovo poletje poslovila i je suha.Vide se na ovoj več viđeni sliki stari.Stoji skrajno ljevo gore na mali uzbrdici.No ovo če se izčupati i cijeli breg  gdje stoji napraviti malo nižji,da se lakše če raditi strojevima i pored toga dobit ču večo količino blata:


Za ICB se još dogovaram za termin.No bit če to ovaj tijedan sigurno.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 06.10.15 16:01

No eto stvar zaključena.Jedva da dobijo slobodno od posla prošlog dana.A bagerista trebao sam tad sutra zvati,ak je fiksno,da pride poslijepodne.No kad ga zovem,mi kaže,da je nešto pobrkljao i da ne može ni u 3 dana ne da dođe.Pa napravijo ja uzbono i zvao još na 3 mijesta bageriste,jer kod nas jih je tih bar nešto.No neki 3 mi nisu dignnili teelfon,al na kraju mi 4 obeča,da može samo u tisom momentu iti,jer onda isto i on nema vrijemena.Pa bože molim te dođi čim brže sem mu kazao.
Čovijek došao 10h sutra.
Prvo odkopal staro jabuko koja se posušila na ločeni parceli i izvadijo ji i kale.

Otišli smo kroz šumski put po dvije velikih dijelova betona,koje sam želijo odstraniti,jer smetali tamo i kazili okolino.Jer su mi smetali sem se odlučijo jih pokopati pod zemljo.A se na kraj usjetijo,da jih pored toga da se znebim,jih može i pametno upotrebiti.Tako mi je bager ju prvo malo podignuo,da sam izpod njiju mogao dati šumarske lance za vuko.Tako sam na Zetor dao šino za vučenje i prikačijo lance i zvukao jih u dolino po šumskom putu do mosta,gdje smo jih stavili izpred cijevi,da voda ne dere pored nje naokolo i prebije put pored njih.Eto slike kažeju sve.Ovinek kojeg izjela voda je poravnal i zablokiral sa betonom i očistil strugo potoka.Sve to je na na susjedovem,al ja koristim most isto,pa i betona sem se iznebil na ljep način.No nije vučenje betona išlo sve p onačrtih.Puknulo armirno železo u betonu,kad ga vukao i u dolino privukao samo pola betona.Stavlajnje lanaca na novo u šumi stvarala mi je velike probleme.Tak osam vukao 3 puta umijesto dvih:Ljepo je on radijo i ima dosta izkustva,pa lepo posložijo to na svoje mesto,no a kad završijo i htijo zatvoriti ruko kombinirke,da idemo kuči pukne cijev ruke i špricne ulje preko kabine malo da ne mu u glavo.Rezalo više od 5 metara daleko!!!.On samo brzo gasijo motor,jer odmah kad je zagnao motor,počelo je curiti ponovo.Počeo je psovat i pored toga padnuo sa kombinirke dole.Tad je još jače proklinjati počeo.I nije stajao ni 15 minut.Išao sam ja po alat do kuče i jedva dobij ovan Zatora,koji je stajao zatvoren izpred kombinirke u slepom putu.Propeo sam se preko večje uzbrdice,da sam ICB zaokrožil i došao kuči.
Onda mu doveo taj alat autom u dolino i ga odveo kuči.Zatem išeo je on na nabavko cijevi 25 km u MB i ICB pustijo normalno na mostu,šta bi htijo drugo.Poslijepodne odvukao sam sa traverzo izkopano drevo vstran i pobrao sve kale sa zemlje:

avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 06.10.15 16:31

Kad bilo drvo do kraja odstranjeno,mogli su se početi radovi na tom bregu,kojeg je bijo namen sravnati nekako,da bi bijo prevozen strojevima.najviše za lakše sakupljanje mrve.šro je ICB nakopal,sam prvo odvozil platojem u dolino,gdje je izpod puta rupa,pa da ju zapunim:
Usrijed tog trebalo je iti do kuče po Zeotra sa plugom,da je ponovo naorao zemljo,da je lakše za raditi.Orao bez prednjeg pogona i špere,da ne bi što zapeo u zemlji-kalo il kamen.Ac je mogao nadaljevati:

