Agro Forum za agrar i selo
Dobro došli svi koji vole agrar & selo.

Internet Agro Forum posvećen je ljubiteljima agrara i sela bio to svakodnevni posao i život ili jednostavno ljubitelji agrara i sela. Tu smo sa ciljem međusobne suradnje u savladavanju životnih zadaća u agraru tako i u kreiranju budućnosti našeg agrara. Svaki savjet iz agrara je dobro došao.

Sloga je naša budućnost.


Awasi ovca

Go down

Awasi ovca

Postaj by Admin on 16.02.16 1:23

Awasi ovca.

_________________
Veseli  čovjek je kao sunce ; kuda god ide osvjetljava

www.aromaticno-ljekovito-bilje.webs.com
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 3445
Join date : 11.12.2013

http://agro.forumhr.com

[Vrh] Go down

Re: Awasi ovca

Postaj by ssucur on 17.02.16 23:45

Avasi rasa spada u grupu masnorepih ovaca. Uzgaja se u Izraelu, Siriji, Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji. Areal njenog rasprostiranja kararterišu specifični klimatski i zemljišni uslovi pustinje i polupustinje. Nastala je od starog, primitivnog, masnorepog tipa avasi ovaca u poboljšanim uslovima spoljne sredine, uz primenu sistematske selekcije na mlijčnost roditeljskih parova.
Novonastala rasa spada u grupu srednje krupnih ovaca. Obrasla je grubom vunom. Naime, runo joj je otvoreno, sastavljeno od šiljastih pramenova. Zbog slabe obraslosti i nastrig vune je dosta nizak i kreće se od oko 1,7 kg u ovaca do 2,7 kg u ovnova. Glava, uši, donji deo vrata, trbuh i noge ispod skočnih zglobova i lažnih kolena pokriveni su dlakom u nijansama od braon do crne boje.
Proizvodnja mlijeka je veoma dobro izražena u ovaca ove rase. U laktacionom periodu koji traje 200-300 dana, ovce proizvedu u prosjeku 300-350 kg mlijeka, a rekorderke i preko 1000 kg.
Avasi ovce se, takođe, veoma slabo aklimatizuju, a pogotovu tamo gde je povećana vlažnost vazduha.avatar
ssucur
uvaženi član
uvaženi član

Broj postova : 538
Join date : 14.01.2014
Age : 59
Lokacija : Slo-Ljubljana BiH-Ljeb

http://www.mojalbum.com/ssucur

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.