KAd je do kraja zagrabil i bila još koja kala unutra prednji kraj se podignuo,kad povukao za hidravliko-eto mogao mi mu promijenjati predji kotač:

Inače sve išlo po planu:


Za voziti niti nije bilo neznam kako blizu.Pogled na uzbrdico,od kod se vozilo.Počela me hvatati tama i pored toga zadnji 2 kibli trebalo se nabasati rukom,jer traktor ne može to zabasati-samo gura on v dolino,jer nema oslona da gurne u kiblo:


Danas se nadaljevalo.Eto tu še negdje posao počeo savrevati.Ovdje se basal oruom do kraja:

No na kraj usam bijo zadovoljan.Slike terena gdje se nasipavalo,budedu drugiput,jer zaboravijo slikati tamo.Na toj stari sliki izpred nešto godina vidi se teren gdje se radilo.Izza kosačice je put popreko.Izpod njega je jarek,kojeg se potpuno zasipalo i je sad sve ravno.Zemlja se vozila iznad kukuruz,gdje su dreva usrijed njih.nadam sam,da bum drugo godino,kad bom kosil zadovoljan sa relijefom terena i da neču kosačica skakati  il ise preokrenuti ona ili traktor:
http://www.mojalbum.com/reider/bcs/otava-2013/20963839


avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by fireman.peter on 06.10.15 16:39

Radan si ti čovjek, svaka čast. Sve si poravnao super, glatko je ko staklo.
Ali nešto me zanima, ti si odnio zemlju a ostala je ona lošija, izgleda mi ko ilovača, hoče sad rasti trava iz ovoga što je ostalo. Nešto bu zraslo ali ?
avatar
fireman.peter
Moderator
Moderator

Broj postova : 1426
Join date : 01.01.2014
Age : 46
Lokacija : SLO

http://www.mojalbum.com/firemanpeter

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by iwanho 1 on 06.10.15 17:16

Super da si uspjel pronaći drugog bagerista. Bilo bi jako žalosno da nisi mogel napraviti ona kaj si naumil, a dopust si jedva dobil.
Taj dan nisi jednim udarcem ubil dvije muhe, nego više muha. Iščupal drvo, poravnal teren, riješil se betona i saniral zavoj na potoku.
Dobro je Peter primijetil, jako si radišan.
Ovak na sliki mi se čini da u kibli imaš oko trećine kubika i AC se dobro nosi s tim.

Peter, ilovača je rodna zemlja, samo malo jaaaako nezgodna za obradu.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 06.10.15 17:23

Hja duga priča.
Ovo je bilo prije 10 godina zasilno zravnano uz pomoč tada izposuđene kiperce Tehnostroj 4,2T i Fendta 70ks od tetaka sa sprednjim utovarivačem.Jednostavno se basalo u njo i odvažala zemlja vstran.Kiperco vozijo Zetor.Nakon toga još dodatno se oko tada zdrave dreve-jabuke odguralo dosta zemlje još sa sprednjo dasko namiješteno na Zetoru mom i upravo na tom bregu sam namijerno uništijo tad mijenjač Razz Prebrzo promijenijo smer vožnje,pa zablokiral mijenjač.Nisam znao što nek napravim.Umijesto da bi išao po pomoč nekog ko to zna,pa sam punom basom i puštanjem kvačila ja budalo to htijo izbaciti naazd.No nije popustijo mijenjač več samo se savijo zub jedne brzine pa onda stvarao mijenjač jake zvuke-zujao je.Pa ga trebalo otvoriti.
No jer je dosta zemlje odvoženo počela se svake godine več jače sušiti to trevo-jabuka.Bilo mi jako žao za njo,jer bila je ljepa i dobra.No zadnje 2 godine stvarala je samo problem oko kosidbe-na kratk osmetala je i več bila mrtva-suha.Pa jo izbacijo na jesen.
Na jesen sam jo,da može se kroz zimo dobro razpasti morebitne veči dijelovi zemlje,pa se može pomladi dobro tanjurati i neko travo baciti.A mislim,da mi ne bude ni trebalo.Ne trebam trave,jer je imam dovoljno-previše heh.

na mijesto,kamo voziš uvijek je BOLJA rast trave,nego dje je ona bila prej.Neznam zašto.A kdje oduzimaš zemljo tam oni 10 godina NE raste ništa,osim ak sadiš i jako gnojiš!!!.Ovdje je bilo prije 10 godina,kad ja to radijo,pa je bila trava samo takva,da je mogla držati zemljo,da je ne pere voda u dolino,a ni bila za kositbo.
Neču se sekirati za travo,ak je tu ne bude.Više mi je vrijedno,da možem se na tome bijestu dobro okretati strojevima,nego imam balo trave više.A mogu ti kaazti,da na takvi površini prije ni više od jedne bale nije bilo heh.
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by fireman.peter on 06.10.15 17:23

Iwanho
Mislim tako kako sam napisal jer ja sam kod kuće kopao i nasipao negdje na drugom mjestu pa tamo sad nit trava ne raste baš dobro. Možda zbog drugih razloga,  neznam.
avatar
fireman.peter
Moderator
Moderator

Broj postova : 1426
Join date : 01.01.2014
Age : 46
Lokacija : SLO

http://www.mojalbum.com/firemanpeter

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 06.10.15 17:30

Ivan nimam što doreči tvojim tvrdnjam.Točno tako.Zadovoljan sam jako.I još više zato,da se nije ništa uništilo.Sad samo zima nek do kraja napravi svoje.Čekaj samo,da vidiš sliko gdje sam nasipaval.RAvno je tamo-ni "grive"jarka izpod puta.
Zanimivo peter.Nasipana zemlja kod mene uvijek je prezračana in rodovitna.Uvijek.Al 5x veči užas ,gdje sam odvažal .
Ova uzbrdica ,gdje sam odvažal blato mogla bi se zvati plješavica(plešava glava),jer ovdje 10-15 godina neče se trava kositi sigurno,ak ne budem sadijo i gnojil.A ni to ne pomogne,jer b itrebao preorati,da se zrahla zemlja i kale možedu bolje prijeti i govno u dubino iti,jer ga inače dež opere dole.
No nema veze.Važno da u doline izpod puta bu super trava i ravno za rad.Tu se bom mogao ljepo okretati kad budem baliral to parcelo bez brige da zapnem za drevo ili se preokrenem na brdu.

Neznam koliko može zabasati zemljo.Zemljo koju zabašeš uvijek je sabijena i najviše je je upravo na kraju platoja,gdje stvara traktoru največe sile-opterečenje.I ak je pored toga nešto zemlje još neodtrgane i veliki kup straga,je ne može traktor tak ojednostavno odčupati.Odmah kad pokreneš se naprej 5 cm iz kupa,padne traktor  nazad dole i može bre zproblema vozati kamo želiš.

Volumen zemlje bi onda bil 0,33x1,4x 0,9 metara=0,44,jer se više ne može ni zabasati na plato.Izpadne dole.a kad lopatom dodatno nabašeš možeš pola kubika voziti da.može on to.Ni problema.Al u mom primeru ni tolik onisam vozijo povečini.No možda koja ,koja se ljepo zagrabila i zemlja ni izpala van.

No AC radijo to reči piši 9 radnih sati,al Zetor radijo svega kakav dobar sat.Ukupno 10 sati rada strojeva.U jednom poslijepodnje i jedan dopoldan.

Predpostavljal sam da bude AC više pil nafte,pošto toliko radijo.A jer je radijo samo na 1/4 gasa nije pil jako.Hvatal zemljo je sve na start gasu ili 1/4 gasa,jer nima smisla gas dodavati,jer ni potrebno.Zahvata u 1 rikvercu il i2 sve u štartgasu,al vozi na četrt gasa.No bil je tank pun nafte,pa nije lampica ni blistnula.No nisam izračunaval koliko bi to bilo.Trebao bi sad doliti puno,pa bi vidijo.

Usput,kat več bijo ICB kod mene,mi je izvadijo zakopane stare cijevi,pa sam tamo danas poslijepodne stavijo eno dugo novo u jednom dijelu.No spoja nisam imao,pa se po njega vozijo autom u prodajalno 8 km daleko.Zakopal sam sve rukom:
avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 07.10.15 13:56

Jao mene Sad Razz ,dal se može u jednom danu stvari toliko pogoršati,kad su prije bili dvije jako plodni dani i se toliko napravilo.
-Dans kiša pada cijeli dan i to od sredine noči.Ne jako,ali bez prestanka.No shvatijo,da procurio krov na hlevu-štali i to upravo pored cijevi dimnika-raufanka.
-izpala mi plomba iz zuba eto zobar več naručen
-most kojeg smo popravljali ove dane,satrao se na djegovom drugom kraju Rolling Eyes u njemu so 4 cijevi,i zadnjo u vrsti,na kontra strani ,gdje smo mi radili,je izgleda voda tekom godina izpodjela,da je obvisel u zraku.No kad smo mi bagerom i traktorom vozili preko,zabili smo ga na dole,gdje je prazan prostor,tako da se od drugih cijevi oddaljijo za 30 cm,i voda jeto još več pojela naokolo.
Eto za vas sam pronašao staro sliko izpred 2 godine ovog mosta.gledajuč sa strane gdje slikam,potok teče prema desni strani.Sa ljeve preko mosta dođem ja u dolino od kuče ,i krenem prema desni strani i nakon 50 metara je tamo naša ločena parcela.Vidi se ovdje kako je stanje bilo prije radova sa ICB i kakvo krivino je izradila voda.No zadnja desna cijev je sad izpala oddaljila od drugih za 30 cm.Na mostu unutra se vidi rupa i voda koje teče skroz se vidi.

Eto i za vas još jedna stara pronađena slika od prosšle godine ili koje više.Gornji del ločene parcele sa vočnjakom,u kome sam ove dane radijo.Na kraju slike skrajni mali ljevi bregič,na kome je mala jabuka,ovog sam odvažal vstran.
Budem uslikao,kad idem pješačiti-šetati se ,da se vidi razlika i kako izpalo.

Pa še za Perota:
poglej to je zraslo po 10 godinah napokon odvažanja zemlje na golem bregu,kojeg sam sad ponovo razdrmao.Sad mu ponovo treba 10 godina ,da če bar takav biti.Ovdje drevo još stoji.Zelenje raste ali jako sporo.Napomenim vam,da ovdje se nije ne gnojilo i ne sadila trava:

avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by reider 1 on 08.10.15 17:35

Eto kupos se sakupijo i je več u kleti.Sad sam uskoro da kažem bez skrbi ikrene se sve več prema zinskem odmoru heh:

avatar
reider 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 3058
Join date : 19.01.2014
Lokacija : Slovenija

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by iwanho 1 on 08.10.15 18:57

Kod mene kupus posprema žena. Posprema u plastičnu vreću koju stavi u kantu s vodom. To je zbog rasterećenja vreće. Pokazalo se dobro i sigurno pa ne mijenjamo način.
Još moram pobrati nekoliko jabuka: 1 Idered, 1 Grany Smit i jedna starinska sorta. Mi je zovemo Božićnica, a neki Repica. Jako je dobra za kompot i može se dugo čuvati. Čak i one koje padnu s dreva ne počnu odmah gnjiti.
Također me još čeka malčiranje kuruznice, rauole, voćnjaka s lijeskama i voćnjaka s orehi, a iza toga oranje jesenske brazde. Gledajući vremensku prognozu, izgleda da slijedećih 10 do 15 dana ne bu moći s traktorom na njivu. Jedino mi problem može biti s rauolom jer se mora riješiti prije nego se osjemeni. Možda bum moral primijeniti plan B, košnja s mtk a zaoravanje kad bu vrijeme dopustilo.
Sutra je u planu prešanje jednog dijela bučnih košic u najbližoj uljari. Rekel mi je nek dođem ujutro do 5 sati pa bum moral ići malo prije na spavanje jer do uljare imam oko 40 min vožnje.

iwanho 1
super uvaženi član
super uvaženi član

Broj postova : 1499
Join date : 11.09.2014

[Vrh] Go down

Re: Pozdrav od reiderja 1

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 12 / 17. Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 17  Next

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.